Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

I dette indlæg vil jeg fortælle dig lidt om nogle af de gavnlige effekter hundemassage kan have. Der er adskillige fordele ved hundemassage og derfor også for at lære at give hundemassage selv. Og når du er kommet til vejs ende i dette indlæg, vil du have hørt om mindst 5 gode grunde til at du skal lære hundemassage. Derudover vil du være blevet introduceret for det simpleste massagegreb, som du hurtigt selv kan få inkorporeret og få en effekt af i din hverdag. Måske har du selv prøvet at få massage, og kender de gode indvirkninger på krop og sind?

Hundemassage til husbehov

De mange fordele ved at lære hundemassage

Hundemassage påvirker hundens muskler og led

Én af de primære årsager til, at du skal lære hundemassage er, at der sker en positiv indvirkning på hundens muskler og led. Mht. musklerne; Er de spændte, bliver de vha. massage afspændte, og er de slappe, stimuleres de vha. massage. Derudover kan massage være med til at forebygge og mindske skader på hundens bevægeapparatet og hjælpe den til hurtigere at komme oven på igen, hvis den har været skadet eller er blevet opereret. Og har din hund gigt eller andre ledproblemer (f.eks. hofteledsdysplasi), kan massage være med til at give den smertelettelse, da vævet i nærheden af leddet også påvirkes af massagen. Derudover bliver den skadede ledbrusk mere modstandsdygtig, fordi massagen sørger for muskelpleje og optimal næring til leddet. Måske kan det på sigt betyde, at du kan undgå smertestillende til din hund, og hvis du kan lære hundemassage på denne måde, kan du billigt og nemt hjælpe din hund.

60 % af normalpopulationen af hunde har rygproblemer

Noget af det, der kan give hunden smerter, er f.eks. hvis den trækker meget. En ivrig hvalp eller unghund, som får lov til at trække (eller bliver trukket tilbage i linen), får hurtigt stærke halsmuskler. Den kan også pådrage sig fejlstilling på forbenene eller få nakkeproblemer. Her kan halsbånd især give infiltrationer i nakken. Og infiltrationer giver muskelsmerter. Infiltrationer er lokale muskelskader, der kan være forbigående, men de kan også blive kroniske.

Det kan hurtigt blive en ond cirkel, for smerte giver så igen muskelspændinger. Disse fører til manglende bevægelse, hvorved blodtilførslen reduceres, og affaldsstoffer ophobes, som så igen vil føre til muskelspændinger. Kort sagt; har den smerter ét sted, vil kroppen kompensere ved at aflaste, hvilket fører til flere spændinger og smerter andre steder. Dette er en ond cirkel, som massage heldigvis kan være med til at bryde.

95 % af alle hunde over 5 år har en ledlidelse

Har du en ældre hund, vil massage helt sikkert kunne give den forøget livskvalitet. Hundens seniorliv kan siges at starte omkring de 7 år. Det er dog stor forskel på, om det er en lille/mellemstor race eller en stor race. (De store racer lever generelt ikke så længe som de små racer, og betegnes derfor tidligere som seniorer). Men faktisk har alle hunde over 5 år én eller anden form for ledlidelse. Måske lægger du ikke mærke til de små adfærdsmæssige ændringer, der sker, da de ofte kommer gradvist. Og derudover vil hunden fra naturens side typisk skjule en eventuel sygdom. Måske er din hund holdt op med at springe op i sofaen eller måske ligger den lidt mere for sig selv. Det kan også være, at den er blevet mere urolig, fordi den synes at det dæmper smerterne, hvis den hele tiden holder sig i gang.

Hundemassage til husbehov

Forebyg skader og en masse andet

Heldigvis er der inden for hundeverdenen de sidste år, kommet meget mere fokus på at forebygge skader, at hunden skal have genoptræning efter en skade, mv. Vi er også blevet bedre til at varme hunden op og køle den langsomt ned, at den ikke skal ligge våd i en bil, osv.

Men du kan også forebygge skader vha. styrke- og koordinationstræning. Styrketræning er f.eks. gåture i kuperet terræn, mens koordinationen f.eks. kan trænes op ad en træstamme. På mit online-kursus Lær at massere din egen hund, der er et kursus i ‘hundemassage til husbehov’, fortæller jeg dig om, hvordan du kan holde din hund i en god grundform, så du bedre kan forebygge skader.

Massagens indvirkning på kredsløb

Massage sætter gang i blodcirkulationen – og det er jo godt, for blod sørger f.eks. for transport af ilt, CO2, vitaminer, hormoner og affaldsstoffer. Og det vil sige, at der kommer mere næring og ilt ud til organerne. Faktisk siges massage at kunne øge blodgennemstrømningen i både overfladiske og dybereliggende væv med op til 500 % – set i forhold til den normale gennemstrømning.

Massage påvirker også lymfesystemet, der er et karsystem, der bringer overskydende væske (lymfe) væk fra væv og organer videre over til blodet, og hvor lymfeknuder endvidere renser lymfen for fremmedlegemer. Her kan massage forårsage en bedre udrensning i kroppen – det, som man kalder lymfedrænage. Dvs. at man mindsker tendensen til væskeansamlinger i vævet – hvilket igen giver en bedre ydeevne.

Immunsystemet drager også fordel af massage 

Men udover de røde blodlegemer (der jo bl.a. transporterer ilt), består blod også af hvide blodlegemer og blodplader. De hvide blodlegemer forsvarer – som du sikkert ved – kroppen mod infektioner. Og blodpladerne er væsentlige for at hunden stopper med at bløde, hvis den har skåret sig. Dvs. det at blodet størkner – og at såret efterfølgende heler. Dvs. at blod er en vigtig del af immunsystemet.

Den adfærdsmæssige påvirkning

Så er vi nået til virkningen på hundens adfærd – noget, som jeg som Hundeadfærdsterapeut selvfølgelig er specielt interesseret i. Massage giver en øget blodkoncentration af endorfiner, dopamin, oxytocin og prolaktin.

Hvis vi starter fra en ende af, så kan man, som du nok ved, kalde endorfiner for hjernens morfin. Endorfin er et hormon. Det virker smertestillende – og er faktisk kraftigere end morfin. Endorfiner giver også en følelse af lyst og energi – og udskilles endvidere ved hård motion, hårdt arbejde, succes, forelskelse, sex og latter.
Dopamin er et såkaldt signalstof/en neurotransmitter, der frigives i hjernen. Dopamin udløses f.eks. i situationer, hvor man oplever velvære såsom massage – og kommer således til at spille en afgørende rolle for, om hunden opsøger den pågældende dopaminudløsende situation på ny. Min egen hund kommer f.eks. frem hver gang, at jeg tager massagebordet frem – i håbet om, at det er hende, der skal have massage. Og det kunne din også gøre, især hvis du tager kurset hundemassage til husbehov.

Oxytocin og prolaktin kaldes henholdsvis kærligheds- og drægtighedshormonet. Det er hormoner, der er med til at knytte bånd, skabe tillid og reducere frygt.

Alt i alt får disse hormoner og signalstoffet vores nervesystem til at slappe af – og giver dermed alt andet lige – mindre stress, nervøsitet og aggressivitet.

Ved du, hvad strøg kan gøre ved din hund? 

Strøg er det mest enkle massagegreb, man kan tænke sig. Strøg er et af de overfladiske greb, som vi bruger før de lidt dybere greb. Selvom der ’kun’ er tale om overfladisk massage, går strøgene alligevel dybt og påvirker hunden fysisk og mentalt.

Strøg er nærmest ikke engang et greb, men ‘bare’ en berøring, hvor du lægger hele hånden på hunden. Men strøgene skal ikke laves hurtigt. Faktisk skal du kun lave 10-15 strøg pr. minut. Og altid i pelsens retning. Du skal have kontakt med hele hånden, men ‘trykket’ skal lægges i håndroden. Det kan være svært at finde ud af, hvad ‘trykket’ i strøgene skal være. Prøv dig frem. Hellere lidt for let… end for hårdt for hunden. Kig altid på hunden og se, hvordan den responderer.

På mit online-kursus Lær at massere din egen hund, (hundemassage til husbehov) kan du igen og igen kigge på videoerne – så mange gange, du har brug for det. Faktisk kan du downloade materialet, hvis du har lyst til det. På kurset med hundemassage til husbehov, lærer du, at det ikke kun er en god idé at starte massagen op med strøg, men ligeledes at afslutte den med strøg.

Men før du laver strøg med din hund, skal du være indstillet på, at der skal foregå noget roligt og rart mellem dig og din hund. Dvs. at både du og din hund skal være i stand til at slappe af. Træk vejret dybt og glæd dig til positiv afslapningstid. Lad f.eks. være med at forsøge at ville lave denne rolige aktivitet med din unghund, hvis den er fuld af energi. Og omgivelserne skal du også have lidt styr på; sluk for mobiltelefonen, undgå at der løber andre dyr eller børn rundt, osv.

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn