Giver vores hverdag stress hos hunde? Sådan hjælper du den

Der er ingen tvivl om, at vores hunde er mestre i tilpasning. Fra datidens ulv til nutidens familiehund, konkurrencehund, brugshund, udstillingshund… You name it – vores hunde er med os ved vores side, i det som vi vælger at lave med den. Derudover tilpasser den sig vores lydniveau, at vi går fra den hver dag for at tage på arbejde og meget, meget mere. Godt at de er så tilpasningsdygtige. De begynder at synkronisere med flokken, når de bliver 5 måneder. Fx bliver de mere rolige i hjemmet, når der ingen gæster er.

De to modsatrettede nervesystemer

Både hos hund og menneske findes der to modsatrettede nervesystemer, det sympatiske og det parasympatiske. Det sympatiske nervesystem forbereder kroppen til kamp eller flugt (fight or flight), øger hjertefrekvensen, øger blodtrykket, nedsætter fordøjelsen (ikke vigtigt for overlevelse her og nu), nedsætter blodcirkulation til kroppens overflade, mv.

Det parasympatiske nervesystem har den modsatrettede effekt. Det nedsætter hjertefrekvensen, nedsætter blodtrykket, øger blodgennemstrømningen til kroppens overflader og øger bevægelsen af fordøjelseskanalen.

Der skal være balance i tingene

Normalt fungerer disse to nervesystemer i balance, og der bliver hele tiden forsøgt skabt en ligevægt mellem de to systemer. Men iflg. Andrew Weil, en kendt læge fra USA, virker det som om at der i dag hos mange er en overaktivitet i det sympatiske nervesystem (og dermed underaktivitet af det parasympatiske nervesystem). Det er som kroppen konstant reagerer over for en ekstern trussel, der aldrig forsvinder. Det er uvist, hvordan vi er kommet dertil, men Andrew Weil ser det som en konsekvens af, hvordan vi lever i dag; høj populationstæthed, i stor følelsesmæssigt stress, i en masse larm og så at det er hipt at have travlt…

Hvorfor zebraer ikke får mavesår?

Jeg læste engang for mange år siden en lille artikel, der hed ’Hvorfor får zebraer ikke mavesår?’. En interessant artikel omkring hvordan stress påvirker vores krop, og hvordan vi bedre kan mestre vores stressede hverdag. Zebraen får ikke stress, fordi den efter at have været blevet jaget af løven, igen får tid til at græsse og stille og roligt få stressen ud af kroppen.

Vores organisme ville også klare det helt fint så længe vi fik hvilet nok, men det gør vi måske ofte ikke. Vi bekymrer os, vi får større og højere krav og forventninger til os selv, til livet og til andre. Måske også vores hunde..? Vi skal hele tiden være på – besvare mails, tjekke Facebook. Vi ser frem i stedet for at være nærværende i nuet. Hvor tit sidder DU bare stille og kigger frem foran dig uden at kigge på din smart phone eller andet..? Jeg er i hvert fald ikke så god til det, skulle jeg hilse at sige.

Stress hos ejer = stress hos hunden

Men er der i virkeligheden noget om, at vores hunde ligesom os oplever mere og mere stress? Det tror jeg bestemt, og det kan der være rigtig mange grunde til. Måske stiller vi som ejere for store krav. Måske skal hunden være perfekt.  Iflg. Anders Hallgren kan nogle hanhunde være stressede fordi de er blevet avlet overmaskuline. Hundene er måske også mere stressede fordi de spejler os som ejere. Er vi stressede og irritable, vil vores hunde ofte reagere og måske selv have svært ved at finde roen.

Du kan hjælpe din hund ved at få ro på dig selv

Men lad os komme tilbage til, hvordan du kan hjælpe din hund, hvis den fx stresser op i forskellige situationer. Det kan være svært at tage det roligt, når hunden nogle gange giver problemer. Er du én af dem, der fx kan blive ængstelig og trække op i linen, når du med din hund møder noget eller nogen, som den vil kunne reagere udfarende overfor?

Tro mig, du er langt fra den eneste. De fleste, der kommer til BAT-træning hos mig, ved godt, at de selv kan være en del af hundens problematik. De ved godt, at de fx kan komme til at påvirke hunden med linen. Det er helt almindeligt. De er selv på overarbejde pga. en kaskade af stresshormoner. Ligesom hos din hund forbereder din krop sig måske til ’fight or flight’. Pulsen dunker og hjertet banker hårdere end normalt. ALARMREAKTION!

’Åh nej, nu går min hund snart grassat’…

stress hos hunde

Se her, hvad vejrtrækningsøvelser kan give dig

Her mener jeg, at vejrtrækningsøvelser kan hjælpe dig i den rigtige retning. Vejrtrækningsøvelser kan fx hjælpe dig til at kontrollere din ængstelighed og få dig til at slappe mere af. Og hvem har ikke brug for det?

Vejrtrækningsøvelser er gratis, simple, og kræver kun et par minutter om dagen, og redskaberne findes lige foran vores næser. Det vil altså sige, at det er både nemt og belønnende. Ligesom vi jo gerne vil have, at hundetræning skal være.

Du kan finde gode vejrtrækningsøvelser mange steder. Jeg vil endnu engang fremhæve den amerikanske holistiske læge Andrew Weil. Han bruger vejrtrækningsøvelser til at forbedre fordøjelsen, blodcirkulationen, undgå panikanfald, mod forhøjet blodtryk og meget andet. Med stor succes, siger han. Jeg hørte først om Andrew Weil gennem Grisha Stewart, der nævner ham i forbindelse med BAT-træning.

Hvad er den store fordel ved vejrtrækningsøvelser?

Kender du det, at andre velmenende mennesker – måske din bedre halvdel – siger; ’Bare slap af, der sker jo ikke noget’. Men det er nemmere sagt end gjort… Man kan jo ikke bare trykke på en knap, og så sker det, vel..?

Men jo, det kan man faktisk! Så at sige.

Hvis du er oprevet af én eller anden årsag, kan du ikke altid fortælle dig selv at du skal slappe af, men du kan altid ændre din vejrtrækning. 

Når du har din opmærksomhed på din vejrtrækning, sætter du bevidstheden i frigear. Vejrtrækningen er et sikkert sted, som du kan vende tilbage til, hver gang du bliver usikker, vred eller bekymret. Og når du selv er rolig, vil din hund alt andet lige også blive mere rolig.

Men et godt råd; hvis du vil begynde at lave vejrtrækningsøvelser i forbindelse med at din hund er ved at blive noget stresset over en hund på gåturen, så start med at puste ud først. Trækker du vejret dybt ind, kan din hund evt. tro, at du skal til at gø, hvilket så kan være dråben, der får vandet til at løbe over, og hunden til at reagere.

PS: Jeg synes, at Andrew Weirs idéer og øvelser ser så spændende ud, at jeg har skrevet en artikel ’Bliv bedre til at slappe af vha. vejrtrækningsøvelser’, en artikel, hvor øvelserne også er listet op én for én. Jeg har lagt artiklen i det forum, du får, hvis du køber ’Lær hundemassage til husbehov’ og/eller BAT-træning.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil læse….