Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Er der noget bedre end at se to hunde lege godt med hinanden? Det er da i hvert fald noget, der kan få smilet frem på mine læber. Det er meget livsbekræftende, og giver alle stor glæde. Det er gennem hundeleg, at hunden øver sig i dens sprog. Den får respons på sin egen adfærd. Kort sat lærer den om sig selv og dens miljø. Den lærer også at bruge hundesproget for at undgå konflikter. Men desværre er det alligevel ikke altid lykken. Læs her, hvordan du kan hjælpe din hund. 

Hundeleg

3 tips til bedre hundeleg – i og uden for hundeskoven

Hunden har et meget nuanceret sprog, og mange kender ikke alle dets små finesser. Den er født med evnen til at bruge hundesproget, men det kræver socialisering og sprogtræning for at den kan tale det flydende.

Det vil sige, at hundene på den optimale legeplads er trygge og har gode sociale færdigheder. Men hvordan ser det ud i den virkelige verden? For det er desværre bestemt muligt at din hund får dårlige oplevelser med andre hunde – oplevelser, som evt. kan sætte sig og påvirke den fremadrettet.

Dit syn på hundeskove eller hundelegepladser er sikkert præget af, hvad du selv har oplevet i en sådan, hvad dem du kender har oplevet, og hvad du ellers har hørt og læst. Min umiddelbare tanke var, at enten så hader man dem, eller også så elsker man dem.

Derfor lavede jeg en hurtig lille spørgeundersøgelse, som i alt cirka 300 hundeejere har deltaget i. Heri svarer ca 20 %, at de kommer i hundeskoven med deres hund tit, mens knapt 50 % kommer dér en gang i mellem. Mere end 30 % kommer der aldrig.

Tip # 1: Bliv klogere på din hunds sprog

Nogle gange kan det være super nemt at aflæse en hund, det er fx, når hunden har halen mellem benene. Men når det kommer til andre og mindre tegn, kan vi være uvidende om dem eller det kan foregå så hurtigt, at vi ikke ser dem.

Jeg vil anbefale dig dels at blive klogere på hundesprog generelt, men decideret på din egen hunds sprog. Hvordan ser den ud, når den er glad og afslappet? Hvordan er den generelle kropsholdning, hvordan holdes halen, hvordan er ørene, osv.? Derfra er det så lettere at se ændringerne i hundens kropssprog.

Vær opmærksom på, at selvom din hund møder venlige og sociale hunde, kan det sagtens være en alt for overvældende oplevelse for den. Overvej grundigt, om DIN hund vil have glæde af at lege med den eller de hunde, som I møder på jeres vej – evt. i hundeskov.

Hundeleg
Hundeleg

Har din hund god hundeleg i hundeskoven?

Cirka 15 % fortæller, at de altid har gode oplevelser i hundeskoven, mens cirka 35 % siger, at de som regel har gode oplevelser. Der er dog desværre også en del, der har dårlige oplevelser, og næsten 20 % svarer, at de ikke kommer der mere fordi de har haft dårlige oplevelser. 30 % har skrevet forskellige kommentarer, som ikke er muligt at gengive her.

Dårlige oplevelser sætter sig som bekendt, og flere skriver netop, at deres hund har ændret adfærd efter at den har haft dårlige oplevelser.

Tip 2#: Gå hjem med din hund, hvis det ikke er god hundeleg for den

Der er ingen tvivl om, at god hundeleg kan gøre din hund tryg, glad og behovstilfredsstillet. Dårlig hundeleg kan i værste tilfælde gøre, at din hund bliver utryg ved særlige hunde eller måske mange forskellige hunde.

Lad ikke din hund stå på egne ben, forstået på den måde, at den bare må klare sig selv. Vær kritisk mht. hvem du sætter din hund sammen med. Hunde leger forskelligt og det er ikke alle hundetyper der leger godt sammen.

Så lyt til din egen mavefornemmelse og kend din hund (jævnførende #tip 1). Lyt ikke til, hvis der er nogle der skulle kalde dig en pylremor eller andet. Stå fast på det, som du mener er bedst for din hund.

Reagerer du ikke på din hunds signaler, og hjælper den, risikerer du, at din hund begynder at sige langt mere fra. Hvis dens ‘hvisken’ ikke høres, må den jo tale lidt højere for at blive forstået. Så den anden hund forstår, at den ikke ønsker kontakten. Vær en god ‘forælder’ og hjælp den. 

Spørg altid dig selv, hvad der er bedst for din hund!

Hvad gør du, hvis din hund er en bølle?

Nogle gange kan en hund betegnes som en bølle i særlige situationer. Her tænker jeg især på den hund, der kan finde på at ‘mobbe’ andre hunde, og ofte en særlig hund. ‘Bøllen’ leger sjældent normalt med denne særlige udvalgte hund, men kan lege fint med andre, fx en anden bølle. Mange teenagehunde og unge voksne hunde, ofte hanner, synes at mobbe hvalpe og bløde hunde, ofte på trods af en grundig socialisering. Heldigvis vokser de fleste mobbere fra det.

På spørgsmålet om, hvad hundeejeren vil gøre, hvis deres hund er en bølle over for andre hunde, svarer 58 %, at de vil tage den væk fra legen et øjeblik, mens 13 % vil gå helt hjem med deres hund. Det er kun mindre end 1 %, der har svaret at de ingenting gør.

Når jeg ser på kommentarerne (næste 30 % har svaret i kommentarerne), er der imidlertid en del der har forklaret, at de ikke kommer i hundeskoven længere, fordi de ikke synes at folk griber ind dér, hvor der er brug for det. Så måske er der ude i de danske hundeskove en del flere, der hører til den sidste kategori?

Tip 3 #: Giv din hund en pause, hvis den er en bølle over for andre hunde 

Lad ikke din hund mobbe andre hunde. Det er vigtigt, at den ikke får lov til at øve sig i denne uønskede og uhensigtsmæssige adfærd. Det at lege er meget belønnende for mange hunde. Leg kan også virke belønnende selvom den hund, som legen er rettet mod, ikke tager vel imod mobberen. Mobberen/bøllen ignorerer dæmpende signaler og eventuelle trusler fra den anden hund, hvilket ‘worst case’ kan føre til slagsmål, men i hvert fald skræmme modtageren og gøre denne bange for racen, typen eller farven.

Hvis du skal lære din hund at være mindre bøllet, skal du være konsekvent i sin adfærd. Du skal opstille nogle krav til legen. Beslut, hvis du ikke vil acceptere fra hunden og kommunikér klart, men venligt til den, hvis den har gået over stregen. Vær meget konsekvent (og her mener jeg altså ikke hård). Stopper hunden ikke på dit signal, tager du hunden i snor et par minutter eller gå hjem med den. Se mange flere gode råd til bedre hundeleg i Hundeklubben Online

Og hjælp så dig selv ved kun at gå hen på hundelegepladsen, når der ikke er så mange andre hunde. På den måde bliver det lettere for dig at styre.

Tak til IAABC – International Association of Animal Behavior Consultants – for at måtte bruge billederne. 

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn