Er det frustrerende, når hunden gør?
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
80 % af vores hunde over to år har en form for paradentose i deres mund. Får du tjekket din hunds mund hver dag? Får du børstet dens tænder? Jeg har desværre selv oplevet, at min hund formodentlig gik med en knækket tand i flere uger, før jeg opdagede det. Av, det gjorde også helt ondt på mig. Hundeklubben Online har lavet et interview med Gørlev Dyreklinik omkring tænder, og du kan i dette blogindlæg lære mere om, hvad de vil råde dig til som kommende eller nuværende hundeejer.
Hunde kan være virkelig gode til at skjule smerte, også når det drejer sig om smerter i mundhulen. Typisk vil der være forskel på, hvornår du kan mærke på din hund, at den har ondt. Nogle hunde vil gå fra foderet, mens andre vil blive ved med at spise og logre med halen som om ingenting er galt. De stopper ikke med at spise ’bare’ fordi de f.eks. har en knækket tand. De kan evt. tygge i den anden side af munden eller sluge foderet, og det er ikke altid man lægger mærke til det som ejer.
Hvordan kan du sikre dig, at det ikke sker for dig og din hund? Bliv klogere på, hvad eksperterne fra Gørlev Dyreklinik har at sige, under billederne, der viser dyrlæge Lise Gregersen og veterinærsygeplejerske Tanja Ulriksen.
Det er helt ok ’kun’ at børste på ydersiden af tænderne, men det kræver selvfølgelig stadig træning. Gørlev Dyreklinik anbefaler at starte med en fingerdut, også så man kan mærke, hvor man er henne. Derefter anbefaler de en tandbørste, som er noget blødere i børstehårene end dem vi som mennesker bruger. Og så er der også brug for en særlig tandpasta, da hunden ikke kan tåle flour. De anbefaler tandpastaen Aptus.
Vær dog opmærksom på, at selv dyrlægen kun kan se toppen af isbjerget, når han eller hun kigger ind i munden. Der er brug for røntgenbilleder for at være sikker på, om der er problemer eller ej. Og heldigvis er det blevet mere almindeligt, at der er fokus på hundens tænder, for selvfølgelig kan den have tandsmerter ligesom os.
Gør det allerede før du køber hunden. Sidder mælketænderne forkert, er der sandsynlighed for, at de blivende tænder også bliver fejlplacerede. Overvej også typen af hund. De fladnæsede hunde har ofte større problemer med deres tænder end andre hunde. Også de moderne blandinger, som f.eks. en blanding mellem en Beagle og en Fransk Bulldog kan have ekstra problemer. Få det gerne tjekket hos din dyrlæge, om der er noget, der skal gøres. På Gørlev Dyreklinik kigger veterinærsygeplejersken gerne på hvalpetænder og giver gode råd. Der findes hjælpemidler til nogle af problemerne. Nogle gange kan du blive anbefalet særlige bolde, som du kan købe hos dyrlægen, som hvalpen kan gå med i munden, for at rette på tænderne.
Gevirer og trærødder er ekstremt hårde, og er du uheldig, kan din hund knække en tand, hvis den tygger hårdt i dem. Tennisbolde er som sandpapir i hundens mund. Gørlev Dyreklinik anbefaler f.eks. nogle tyggelapper fra Aptus, der hedder Bucadog. Her finder man også nogle af de samme enzymer, som der er i tandpastaen fra Aptus.
Det kan f.eks. være sjovt at kaste sten ud i vandet, som hunden så eventuelt finder og henter, men den kan få en rigtig dårlig vane med at bære på sten eller tygge i sten.
Tak til Gørlev Dyreklinik, for at gøre os klogere. Gørlev Dyreklinik er et dyrehospital for alle smådyr. Klinikken består af 5 dyrlæger og 4 veterinærsygeplejersker, der arbejder med forskellige specialer, deriblandt tandbehandling. Du kan som medlem af Hundeklubben Online se hele interviewet.
For at kunne booke en tid og hjælpe dig allerbedst i den tid, som vi har til rådighed, vil jeg gerne vide lidt mere om det, som du står med. Derfor skal du starte med at udfylde et lille spørgeskema, og når jeg har modtaget din besvarelse, finder vi et tidspunkt, hvor vi begge har tid.
Jeg ringer til dig på det aftalte tidspunkt.
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med
Hvad kan du gøre, når din hund ikke virker synderligt glad for at besøge dyrlægen? Hvordan forebygger du, at din hvalp bliver utryg ved dyrlægen
“Bag enhver adfærd er der en følelse. Og bag enhver følelse er der et behov. Og når vi møder dette behov fremfor at fokusere på adfærden, så begynder vi at håndtere årsagen fremfor symptomet.”
– Ashleigh Warner
Er din hund begyndt at udvise adfærd, som du ikke er så glad for?
Book en GRATIS ‘slut med bekymringerne samtale’ her og lad os tage det i opløbet.