Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Mange går til en gang hvalpetræning med deres hvalp. Og det ER vigtigt. Går du til hvalpetræning hos en dygtig hundetræner, går du formodentligt på et hold med få kursister, hvor der er tid til den enkelte, og hvor der måske er organiseret leg. Det vil sige, at din hvalp kan blive bedre til forstå hvad andre hvalpe siger og at respondere hensigtsmæssigt på det, derfor er det også vigtigt at have en plan for din hvalps socialisering. Det gængse er at træne kontakt, gå pænt i snor, indkald og flere andre nyttige ting, som du kan bruge med din familiehund. En win-win situation. Bestemt. Men er det nok?

Plan for din hvalps socialisering

Lav en plan for din hvalps socialisering

Når du går til hvalpetræning er det gængse nok at kontakt, gå pænt i snor, indkald og flere andre nyttige ting, som du kan bruge med din familiehund.

En win-win situation. Bestemt. Men er det nok?

Her mener jeg ikke, at du nødvendigvis skal gå på efterfølgende hold. Jo, det synes jeg da bestemt også er en god idé. Fortsæt endelig det gode arbejde, så din hund kan blive sikker i sit indkald, kan holde sig selv tilbage i en fristeøvelse, osv.

Men dét, som jeg gerne vil slå et slag for her, er at gøre et grundigere stykke arbejde UNDER socialiseringsfasen. For det er en tid, der ikke kommer tilbage.

Efter min mening er det vigtigste det her…

Det vigtigste er, at din hvalp er tryg.. – og at du gør alt hvad du kan for, at den også vil være tryg fremadrettet – også resten af dens liv. Når det er sagt, så skal du ikke regne med, at du kan sørge for, at din hvalp eller hund ikke bliver bange eller frygtsom i mødet med ét eller andet. For der vil være tidspunkter og områder, hvor den vil blive forskrækket. Men ved at socialisere den godt og grundigt, kan du forebygge en masse dårligt. Den vil lettere kunne ‘rejse sig op igen og børste støvet af’, hvis den har nogle ‘gamle’ gode oplevelser, som den kan hænge de nye oplevelser op på.

Plan for din hvalps socialisering
Plan for din hvalps socialisering

Har du en plan? Skide godt, Egon

Du ved nok allerede, at din hvalp er ekstra åben over for nye indtryk i en særlig periode. Perioden er faktisk ret kort. Den starter mens hvalpen er hos opdrætteren og slutter typisk hos dig, når hvalpen er 12-16 uger. Hvis du så får din hvalp, når den er 8 uger gammel, så har du egentlig ret travlt, hvis du skal nå at gøre din hvalp ved alt det, som du kunne forestille dig, den vil komme ud for igennem dens liv.

Det, at socialisere hvalpen, er ligesom at vaccinere den eller tegne en forsikring, om du vil. Ikke mindst kan en god og grundig socialisering være med til at forebygge frygt og eventuelt adfærdsproblemer.

Men for at du får en mulighed for at lave en fyldestgørende socialisering, har du efter min mening brug for en socialiseringsplan. Ikke på den måde, at du skal gå helt i panik, hvis der er nogle ting i planen, som du ikke får udfyldt, men du kan bruge den som rettesnor.

I den socialiseringsplan, som jeg har lavet til mine klubmedlemmer, har jeg gjort det lidt nemmere. De får forslag til, hvad de skal sørge for.

 

Socialiseringsplanen

I planen har jeg lavet 13 skemaer, der kan hjælpe dig til at holde styr på hvalpens eksponeringer og oplevelser.

Det er meningen, at hvalpen skal have 12-16 oplevelser på hvert skema.

Du kan evt. selv fylde mere på skemaerne. Planen er kreeret ud fra ’The Rule of 12’ fra Runar Næss og Pat Schaap’s ’The rule of 7’, der siger at når hvalpen er 7 uger gammel, skal den have været på 7 forskellige overflader, leget med 7 forskellige objekter, oplevet 7 forskellige miljøer, mv.

Men jeg har altså udvidet lidt i skemaerne, og skriver 12-16 oplevelser.

Det går SÅ stærkt! 

Det er ikke fordi, at jeg vil stresse dig, men der altså meget du skal nå.

Men samtidig skal du tage hensynet til din hvalp. For du skal ABSOLUT ikke jage noget igennem. Du skal tage det i hvalpens tempo. Det er dén, der er din rettesnor; Hvad er den klar til? Hvordan har den det i situationen, osv?

Omvendt er det jo heller ikke fordi, at du ikke kan arbejde med din hund senere, for det kan du heldigvis godt. Men hvalpe kan bare rykke sig så hurtigt på så kort tid, netop fordi tiden er målrettet på at de skal finde ud af, hvad der er trygt og sikkert. For at sikre deres egen overlevelse. Og det er jo smart.

Jeg bliver jævnligt overrasket over usikre hvalpe, der kommer til træning hos mig; De er måske både lidt usikre på mennesker, men især hunde, og ved at hjælpe dem til gode oplevelser med andre hunde, begynder de ret hurtigt at være interesserede i kontakt og at invitere til leg. Det er bare det mest fantastiske at se.

 

Lad os tage fat i ét af skemaerne i socialiseringsplanen

Underlag.

Hvad er nu det for noget?! Jo, du skal gøre din hvalp tryg ved at gå på forskellige underlag. For underlag er ikke bare underlag for hunde. De mærker underlaget rigtig meget under deres følsomme trædepuder, og de skal lære at de forskellige underlag også er sikre. Tager vi sådan noget som trapper, så kan det være et helt kapitel for sig selv, og jeg har tidligere lavet et blogindlæg omkring hvalpe og trapper.

I skemaet ovenover kan du sætte et kryds ved den smiley, der passer bedst på hvalpens reaktion. Der er også plads til, at du kan skrive kommentarer. 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn