Brug en klikker for at få bedre kontakt til hunden

Klikker

Korrekt brug af en klikker kan fortælle hunden præcist hvad den gjorde rigtigt

Man kan godt sige, at kontakten til hunden er udgangspunktet for al træning og samarbejde.

Derfor træner vi meget øjenkontakt.

Gennem forskellige øvelser, lærer vi hunden, at øjenkontakt så at sige ’giver pote’ – dvs. giver den noget, som den sætter pris på. Den lærer, at det kan betale sig for den at samarbejde.

Det betyder dog ikke, at hunden skal gå og kigge op på os hele tiden, men vi kan i hvert fald være sikre på, at vi har kontakten til hunden, hvis den kigger på os.
At få kontakt til hunden i svære situationer med mange forstyrrelser forudsætter ofte en hel del arbejde og tålmodighed.

Nogle hunde er svære at få kontakt til, når der er andre hunde i omgivelserne, fordi de til daglig ikke får dækket deres behov for at være sociale, mens andre netop forbinder andre hunde med leg, og derfor ikke kan rumme at give ejeren opmærksomhed i den pågældende situation.

Det kan også være, at du ikke har fundet den eller de rigtige belønninger til din hund. Læs mere om hvordan du finder den bedste belønning til din hund.

Hensynet til hundens af alder og adfærd

  • Hvis der er tale om en hvalp, er den ofte nem at få kontakt til, til gengæld kan den ikke koncentrere sig ret længe ad gangen.
  • Er det en unghund, du har, kan det være svært at få og holde kontakten med den pga. alle de kønshormoner, der pumper rundt i blodet på den.
  • Er det en hund, der stresser meget op, er vi ligeledes nødt til at tage ekstra hensyn – og fx øge afstanden til forstyrrelserne i starten – fx på træningspladsen.
  • De madglade hunde er derimod ofte lettere at få kontakt til, og her behøver vi typisk ikke at eksperimentere så meget med kvaliteten af belønningerne.

Det vil sige, at alt afhængig af, hvor den enkelte hund er i sin udvikling, er der nogle hensyn at tage, også når du træner med en klikker.

Men alt træning starter i rolige omgivelser.

Dette er selvfølgelig svært, hvis man går på et hold. Her er der masser af forstyrrelser.

Men meningen er, at redskaberne gennemgås til træning, og så går hver enkelt hjem og træner øvelsen derhjemme i ro og mag uden forstyrrelser såsom andre dyr eller børn, der farer omkring. Her kan det også være, at din hund lytter mere til din klikker.

Der findes mange gode kontaktøvelser.

Forslag til kontaktøvelse med klikker

I nedenstående øvelse bruger vi en klikker som belønningslyd, men du kan bruge en hvilken som helst lyd, der betyder godbid for hunden. Dvs. klik efterfølges altid af godbid. Lav gerne betingningen af klikkeren først, så hunden ved, at klik betyder godbid. 

1.     Tag godbidder i venstre hånd og klikker i højre hånd, hvis du bruger klikker.  Stå eller sid med hænderne på ryggen. Sig ingenting. Vent på øjenkontakt. Tryk på klikker præcis i det øjeblik hunden giver dig øjenkontakt og giv derefter en godbid fra hånden. Fortsæt indtil hunden ikke vil kigge andre steder hen. Max 5-10 repetitioner før du tager en lille pause. Træn evt. flere gange i løbet af dagen – og gerne i flere rum, før du tager det videre til trin 2.

√ Er det alligevel svært for hunden at give øjenkontakt, kan du begynde at klikke og belønne for at hunden kigger i retning af dine øjne. Dvs. du anvender såkaldt shaping, hvor du deler øvelsen op i flere trin for at få hunden til at forstå. Du kan også – få gange – sige en lyd for at få hunden til at kigge på dig, men meningen er, at hunden selv skal tænke; ’Hvad skal der til for at jeg kan få en godbid fra din hånd ind i min mund? ’.

2.    Nu kan du gøre øvelsen lidt sværere. Før venstre hånd med godbid langsomt ud til siden. Afvent øjenkontakt. Tryk på klikker og giv hunden godbidden fra hånden. Fortsæt indtil hunden er stærk i øvelsen. Dog max 5-10 gange ad gangen, hvorefter du holder en pause.

√ Igen bør du dele øvelsen op i flere trin, hvis den er for svær for hunden. Dvs. tryk på din klikker idet hundens øjne løsriver sig en smule fra godbidshånden – og giv derefter godbidden.

3.    Gentag gerne med godbid i højre hånd (og klikker i venstre) for at lære den at generalisere. Som regel går det hurtigere end med den første hånd.

4.    Ønsker du det, kan du begynde at træne på at give hunden et signal for at få den til at kigge på dig. Her kan du gøre følgende: Når hunden tager øjenkontakt i løbet af 1-2 sekunder hver gang, kan du tilføje et lydsignal – f.eks. ’hundens navn’. Vent et sekund mens den kigger på godbidden og sig så dens navn. Dvs. at du med stor sandsynlighed kan forudsige, at den vil kigge på dig. Tryk på din klikker og giv godbid, når den kigger.

Det er også nødvendigt at træne med forstyrrelser

Du kan nu gå i gang med at tilføje forstyrrelser – når det går godt – og det skal være gradvist. Varm gerne hunden op med nogle nemme omgange. Lad evt. en hjælper distrahere hunden – så den kigger væk, hvorefter du giver signalet. Lad efterhånden hjælperen bevæge sig hurtigere, tættere på, snakke mv.’

√ Undgå generelt at bruge et signal mange gange, uden at hunden reagerer. Har du brugt et signal max to gange efter hinanden, er du nødt til at skifte strategi – ellers lærer hunden at ignorere dit signal. Dvs. at du må lave øvelsen nemmere, forstyrrelserne mindre, mv.

Begynd nu at træne i hverdagssituationer for at få hunden til at generalisere – start i rolige omgivelser inden for og brug signalet, når der er stor sandsynlighed for, at den vil reagere.

Træn nu, hvor hunden er lidt optaget af at gøre noget andet. Træn i baghaven. Træn på gåturene.

Dette er som sagt bare én af mange kontaktøvelser.

På gåturene

På gåturene er det en rigtig god idé at belønne hunden for spontan kontakt – dvs. at hunden tager kontakt af sig selv.

Hvis hunden er i stand til at tilbyde øjenkontakt på gåturen, kan du med fordel belønne hunden hver gang den tager spontan kontakt de første par dage.

Brug nogle af hundens favoritgodbidder, og sørg for at den er lidt sulten, når I går tur.

Går det super fint, kan du hurtigt begynde at trappe lidt ned på godbidderne, når der ikke er de største forstyrrelser.

Her roser du stadig hunden for al spontan kontakt, men klikker og belønner mere for de lidt hurtigere hoveddrejninger og den lidt længerevarende øjenkontakt.

Fortsæt efterhånden med at klikke og belønne én ud tre, én ud af fire og efterhånden også én ud af fem. Men ikke som et fast interval. Lav noget variation, så hunden ikke er klar over, hvornår den bliver belønnet.

Hvordan det går med træningen med din hund, afhænger også af relationen til din hund.

Rigtig god træning. Mangler du stadig kontakt til din hund, og hjælper dette indlæg dig ikke nok, tilbyder jeg altid enetimer til en god pris, jeg kalder det personlig træner.

frivillig håndtering

Læs nogle af mine andre blogindlæg…

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *