Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Af gæsteblogger Jan Vestergård. Jan har i 9 år afholdt hundelegestue med stor succes. I sin hundelegestue har han en masse mindre indhegninger, hvor hundene kan blive opdelt i mindre legegrupper. Det er Jan, der sætter hundene sammen og han er med til at overvåge, at alle får en god oplevelse. Læs her om, hvad Jan vil anbefale mht. leg med andre hunde. 

Hundelegestue

Hundelegestue og socialisering

Et ofte hørt svar på spørgsmålet, ”Har du socialiseret din hund?” ”ja ja, den er tit med i hundeskoven”.

En ofte hørt udtalelse, ”Jeg kan ikke forstå at min hund reagerer sådan nu, den er kommet med i hundeskove fra den var hvalp og har været sammen med mange hunde”.

For at slå én ting fast, socialisering er en meget vigtig del af hundens tidlige opvækst, men det afgørende er: hvor meget og på hvilken måde og det helt essentielle er at det er afmålt præcist til hvert enkelte individ.

Straks hvalpen er faldet til i sit nye hjem, som forhåbentlig 8 uger, bør man stille og roligt komme i gang med at socialisere den med andre hunde. Gerne på så mange forskellige racer, typer, størrelser og aldre som muligt, da det giver hvalpen en vigtig læring og viden til at kommunikere og omgås andre hunde, så den kan færdes mere trygt og sikkert iblandt andre hunde resten af dens liv.

En god socialisering med andre hunde, er hvor ens hund ikke bliver tromlet, skræmt eller får lov til at være den der tromler eller skræmmer andre. En god socialisering er hvor begge/alle hundene får en god oplevelse ud af det, for hunde lærer og drager erfaringer ud af alt, så det er vigtigt vi giver den så mange gode erfaringer med andre hunde som muligt, da den så som udgangspunkt vil gå andre hunde i møde med en positiv indstilling resten af livet. En god oplevelse med andre hunde, er desuden med til at bygge jeres hund op, både mentalt, socialt og motorisk.

For at kunne vurdere om det er en god, sund og hensigtsmæssig leg, skal man være god til at aflæse hundes kropssprog og signaler og være hurtig til at se hvad der foregår, da hunde primært kommunikerer via kropssprog og det går hurtigt.

Selv om en hund logrer, er den nødvendigvis ikke glad og tilpas, og en hund der rejser børster er ikke nødvendigvis noget negativt – begge dele er blot en del af en mere kompleks form for kommunikation.

Så gør jer selv og ikke mindst jeres hund en kæmpe tjeneste, lær deres sprog! Derved kan I hurtigere se hvad de føler, ønsker og vil opnå og derved kan I være med til at støtte og hjælpe dem, eller undgå en situation i at eskalere.

 

Hundelegestue 1024 x 1025

Hundeskov eller ej?

Mit syn på hundeskove er meget splittet. På den ene side er det et fantastisk koncept og på den anden side, en rigtig dårlig ide.

Ideologien med et indhegnet areal hvor hundene kan løbe frit og boltre sig med andre hunde, uden man skal frygte at hunden stikker af eller jagter vildt eller skræmmer andre mennesker, er en super idé. Minusset er, at man aldrig ved hvilke hunde man kan møde i en hundeskov, da mange har den opfattelse, at en hundeskov er for alle hunde, uanset deres opførsel, helbred, udviklingsstadie eller livscyklus og det er disse holdninger der kan skabe store problemer i en hundeskov.

  • Har man en hund der ikke kan med andre hunde, bør man holde sig langt væk fra hundeskove.
  • Har man en hund der er bange for andre hunde, bør man heller ikke tage i hundeskov.
  • Hvis man har en tæve i løbetid, bør man bestemt også blive ude af hundeskovene, både for ens egen hunds skyld, men især også for de andre hundes.

En hund der ikke kan med andre hunde, bør ikke tages med i en hundeskov, da den hurtigt kan blive sat i en position hvor den igen, føler sig nødsaget til at sige fra over for andre hunde, eller føle sig fristet til at jagte andre hunde (alt efter hvad årsagen er til, at hunden ikke kan med andre hunde) men hver gang en hund udfører en given adfærd, bliver adfærden bibeholdt og gør at der er større sandsynlighed for at den vil gøre det igen.

Lad mig slå helt fast, hunde bør ikke selv finde ud af det! Det er os der har sat dem sammen, så er det også vores ansvar at de opfører sig ordentligt!

For lidt og for meget socialisering

Hvis man fra starten af hvalpens opvækst har ladet den møde, hilse og lege med alle hunde den er kommet forbi, kan man risikere at den snart VIL hilse og lege med alle. Og når du kommer til det tidspunkt, hvor du ikke går lige så meget op i det mere eller ikke har tiden, ja så …

  1. Bliver din hund frustreret og opkørt, hvilket så ofte gør at folk enten helt afholder den fra at møde andre hunde, som så skaber mere frustration hos hunden, så dens uønskede adfærd blot eskalerer, eller ..
  2. Du lader den komme over til den anden hund, for at få ro. I denne situation, erfarer din hund så blot at, den skal skabe sig mere og mere, for så får den til sidst sin vilje.

For at undgå disse to faldgruber, så bør du lære din hvalp fra starten af, at man ofte også blot går forbi andre hunde uden at hilse og andre gange får den lov til at hilse og hvis den gør det, er det når hvalpen er i ro og ejeren har givet tilladelse.

For at få socialiseret sin hund godt, vil jeg derimod anbefale at du selv arrangerer nogle legeaftaler med ligesindede hunde eller deltager en velorganiseret hundelegestue. Det behøver ikke nødvendigvis at være hunde af samme race, alder eller størrelse, blot det er hunde der kan være med til at give jeres hund en rigtig god og sund oplevelse.

Hundelegestuen 

Jeg har igennem de seneste 9 år afholdt hundelegestue minimum 1 gang om måneden (oftest 2 om måneden) med stor succes. I min hundelegestue kommer der op til 30 hunde, i alle aldre, køn og racer. Til legestuerne er det udelukkende mig der bestemmer hvilke hunde der leger sammen, da jeg går meget op i at alle hunde får en god oplevelse ud af det. Jeg har ca. 10 indhegninger, hvor jeg har mulighed for at dele hundene ud i, så alle hunde får en god oplevelse. Til tider kommer der hunde der starter med at få en indhegning for sig selv, da hunden syntes at det er for overvældende med så mange hunde og dufte omkring sig. Når hunden så er faldet til og er blevet dus med omgivelserne, så får den enten en legekammerat ind til sig, vel at mærke en nøje udvalgt hund, eller hvis hunden er klar til det, kommer den ind i en indhegning med egnede legekammerater.

Jeg afholder som udgangspunkt hundelegestue for at give hundeejere mulighed for at få deres hunde socialiseret i trygge rammer, men også for at give dem nogle trætte hunde, men det er også læring for mig hver gang, i hundes kropssprog og et studie i adfærd, som blot gør mig bedre til mit erhverv hver gang.

Opsummering: En god socialisering foregår på hundens præmisser og i det tempo der er behov for, til hvert enkelte individ.

Tak til Jan Vestergaard 

Tak til Jan Vestergård for dette spændende og meget relevante blogindlæg, som jeg 100 % kan tilslutte mig.

Jan ejer og driver til daglig ‘Egely Hunde‘ i Herning. Jan er uddannet Hundeadfærds-behandler, Hundeinstruktør samt Klikkertræner. Jan er bl.a. kendt fra programmet ‘Så er der hund’. Derudover er han forfatter og skribent for magasinet ‘Vi med Hund’.

‘Egely Hunde’ tilbyder bl.a.  hundeadfærdsbehandling, træning og jo ikke mindst hundeleg. Jan råder over adskillige mindre indhegninger, hvilket betyder at han har mulighed for at sætte de hunde sammen, som han mener kan finde ud af at lege godt sammen. Dette giver efter min mening den bedste form for hundeleg og socialisering; Små grupper med superviseret leg.

Dette blogindlæg er lavet i forbindelse med, at Hundeklubben Online har lavet kurset ‘Hundeleg’. 

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn