Dog Fitness – træning af både krop og sind

Hundecoach Maja Bruus i Hundeklubben Online

Går du til træning?

Måske til fitness?

Måske skulle du også træne fitness med din hund. Såkaldt dog fitness.

Fordelene er mange, fx.

  • Balancen udfordres.
  • Muskelgrupperne styrkes.
  • Hunden får mere kropskontrol.
  • … og endda mere selvkontrol.
  • Selvtilliden bliver boostet (massser af EMPOWERMENT).
  • Hunden bliver mere smidig.

OBS! Din hund vil synes det er megasjovt, hvis du følger de 3 skridt.

Hundeklubben Online har været på besøg hos Maja Bruus på Horsens Hundecenter, og har fået lov til at filme materiale til kurset ‘Dog Fitness’, der selvfølgelig er lagt ind i Klubben. Er du medlem, får du endvidere 10 % på det fysiske kursus i Doggie Fitness hos Maja.

3 skridt du skal huske, når du laver Dog Fitness

# 1: Den essentielle opvarmning

Inden du træner Dog Fitness, skal du varme din hund op. Det er vel ikke den store overraskelse. Men det kan være noget, som vi glemmer – i farten, så at sige.

Normalt anbefales det at undgå lokning – også når du træner Dog Fitness – men lige præcis i opvarmningen, er det ok.

Opvarmning kan fx være at du vha. godbidder får hunden til at strække halsen og nakken, også til siderne. Det kan også være, at du laver lidt sik-sak mellem benene eller mellem nogle slalompinde.

Opvarmningen er en oplagt mulighed for at kigge på, om der er harmoni mht. kropsholdning og hvad hunden kan. Er der evt. noget, som din hund ikke har lyst til. Forlang ikke for meget og vær opmærksom.

# 2: Sikkerhed og tryghed

  • Brug som udgangspunkt en sele, så er det lettere at støtte hunden.
  • Tilpas udfordringerne til hundens størrelse og kunnen.
  • Gå gradvist frem. Fx skal du arbejde med de flade elementer først for at få forståelsen for, hvordan vi arbejder, før du introducerer de underlag, der bevæger sig.
  • Kun kort tid og hold pauser. Hunden bliver træt hurtigere end vi aner, da den bruger kroppen på en helt anden måde.

# 3: Hav styr på din træningsmetode

Pas på med lokning.

Som tidligere nævnt er det helt ok at bruge lokning under opvarmning, men når du træner, kan det være en fordel at bruge klikkertræning og et håndtarget for at flytte hunden / få den til at holde en position.

Når vi lokker hunden, kan der fx. ske det, at den bare følger en godbid ude at se, hvor den sætter fødderne. Vi kan over få hunden til at overskride den s egen grænse, hvis hunden fokuserer for meget på godbidderne.

Vær bevidst om, hvad du bruger og brug det, som der er bedst i den enkelte situation.

Det handler ikke om fart

Nej, det handler ikke om fart, men derimod om ro og koncentration. Så altså stik imod fx. agility, hvor du hurtigt skal have hunden igennem redskaberne, handler det her om balance og koncentration. Maja fortæller, at de fleste hunde bare vader op på redskaberne. Det er sværere, når de skal ned. Her er det vigtigt at støtte.

Træn Dog Fitness hos Maja Bruus på Horsens Hundecenter

Maja Bruus underviser i Doggie Fitness på Horsens Hundecenter.

Her har hun hold med max. 6 kursister, hvis hunden er på hele tiden, men hun kan også have store hold hvor der er 10-15 kursister, hvor der så er længere træningstid. Når der arbejdes i grupper, vil hundene træne på skift.

Hun fortæller, at det er en fordel at arbejde i små grupper sammen, da kursisterne i så fald kan arbejde sammen, og bedre støtte den enkelte hund. Så sikkerheden kan være i top. Derudover er det lettere at  analysere på hvordan den enkelte hund og ejer bedst hjælpes.

Maja vejleder i øvelserne, hvor sværhedsgraden baseres på hundens niveau, og hun gør meget ud af at understrege, at holdet udelukkende er træningsbaseret aktivering og stimulering. Har hunden skader, smerte eller er under genoptræning, skal deltagelse ske i samråd med dyrlæge eller fysioterapeut.

Har du prøvet Dog Fitness?

Jeg er nysgerrig på, om du har prøvet denne form for træning med din hund – og i givet fald hvad det har givet dig og den.

Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet herunder. Husk at holde en sober tone.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil læse….