Cirkeltræning med Tonics søster

Tonic er kommet til skade

Du har måske undret dig over, hvordan det går med Tonic. Og hun har det godt, på trods af, at hun for nyligt kom til skade.

Bare rolig, det er ikke så alvorligt, men det er stadig super træls – både for hendes selv og hendes ejer. Lille søde Tonic, der nu ‘pludselig’ er blevet hele 6,5 måned og vejer 20 kg, har skåret sin trædepude på det ene forben. Et ret dybt sår, der er blevet syet og tilset af dyrlægen flere gange. Alle os der har prøvet dét, ved at det er noget, der kan lægge sine begrænsninger på sådan noget som gåture.

Tonic er derfor blevet aktiveret på anden vis, men Tonic har jo også en søster – Quila – som det indirekte også er ’gået ud over’, bl.a. fordi de så ikke har kunnet lege så meget, som de plejer.

Så Quila har en masse overskudsenergi, som hun ikke lige er kommet af med. Og overskudsenergien hjælper ikke Jeanette på gåturene, da Quila i forvejen trækker en del. Og hvis du selv har prøvet det, ved du at den evindelige stoppen op og trækkeriet kan gøre gåturen til en frustrerende aktivitet for både hund og ejer.

Jeanette, der i forvejen er med i Hundeklubben Online, blev derfor præsenteret for den nye metode, som jeg kalder ’cirkeltræning’. Cirkeltræning for hunde er ikke det samme som den cirkeltræning, som vi kan træne som mennesker.  Alligevel synes jeg, at navnet er meget rammende, hvilket vi skal se lige om lidt.

Udfordringer og fordele på gåturen med Quila

 • Quila trækker meget på gåturen.
 • Quila er en ung og energisk hund, der gerne vil frem her i verden og som har brug for at bevæge sig.
 • Vægtforholdet mellem Quila og Jeanette er lidt i den svære ende forstået på den måde, at Quila er en ret stor hund og Jeanette er en ret lille kvinde. Generelt kan det være en ulempe, hvis hunden vejer 1/3 eller mere end dens ejer i og med, at det simpelthen kan være svært at holde hunden, hvis den virkelig trækker ud.
 • Quila er ikke interesseret i godbidder på gåturen, når der er mange andre forstyrrelser.
 • Quila er vant til at blive trænet.

Cirkeltræning i korte træk

Metoden er ’opfundet’ af Denise Fenzi, der har specialiseret sig en del i træning af hunde, der kører højt.  Hun er blevet inspireret af longering af heste.

 • Inden du starter, vil det være en god idé at du har aktivereret din hund lidt, fx. vha. søgeøvelser i haven eller nogle kontaktøvelser.
 • Den line, du bruger, skal være så lang at din hund kan have frihed til at gå at snuse. En line på 2-3 meter er en god længde.
 • Hvis din hund trækker, laver du en cirkel, hvor din hund skal bevæge sig på ydersiden af cirklen.
 • Du skal vende din krop og dine fødder i den retning, som du gerne vil gå.

Cirkeltræning er som sådan ikke en gå-pænt-i-snor øvelse, men mere en måde at gå med hunden på. For du får bevæget dig fremad – om ikke andet så fremad i cirkler. Og det alene kan dæmpe frustrationen hos både dig og din hund. Og netop i modsætning til deciderede øvelser, er det en fordel hvis du ‘træner’ længe – nemlig på hele din gåtur.

Cirkeltræning er ideel i disse situationer

 • Du har en hund, der er fuld af energi, og som evt. let bliver frustreret, når du bare stopper op og forhindrer den i at komme fremad.
 • Når du godt selv kan lide, at der kommer flow i jeres gåture, og I får bevæget jer fremad, selvom din hund har det med at trække.
 • Når du ikke synes du har energien og overskuddet til at gå så meget i detaljer med din gå pænt i snor træning. Du vil bare ud at gå – du har ikke lyst til at træne.
 • Når din hund ikke er særligt interesseret i godbidder på gåturen.

Og til sidst en lille advarsel

Det skal IKKE være en trækkekonkurrence! På nogen som helst måde. Jeg går bestemt ikke ind for, at vi skal trække rundt med vores hunde. Og læg mærke til, at vi i denne metode IKKE laver et træk modsat hundens bevægelsesretning, men derimod et mere lateralt træk, dvs. fra siden. Og det skal bestemt ikke være hårdt. Tit vil jeg lade hunden stå i den stramme snor og vente.

Det er også mega vigtigt, at du får balance i din krop, så din hund ikke får trukket afsted med dig og får den kæmpe belønning det er at nå frem til den spændende duft eller lignende.

Jeg har en anden god øvelse, som jeg gerne anbefaler ved siden af, hvor vi netop lærer hunden at følge et let træk i linen. Den øvelse kalder jeg ’Det rå æg’, og her vidner titlen om, at det træk vi laver, ikke skal være hårdere end at et råt æg ville holde.

Lyder det interessant for dig og din hund? Så kan du finde mange flere detaljer samt videoer af Quila og Jeanette i Hundeklubben Online, hvor du finder metoden i det nye kursus ’Den gode gåtur’.

Da det er en ret ny metode, hører jeg gerne fra jer, der prøver at træne metoden med jeres hund.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil læse….