Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Så nærmer vi os Nytår. En dejlig og speciel tid for mange af os mennesker – men hvad med vores hunde nytårsaften? Der er desværre rigtig mange hunde, der er bange for fyrværkeri – det sidste tal jeg har hørt, er så mange som 45 %. Nogle hunde er ualmindeligt bange – så bange, at de måske mister kontrollen over deres blære, hyperventilerer, desperat forsøger at grave sig ud, mv. Disse hunde har brug for en seriøs indsats fra ejeren samt professionel hjælp fra en dyrlæge og/eller adfærdsbehandler. Andre klarer sig fint, hvis vi tager lidt ekstra hånd om dem. Dette indlæg handler netop om, at vi skal sørge for at passe lidt ekstra på vores hund denne aften, så den ikke får en dårlig oplevelse, men også at vi selv skal være afslappede. Hvor meget eller hvor lidt du skal gøre ekstra, afhænger selvfølgelig af Jeres situation. 

Hunde nytårsaften

Tag hånd om jeres hunde nytårsaften

Din håndtering på gåturene

I dagene omkring Nytår vil jeg absolut anbefale dig at have snor på din hund, når du er ude at lufte den. Hvert år er der nytårsaften hunde der løber væk, fordi de bliver forskrækkede pga. fyrværkeri. Sørg også for, at din hund har sit halsbånd med hundetegn på – og selvfølgelig at den er mikrochippet. Tag nogle lækre godbidder med på gåturen, og er der nogle, der fyrer krudt af, så serverer du umiddelbart efter en lækker godbid for din hund. Dvs. ’bang’ → ’godbid’. På den måde kan du arbejde på at lære din hund, at fyrværkeri forudsiger noget godt, nemlig godbidder.

Skulle din hund blive forskrækket ude på gåturen, vil det oftest være en fordel at øge afstanden, men gerne forblive i området i et stykke tid. Den første tanke vil måske altid være at skynde sig direkte hjem, men der kan være den ulempe, at hunden så vil møde det samme sted med en forventning om, at det er farligt. Prøv i stedet at lave nogle simple øvelser med hunden – nogle den synes er sjove. Når hunden kan lave øvelserne, spiser godbidder og i øvrigt ser afslappet ud, er det ok at gå hjem.

Sådan gør du derhjemme

Indret en plads, hvor din hund kan være med alle sin velkendte tæpper, puder og bamser. Brug nogle uger til at opbygge en stærk positiv association til hyggestedet. Du kan lyd- og lysisolere hulen. Fx et bur med et tæppe over, hvis den er vant til bur. Eller lav en tryg liggeplads med hundens kurv under et bord med et tæppe over. Måske har du en trappe, som hunden kan ligge under. Måske kan den lide at ligge i et lille rum – evt. badeværelset. Luk ikke døren – hunden skal kunne komme og gå som den vil. Den skal være så tryg som muligt. Træk gardinerne for og luk persienner og vinduer. Tænd masser af lys i det rum hvor hunden er, så ses glimtene udefra mindre.

Spil noget beroligende musik – det skærmer også for fyrværkeri-lydene. Musik påvirker hunde på samme måde som det påvirker mennesker – og der findes særlig hundevenlig klassisk musik, der kan virke beroligende. Men lad ikke bare radio eller TV køre, da der jo er risiko for, at der vil komme fyrværkeri dér. Har du lidt tid før det bliver nytår, kan du arbejde på, at hunden også får nogle positive associationer til musikken. Afspil musikken, når du alligevel sidder og nusser eller masserer din hund.

Hunde nytårsaften
Hunde nytårsaften

Selve nytårsaften - tiltag dag og nat

Jeg vil anbefale dig, at du er sammen med din hund nytårsaften. Lad være med at tage til fest. Din hund bør efter min mening ikke være alene hjemme nytårsaften. Du behøver dog ikke at være isoleret derhjemme. Måske du kender andre med hund, som din hund trives med? Hvis din hund er lidt utryg ved fyrværkeriet, kan det faktisk hjælpe den meget at være sammen med en anden hund, der er helt rolig omkring det.

Vælg at være sammen med folk, der kan respektere, at bordbomber, mv. ikke er et ‘must’. Lav også gerne en aftale med gæsterne, at de ikke fyrer fyrværkeri af tæt ved huset. Tal evt. også med dine naboer, så I kan tage så meget hensyn til dyrene som muligt.

Motionér din hund godt i løbet af dagen. Det kan bl.a. være en dejlig lang tur om eftermiddagen, gerne på stranden eller i skoven, hvis din hund er vant til det. Men husk stadig at holde din hund i snor. Hold derefter hunden indenfor, hvis det er muligt. Skal den ud i haven at tisse, vil jeg gå ud sammen med den, medbringende godbidder, så jeg kan give en lækker godbid lige efter et eventuelt brag. Giv gerne din hund mentale udfordringer inden for i løbet af aftenen, og gå først ud med hunden igen om natten, når al fyrværkeriet er slut eller vent helt til næste morgen. Tag IKKE hunden med ud for at se på fyrværkeriet. Undgå ligeledes at efterlade hunden alene inden for, mens du selv går ud og kigger på fyrværkeriet.

Lidt før kl. 24 kan du evt. give den et dejligt okseben, hvis den er glad for det. Eller noget andet af stor værdi for den, såsom en fyldt Kong.

Bliver din hund ængstelig, vil den søge at reducere sin frygt ved at gemme sig eller ved at søge dig. Og du skal selvfølgelig være der for din hund, hvis den bliver bange. Men du skal samtidig aflæse din hund. Om du skal kæle med din hund i denne situation, afhænger af hundens reaktion. Hvis du kan se, at din hund bliver mere hektisk, når du kæler, er det selvfølgelig ikke en god idé. Alternativet til at kæle med hunden, kan være bare at sidde tæt ind til hunden indtil du kan mærke, at den slapper mere af. Og prøv selv at være så rolig og almindelig som muligt. Hunde er eksperter i at aflæse mennesker, så husk at være afslappet omkring det, som du gør.

Er det en god idé med noget beroligende til hunde nytårsaften?

Hvis du allerede ved, at din hund vil være meget ængstelig nytårsaften, har du måske allerede talt med dyrlægen om at få noget beroligende. Hos dyrlægen kan du f.eks. få Sileo. Sileo er en pasta, der skal absorberes i kinden (altså ikke sluges). Sileo virker inden for 30 minutter, men kun i 2 timer, men kan heldigvis gentages op til 5 gange. Det gives altså selve nytårsaften. 

Du kan også få et hav af forskellige lettere beroligende kosttilskud og dråber i håndkøb. Her er det meget forskelligt, hvad folk synes der virker, og det er heller ikke alle kosttilskud på markedet, der har en dokumenteret effekt. Start gerne op med dit valgte kosttilskud en måneds tid før. 

OBS! Har du en hund, der er utryg, vil det efter min mening altid være det bedste at lave en træningsmæssig indsats en del måneder før Nytår, og så bruge et kosttilskud i god tid før Nytår. Decideret adfærdsmedicin kan dog være et tiltag, hvis din hund er meget bange, og dine træningsmæssige ikke er slået igennem endnu. Du finder meget mere omkring lydtræning i Hundeklubben Online

Er din hund blevet bange for fyrværkeri?

Hvis din hund er virkelig bange for fyrværkeri, synes jeg bestemt at du skal gøre noget ved det. Noget træningsmæssigt, mener jeg. Det beroligende til hunde, som jeg nævnte tidligere kan somme tider tage toppen af ængstelsen, men hvis det er mere alvorligt, bør du sætte en træningsplan i værk, gerne med hjælp fra en hundeadfærdsbehandler. Du kan også få meget hjælp i Hundeklubben Onlines kursus ”Lydtræning – forebyggelse bedre end helbredelse. Bliver din hund bange for nogle særlige lyde, kan det desværre sprede sig til andre lyde og ting, som hunden forbinder med det. Og kom i gang i god tid. Der er bestemt ingen grund til at vente til november måned, der vil det faktisk oftest være for sent. Vi er jo desværre også i den situation, at det ofte ikke kun er forbindelse med nytåret, at der bliver fyret fyrværkeri af.

Jeg håber, at du får en dejlig nytårsaften med din hund.

PS: Hvis du gerne vil vide noget om, hvordan du kommer godt igennem julemåneden med din hund, kan du læse med HER.

Relaterede Posts

6 kommentarer til “Tag hånd om jeres hunde nytårsaften”

  1. Hej Gitte.
    Jeg har en han hund på snart 2. Han er en blanding af bomulds hund og en westi.
    Jeg har mærket markant adfærds ændring.
    Han nægter at spise el tag godbid. Han ryster og bange i blik over lyde, ikke kun fyrværkeri.
    Jeg har været til dyrlæge og fået calm til ham syntes ik det virker.

    1. Hej Louise, jeg går ud fra, at hans reaktion er startet efter de er begyndt at fyre af her i går. Jeg synes, at du skal kontakte din dyrlæge igen, og høre om muligheden for at få noget andet, der kan hjælpe ham igennem Nytåret. Og så skal du bygge ham en hule og gøre hvad du ellers kan for at hjælpe ham igennem Nytåret. Og så efter Nytår må du i gang med at træne ham. Lægge en plan, så det ikke bliver så slemt fremover. Alt det bedste, Gitte

  2. Kære Gitte.
    Min Golden Retriever på 12 år er blevet tiltagende bange for fyrværkeri med alderen. Den får Diazepam Nytårsaften.
    Efter sidste nytår er den blevet bange for at gå ud overhovedet. Den går med på morgentur kl. 6, men derefter modsætter den sig tur. Om aftenen følges vi p.t. med dens bror, der bor i nærheden, Det går nogenlunde ved hjælp af særlig lækre godbidder (prøves uden held om dagen).
    Jeg ved ikke, hvad jeg kan gøre; det er jo ikke et liv for en ellers glad hund.
    Venlig hilsen
    Merete

    1. Kære Merete, åh det er hårdt. Jeg synes, at vi skal tage den over telefonen. Du er velkommen til at ringe på tlf. 29898212, og bare læg en besked, hvis jeg ikke lige svarer, så skal jeg nok ringe tilbage til dig.
      Kh Gitte

  3. Hej. Tak for din artikel. Jeg har en hund på snart 5 år. Den bliver ikke bange for fyrværkeri, men den gør voldsomt. Vi har desværre ikke trænet den fra hvalp af. Vi har læst i flere artikler, at det er bedst, hvis man starter tidligt – f.eks. her: https://dyre-ven.dk/goer-din-hund-klar-til-fyrvaerkeri-10-tips/ – mit spørgsmål er derfor, om det er for sent at hjælpe min hund nu, selvom den er snart 5 år?

    På forhånd tak.
    Kjeld fra Silkeorg

    1. Hej Kjeld og tak for dit spørgsmål. Din hund kan sagtens være bange, selvom den gør. Det kan altid være bedst at forebygge, og træne på tingene så snart de opstår, jeg tænker sagtens, at du kan hjælpe din hund, selvom den er 5 år. Men kom gerne i gang i starten af året her med en langsigtet plan.
      Bh Gitte

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn