Hunden trækker? Få ro på ved døren.

Ro på ved døren giver ro på gåturen

Undgå at hunden trækker ved at holde stressniveauet nede

Hvis din hund trækker på gåturen og du har svært ved at få ro på den, er det en rigtig god idé at træne på at få sænket stressniveauet FØR I går ud af døren.

Nedenstående øvelse kan i sig selv hjælpe på at hunden trækker. Øvelsen er også god af sikkerhedsmæssige årsager. Hvis du kan åbne døren uden din hund løber ud – den åbne dør bliver gennem træningen et signal til hunden om at tage kontakt til dig – kan du måske undgå faresituationer såsom at hunden løber ud på gaden, så snart døren bliver åbnet. Øvelsen har ikke noget med de gamle lederskabsregler at gøre – dvs. at vi skal gå ud af døren før hunden for at demonstrere vores lederskab over den. Drop alt det. Det er mere et spørgsmål om fokus, ro og sikkerhed.

Undgå at hunden trækker ved belønne for ro

Det er dejligt at se sin hund glad. Måske siger du ’Skal vi ud at gå tur’, når du rejser dig op for at tage tøj på. Ordene kan ofte få hunden op i gear, men gør de det, synes jeg at du skal lade være med det. Det er langt bedre at hunden er rolig og koncentreret, når I skal ud at gå. På den måde kan du være med at mindske risikoen for at hunden trækker . Kommer I ud gennem døren uden kontakt – kun holdt sammen af linen – bliver det alt andet lige vanskeligere at opbygge kontakten uden for, fordi der er så meget, der forstyrrer. Så lav denne øvelse for at undgå at hunden trækker i starten af gåturen.

Træn også gerne denne øvelse på tidspunkter, hvor I ikke skal ud af døren. Træn gerne flere gange om dagen i 2-5 minutter ad gangen. End gerne træningen, når den går godt – i stedet for at presse citronen og lige skulle have én tur til. Er øvelsen svær ved hoveddøren, kan du evt. lave øvelsen ved andre døre.

Denne øvelse er del af mit online kursus: “Fantastisk Gåtur på 5 uger“.

Trinvis øvelse for at få ro på og undgå at hunden trækker

Trin 1
Beløn hunden for at sætte sig frivilligt og sidde, mens du klæder dig på, mv. Du kan også belønne den for øjenkontakt. Lad være med at bruge nogle kommandoer. Hvis du ikke har trænet med dette før, er det en rigtig god idé at træne det, før du starter ved døren. Nogle hunde har f.eks. meget svært ved at tage øjenkontakt, ofte fordi det aldrig er blevet belønnet før.

Trin 2
Tag i dørhåndtaget og beløn hunden for at blive siddende. Er det en svær øvelse for hunden, gør du øvelsen nemmere og belønner bare du rækker hånden frem mod dørhåndtaget. Sæt hele tiden træningen op, så du har mulighed for at belønne hunden – dvs. træningen må ikke være for svær. Rejser hunden sig op og går mod døren, lukker du den. Bliver den siddende, belønner du den. Bliver hunden ved med rejse sig op, går du for hurtigt frem i den trinvise indlæring.

Trin 3
Nu skal du i gang med at åbne døren. Det er forskelligt, hvor mange deltrin du skal lave på dette trin. Trin 3 slutter med, at døren står helt åben, mens hunden sidder i ro inden for – og gerne kigger på dig. Løber hunden hen mod døren der bliver åbnet, lukker du stadig døren roligt.

Trin 4
Når hunden har fuldstændig fokus på dig – sidder med øjenkontakt – giver du den lov til at gå gennem døren med et ’værsgo-signal’. Undgå at bruge et release-signal, som hunden forbinder med en masse aktivitet og uro, hvis hunden kører op på det. Brug f.eks. ’skal vi gå’. Klik evt. eller brug anden belønningslyd når du går ud af døren med hunden – og kast godbidden ind i huset igen. På den måde kommer det gode også ’indefra’ – så det ’udenfor’ ikke står for alt det spændende. Gentag, gentag, gentag. Men husk, at du skal bruge belønninger, som er værdifulde nok for hunden. Du kan læse mere om, hvordan du bliver bedre til at finde den bedste belønning til din hund

Som en ekstra del af trin 4 træner jeg også med, at jeg efterhånden kan gå ud på den anden side af dørtrinnet, mens hunden bliver siddende i ro inden for. Det er som sagt ikke fordi jeg vil demonstrere, at jeg er lederen, men fordi jeg så lige kan se om der er en kat, en anden hund, mv. før jeg siger ok til, at den må komme ud.

Trin 5
Men det er ikke slut her. Når du kommer ud på den anden side af døren, fortsætter du med at belønne for kontakt og for at hunden sætter sig frivilligt. Når du har låst døren, bliver du stående. Begynd først at gå, når hunden er fuldt fokuseret på dig. Min holdning er, at du generelt skal vente med at gå indtil der er øjenkontakt.

Har du en havelåge, kan du med fordel gentage træningen her.

Trin 6
Til sidst skal du huske at træne med forstyrrelser. Dette trin er essentielt. Vi tror ofte at vores hund har lært noget, men når vi så møder dagligdagens forstyrrelser, bryder adfærden sammen. Træn igen foran den åbne dør med hunden i snor. Hvor meget afstand, der skal være til døren af hænger af, hvor svært det er for hunden. Start med at kaste en godbid ud af døren uden at sige noget. Beløn hunden for ikke at kaste sig ud efter godbidden, for at sætte sig ned, for at tilbyde øjenkontakt mv. Giv den lov til at gå ud at tage godbidden, når der er fuld fokus og ro – husk at slække på linen, så den ikke bliver stram, når hunden går ud. Herefter kan du træne med, at der dukker en kendt person op ved døren, mens I igen træner inden for med en åben dør. Det er nok en god idé, at hunden har hilst på personen på et andet tidspunkt, så forstyrrelsen på dette stadig ikke bliver for stor. Herefter kan I træne med andre personer og at personerne laver distraktioner.

PS. Husk at du har mulighed for at få en skøn og afslappet gåtur med din familiehund via mit online kursus: “Fantastisk Gåtur på 5 uger.

Ønsker du at blive klogere på din hund, kan du læse videre her…

Hundetræning

Find den bedste belønning til din hundetræning

/
Har du svært ved at finde den optimale belønning til din hund? Måske er din hund meget kræsen – og slet ikke særligt interesseret i godbidder. Her kan det bestemt være en idé at belønne et godt indkald med en god trækkeleg. Men ved hjælp af ideerne i dette blogindlæg kan du måske finde svaret på, hvordan du finder den bedste belønning til DIN hund. Du kan bl.a. lave en såkaldt belønningsliste til din hund. Det er en super fin metode til at finde ud af, hvilke belønninger din hund foretrækker – og hvornår den enkelte belønning er mest anvendelig.
hundeliner

Indkald med lange hundeliner - sådan gør du

/
Når du træner indkald, er det vigtigt, at du har succes HVER gang. Det er derfor essentielt, at din hund ikke får lejlighed til at løbe væk og forstærke sig selv. Giv aldrig hunden mulighed for at forfølge noget dyr - det være sig fugle, andre smådyr eller større vildt. Det er især i forbindelse med kønsmodning at hunden ikke lystrer, når den er løs. Det er også her, at hunden ofte ikke har så meget impulskontrol. Uanset hvad, er det altid en overvejelse, hvorvidt hunden skal være løs i det pågældende miljø.
hundeopdragelse

Hundeopdragelse, der giver en god relation til hunden

/
Man kan godt sige, at det nærmest er umuligt at få et godt indkald, hvis man har en dårlig relation til sin hund. Så fungerer dit indkald ikke som du ønsker - måske har din hund ikke det returløb, som ønsker - så er det måske værd at kigge på dig selv - og på forholdet mellem dig og din hund. Kigger vi isoleret på indkaldet, skal det altid være rart at komme retur til dig. Skæld aldrig hunden ud, når den kommer tilbage til dig - heller ikke selvom den har været meget lang tid om det. Så er det bedre at belønne de bedste indkald med en fest - og differentiere på den måde.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *