3 tips til bedre hundeleg – i og uden for hundeskoven

Hundeleg – en vigtig social aktivitet

Er der noget bedre end at se to hunde lege godt med hinanden? Det er da i hvert fald noget, der kan få smilet frem på mine læber. Det er meget livsbekræftende, og giver alle stor glæde.

Det er gennem leg, at hunden øver sig i dens sprog. Den får respons på sin egen adfærd. Kort sat lærer den om sig selv og dens miljø. Den lærer også at bruge hundesproget for at undgå konflikter.

Hunden har nemlig et meget nuanceret sprog, og mange kender ikke alle dets små finesser. Den er født med evnen til at bruge hundesproget, men det kræver socialisering og sprogtræning for at den kan tale det flydende.

Det vil sige, at hundene på den optimale legeplads er trygge og har gode sociale færdigheder. Men hvordan ser det ud i den virkelige verden? For det er desværre bestemt muligt at din hund får dårlige oplevelser med andre hunde – oplevelser, som evt. kan sætte sig og påvirke den fremadrettet.

hundeleg

Kommer du i en hundeskov med din hund?

Dit syn på hundeskove eller hundelegepladser er sikkert præget af, hvad du selv har oplevet i en sådan, hvad dem du kender har oplevet, og hvad du ellers har hørt og læst. Min umiddelbare tanke var, at enten så hader man dem, eller også så elsker man dem.

Derfor lavede jeg en hurtig lille spørgeundersøgelse, som i alt cirka 300 hundeejere har deltaget i. Heri svarer ca 20 %, at de kommer i hundeskoven med deres hund tit, mens knapt 50 % kommer dér en gang i mellem. Mere end 30 % kommer der aldrig.

# Tip 1: Bliv klogere på din hunds sprog

Nogle gange kan det være super nemt at aflæse en hund. Det er fx ikke svært at se, at hunden i midten af billedet er bange; Den lave kropsholdning og halen mellem benene er klare tegn, som vi alle kan genkende. Men når det kommer til andre og mindre tegn, kan vi være uvidende om dem eller det kan foregå så hurtigt at vi ikke ser dem.

Jeg vil anbefale dig dels at blive klogere på hundesprog generelt, men decideret på din egen hunds sprog. Hvordan ser den ud, når den er glad og afslappet? Hvordan er den generelle kropsholdning, hvordan holdes halen, hvordan er ørene, osv.? Derfra er det så lettere at se ændringerne i hundens kropssprog.

Vær opmærksom på, at selvom din hund møder venlige og sociale hunde, kan det sagtens være en alt for overvældende oplevelse for den. Overvej grundigt, om DIN hund vil have glæde af at lege med den eller de hunde, som I møder på jeres vej – evt. i hundeskov.

hundeleg

Har din hund gode legeoplevelser i hundeskoven?

Cirka 15 % fortæller, at de altid har gode oplevelser i hundeskoven, mens cirka 35 % siger, at de som regel har gode oplevelser. Der er dog desværre også en del, der har dårlige oplevelser, og næsten 20 % svarer, at de ikke kommer der mere fordi de har haft dårlige oplevelser. 30 % har skrevet forskellige kommentarer, som ikke er muligt at gengive her.

Dårlige oplevelser sætter sig som bekendt, og flere skriver netop, at deres hund har ændret adfærd efter at den har haft dårlige oplevelser.

hundeleg

Spørg altid dig selv, hvad der er bedst for din hund!

Tip 2#: Gå hjem med din hund, hvis det ikke er er god hundeleg for den

Der er ingen tvivl om, at god hundeleg kan gøre din hund tryg, glad og behovstilfredsstillet. Dårlig hundeleg kan i værste tilfælde gøre, at din hund bliver utryg ved særlige hunde eller måske mange forskellige hunde.

Lad ikke din hund stå på egne ben, forstået på den måde, at den bare må klare sig selv. Vær kritisk mht. hvem du sætter din hund sammen med. Hunde leger forskelligt og det er ikke alle hundetyper der leger godt sammen.

Så lyt til din egen mavefornemmelse og kend din hund (jævnførende #tip 1). Lyt ikke til, hvis der er nogle der skulle kalde dig en pylremor eller andet. Stå fast på det, som du mener er bedst for din hund.

Reagerer du ikke på din hunds signaler, og hjælper den, risikerer du, at din hund begynder at sige langt mere fra. Hvis dens ‘hvisken’ ikke høres, må den jo tale lidt højere for at blive forstået. Så den anden hund forstår, at den ikke ønsker kontakten. Vær en god ‘forælder’ og hjælp den.

Hvad gør du, hvis din hund er en bølle?

Nogle gange kan en hund betegnes som en bølle i særlige situationer. Her tænker jeg især på den hund, der kan finde på at ‘mobbe’ andre hunde, og ofte en særlig hund. ‘Bøllen’ leger sjældent normalt med denne særlige udvalgte hund, men kan lege fint med andre, fx en anden bølle. Mange teenagehunde og unge voksne hunde, ofte hanner, synes at mobbe hvalpe og bløde hunde, ofte på trods af en grundig socialisering. Heldigvis vokser de fleste mobbere fra det.

På spørgsmålet om, hvad hundeejeren vil gøre, hvis deres hund er en bølle over for andre hunde, svarer 58 %, at de vil tage den væk fra legen et øjeblik, mens 13 % vil gå helt hjem med deres hund. Det er kun mindre end 1 %, der har svaret at de ingenting gør.

Når jeg ser på kommentarerne (næste 30 % har svaret i kommentarerne), er der imidlertid en del der har forklaret, at de ikke kommer i hundeskoven længere, fordi de ikke synes at folk griber ind dér, hvor der er brug for det. Så måske er der ude i de danske hundeskove en del flere, der hører til den sidste kategori?

Tip 3#: Giv din hund en pause, hvis den er en bølle over for andre hunde

Lad ikke din hund mobbe andre hunde. Det er vigtigt, at den ikke får lov til at øve sig i denne uønskede og uhensigtsmæssige adfærd. Det at lege er meget belønnende for mange hunde. Leg kan også virke belønnende selvom den hund, som legen er rettet mod, ikke tager vel imod mobberen. Mobberen/bøllen ignorerer dæmpende signaler og eventuelle trusler fra den anden hund, hvilket ‘worst case’ kan føre til slagsmål, men i hvert fald skræmme modtageren og gøre denne bange for racen, typen eller farven.

Hvis du skal lære din hund at være mindre bøllet, skal du være konsekvent i sin adfærd. Du skal opstille nogle krav til legen. Beslut, hvis du ikke vil acceptere fra hunden og kommunikér klart, men venligt til den, hvis den har gået over stregen. Vær meget konsekvent (og her mener jeg altså ikke hård). Stopper hunden ikke på dit signal, tager du hunden i snor et par minutter eller gå hjem med den. Se mange flere gode råd til bedre hundeleg i min e-guide.

Og hjælp så dig selv ved kun at gå hen på hundelegepladsen, når der ikke er så mange andre hunde. På den måde bliver det lettere for dig at styre.

hundeleg
hundeleg
hundelegestue

Pris: 69 kr. 

Hundeskov eller ej? Din e-guide til bedre hundeleg

Kan du tilslutte dig mine tips? I bund og grund handler det meget om holdning. Synes du, at din hund skal stå på egne ben eller skal den hjælpes?

Vil du gerne hjælpe din hund til bedre hundeleg? Så kan du finde meget mere viden og hjælp i min e-guide ‘Hundeskov eller ej – din e-guide til bedre hundeleg’.

 • Bliv klogere på din hunds sprog – herunder tegn på stress.
 • Lær om hundene legemønstre, og hvornår du skal gribe ind.
 • Bliv bedre til at udvælge den rigtige hundeskov til dig og din hund.
 • Er en hundeskov i virkeligheden en god idé for din hund, eller skal du koncentrere dig om at finde en god legegruppe?

Hvad synes du?

Dette emne kan virkelig dele vandene. Mange elsker hundelegepladser såsom hundeskove, men der er også virkelig mange, der hader dem som pesten. Og så er der jo virkelig følelser på spil i og med at mange af os ser vores hunde som familie, ja måske endda som vores børn.

 • Holder du øje med din hund i hundeskoven, eller har du mere travlt med at snakke med dine tobenene venner?
 • Kan du kalde din hund til dig, hvis der er brug for det?
 • Gør du det for din egen eller for din hunds skyld?

Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet herunder. Husk at holde en sober tone.

8 replies
 1. Karin Vinge
  Karin Vinge says:

  Vores dværgschnauzer hvalp på 7½ synes jeg har stor glæde af at komme i hundeskoven, hun er glad for at lege med andre hunde, jeg er dog obs på at det ikke er for store hunde (voldsom leg) , men tit har vi mødt store hunde som er forsigtig med vores hvalp, så ind til videre er vi alle glade. Jeg holder øje med hende hele tiden, men oplever ind i mellem hunde (både store, men også små) der kommer til os, hvor ejeren slet ikke er at se, og det i længere tid, det forstår jeg så slet ikke og synes også det kan være lidt træls, at de er uden opsyn (især hvis det ER en stor hund) I går var vi i hundeskoven, og da var der to store som gerne ville tumle, jamen så trak Bine og jeg os til side, så de kunne hygge sig lidt. 🙂 Men indtil nu, kun positiv for både to og firbenet. 🙂

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Hej Karin, ih hvor det glæder mig at høre, at I har haft gode oplevelser i hundeskoven. Det kan sagtens fungere rigtig godt. Der er jo ingen tvivl om, at hundene nyder og lege, og der er da bare ikke noget bedre end at iagttage god og jævnbyrdig hundeleg. Super, at du holder øje med hende hele tiden. Jeg ville som du ønske, at det gjaldt alle. Ønsker om fortsat god leg, Gitte 🙂

   Svar
 2. Susanne Samson
  Susanne Samson says:

  Jeg/vi oplever desværre at rigtig mange mennesker ikke har styr på deres hunde. Det gælder både når de går tur i snor, og i hundeskov. Hunde kræver rigtig meget opmærksom både med leg, opdragelse, og kærlighed. Vi er af den opfattelse at mange mennesker ikke har den fornødne tid i deres dagligdag til hunden, og det afsted kommer frusteret hundedet er synd for alle, også os som ikke mere tør gå i hundeskov med vores lille hund.

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Hej Susanne, tak for din kommentar. Ja, det er ikke i orden, hvis folk bare slipper hunden løs uden at kunne kalde den til sig igen. Det er vores ansvar, at vores hund ikke generer nogen, også i en hundeskov. Der er desværre også hundeejere, der kommer kørende hen til hundeskoven, slipper hunden løs, og så kører igen, når hunden har luftet sig selv. Men det er heldigvis fåtallet. Håber jeg i hvert fald. Jeg er ked af at høre, at I har haft dårlige oplevelser. Håber I har mulighed for at finde hundeleg andre steder. Med nogle faste legekammerater eller i en hundeskov, hvor hundeejerne er mere ansvarlige. Kh Gitte

   Svar
 3. Marianne
  Marianne says:

  Hej jeg har en italiensk gadehund, som har været på 2 internater og hos en privat, som tit og ofte satte den i pension, hvor den er blevet overfaldet af en cane Corso tæve, da han var ca. 5 måneder, så jeg kommer IKKE i hundeskoven, selvom jeg har VIRKELIG lyst, han er også en jagthund, så han vil hel sikkert jage de små hunde, desuden er han rædselslagen/aggressiv over for løbere og cyklister . vi er bosat i Italien og han leger og passer vores gamle berner. TUSIND TAK FOR GODE RÅD

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Tusinde tak for din kommentar, Marianne. Kan godt forstå din beslutning. Det handler virkelig om at overveje, om det er en god idé – både i forhold til ens egen hund og alle de andre. Hundeskove er et tveægget sværd. Det kan både gå SÅ godt og Så skidt.

   Svar
 4. Søren Skov
  Søren Skov says:

  Kun gode erfaringer med min Berner og hundeskoven
  Vi er lige begyndt igen efter løbetid og hun siger selv fra hvis hannerne vil snuse
  Tidligere havde vi en hund der ikke skulle være løs i en hundeskov men selvkritik skal bruges og nervøse hunde i og uden snor burde måske overveje ideen ihvertfald bør deres mennesker

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Hej Søren, tak for din kommentar. Det er lige præcis rigtigt. Man skal virkelig overveje, om det er det bedste både for ens egen hund og de andre. Men jeg er glad for, at du kun har gode erfaringer med hundeskoven. Rigtig god weekend 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil læse….

Sådan kan du få mindre gøen i haven

Synes du også, at din hunds gøen i haven kan meget irriterende at høre på?

Kunne du godt tænke dig at få nogle nemme redskaber til, hvad du kan gøre?

Måske er det din egen hund, der starter ’underholdningen’,

og så spredes det til nabolagets andre hunde, der så også

giver deres besyv med.

Brug BAT og lær hunden at gø mindre i haven

Det kan da godt være irriterende på en ellers fredfyldt søndag.

Men prøv lige en gang at se det fra hundens synspunkt;

’Der kommer en fremmed forbi ude på vejen, jeg må hellere løbe ud og fortælle ham, hvem der bor her.’

Resultat: Den fremmede og ubudne gæst forsvinder.

Hunden ved jo ikke, at den fremmede havde tænkt sig at forsvinde alligevel.

Din hund vil stadig tro, at det var den, der havde succes med at få den fremmede væk.

Det vil sige, at hunden bliver belønnet for sin adfærd hver evig eneste gang den gør oppe ved hegnet.

Måske kunne du godt tænke dig, at der blev sat en stopper for det?

Noget af det vigtigste er at bryde vanen.

Det vil sige, at du skal stoppe hunden i at få succes med

sin uønskede adfærd.

Afhængig af DIN situation, kan du prøve ét eller flere af

nedenstående forslag, og se hvad det giver dig.

Hvad et hegn kan gøre…

For det første kan du lave nogle miljømæssige ændringer,

der rimeligt nemt og hurtigt kan reducere hundens stressniveau.

Du kan f.eks. sætte et midlertidigt hegn op eller plante en hæk,

så hunden ikke længere kan komme ned til det oprindelige hegn,

hvor den står og gør. Dette nedsætter sigtbarheden. Derudover kan

det absorbere støjen fra vejen/stien, og gør dermed din hund

roligere.

Spørg dig selv, om din hund har brug for hele haven eller om den

kunne nøjes med baghaven. Eller om hundens liv bliver bedre af

at havedøren står åben hele dagen. Find løsninger, der passer til

din hund og din have.

Den lidt mere træningsmæssige indsats

Du kan også i en periode vælge at have en sele med en lang line på

hunden, når den er i haven. og så være der ude i haven sammen med

den, og belønne den for ikke at gø, når der kommer forbipasserende.

(Læs evt. her mere om, hvorfor en hundesele ofte er bedre end et halsbånd).

Her ville jeg selv bruge min øvelse ’vinduesvisker’, hvor vi først klikker

og belønner hunden for at kigge på forstyrrelsen, men så går over til

at klikke og belønne for at hunden tager kontakt til os.

Forudsætninger for at få succes med denne øvelse er bl.a. at klikket er

godt indlært og at du har tilstrækkelig afstand til de forbipasserende.

Den mere passive træning

Du kan give hunden en problemløsningsopgave (f.eks. en ’Kong’

fyldt med frossent vådfoder) ude i haven. Hunden er i sele og lang

line og du sidder derude med den, mens den spiser. Vi ønsker at

den spidser ører eller evt. kigger op fra sin opgave, når der kommer

nogen på vejen, men at den så vender tilbage til det, den var i gang

med. Viola! Din hund bliver naturligt belønnet af forstyrrelsen på

vejen – for forstyrrelsen går jo væk.

Reagerer din hund stadig på forstyrrelsen, gentager du øvelsen tættere

på huset og evt. i huset med døren åben. Træn evt. din hund til at

’Tage legetøjet’ og brug signalet hvis du tror, at den skal til at gø,

så den kan returnere til det gode, den var i gang med, da den blev

afbrudt. Lav gerne denne passive træning dagligt, men pas på

kalorieindtaget 😉

Hold øje med hunden

Vær opmærksom på hunden, når den er færdig med sin opgave,

da den højst sandsynligt vil reagere på sine forstyrrelserne fra vejen igen.

Mens hunden løser sin opgave, kan du sagtens læse en bog eller andet.

Det tager lidt tid ….

Det kan tage op til flere måneder, før hunden lærer at ignorere

støjen fra vejen. Du kan gradvist lade den lange line længe løst

bag hunden og evt. klippe mere og mere af den som det går godt.

Gradvist fylder du mindre mad i ’Kongen’. Husk stadig at holde

øje med hunden.

Fortsæt med at give din hund opgaver og hav den i lang line indtil

den har været holdt op med at reagere på triggere (typisk 1-2 måneder).

Derefter kan du begynde at springe over med opgaverne en gang

imellem, så hunden har mere tid for sig selv uden distraktioner.

Fyld f.eks stadig. ’Kongen’ mindre. Det er fortsat en god ide at have

legetøj liggende i haven, så hunden har mulighed for at berolige sig

selv med dem.

Reagerer din hund også udfarende på gåturene? Så er BAT-holdet

måske noget for dig og din hund. Her får du MASSER AF HJÆLP

til at ’overleve’ din gåtur og gøre din hund mere tryg.

8 replies
 1. Karin Vinge
  Karin Vinge says:

  Vores dværgschnauzer hvalp på 7½ synes jeg har stor glæde af at komme i hundeskoven, hun er glad for at lege med andre hunde, jeg er dog obs på at det ikke er for store hunde (voldsom leg) , men tit har vi mødt store hunde som er forsigtig med vores hvalp, så ind til videre er vi alle glade. Jeg holder øje med hende hele tiden, men oplever ind i mellem hunde (både store, men også små) der kommer til os, hvor ejeren slet ikke er at se, og det i længere tid, det forstår jeg så slet ikke og synes også det kan være lidt træls, at de er uden opsyn (især hvis det ER en stor hund) I går var vi i hundeskoven, og da var der to store som gerne ville tumle, jamen så trak Bine og jeg os til side, så de kunne hygge sig lidt. 🙂 Men indtil nu, kun positiv for både to og firbenet. 🙂

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Hej Karin, ih hvor det glæder mig at høre, at I har haft gode oplevelser i hundeskoven. Det kan sagtens fungere rigtig godt. Der er jo ingen tvivl om, at hundene nyder og lege, og der er da bare ikke noget bedre end at iagttage god og jævnbyrdig hundeleg. Super, at du holder øje med hende hele tiden. Jeg ville som du ønske, at det gjaldt alle. Ønsker om fortsat god leg, Gitte 🙂

   Svar
 2. Susanne Samson
  Susanne Samson says:

  Jeg/vi oplever desværre at rigtig mange mennesker ikke har styr på deres hunde. Det gælder både når de går tur i snor, og i hundeskov. Hunde kræver rigtig meget opmærksom både med leg, opdragelse, og kærlighed. Vi er af den opfattelse at mange mennesker ikke har den fornødne tid i deres dagligdag til hunden, og det afsted kommer frusteret hundedet er synd for alle, også os som ikke mere tør gå i hundeskov med vores lille hund.

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Hej Susanne, tak for din kommentar. Ja, det er ikke i orden, hvis folk bare slipper hunden løs uden at kunne kalde den til sig igen. Det er vores ansvar, at vores hund ikke generer nogen, også i en hundeskov. Der er desværre også hundeejere, der kommer kørende hen til hundeskoven, slipper hunden løs, og så kører igen, når hunden har luftet sig selv. Men det er heldigvis fåtallet. Håber jeg i hvert fald. Jeg er ked af at høre, at I har haft dårlige oplevelser. Håber I har mulighed for at finde hundeleg andre steder. Med nogle faste legekammerater eller i en hundeskov, hvor hundeejerne er mere ansvarlige. Kh Gitte

   Svar
 3. Marianne
  Marianne says:

  Hej jeg har en italiensk gadehund, som har været på 2 internater og hos en privat, som tit og ofte satte den i pension, hvor den er blevet overfaldet af en cane Corso tæve, da han var ca. 5 måneder, så jeg kommer IKKE i hundeskoven, selvom jeg har VIRKELIG lyst, han er også en jagthund, så han vil hel sikkert jage de små hunde, desuden er han rædselslagen/aggressiv over for løbere og cyklister . vi er bosat i Italien og han leger og passer vores gamle berner. TUSIND TAK FOR GODE RÅD

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Tusinde tak for din kommentar, Marianne. Kan godt forstå din beslutning. Det handler virkelig om at overveje, om det er en god idé – både i forhold til ens egen hund og alle de andre. Hundeskove er et tveægget sværd. Det kan både gå SÅ godt og Så skidt.

   Svar
 4. Søren Skov
  Søren Skov says:

  Kun gode erfaringer med min Berner og hundeskoven
  Vi er lige begyndt igen efter løbetid og hun siger selv fra hvis hannerne vil snuse
  Tidligere havde vi en hund der ikke skulle være løs i en hundeskov men selvkritik skal bruges og nervøse hunde i og uden snor burde måske overveje ideen ihvertfald bør deres mennesker

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Hej Søren, tak for din kommentar. Det er lige præcis rigtigt. Man skal virkelig overveje, om det er det bedste både for ens egen hund og de andre. Men jeg er glad for, at du kun har gode erfaringer med hundeskoven. Rigtig god weekend 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil læse….