Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

For mig at se, er hundeopdragelse og træning af hunden meget mere end ‘bare’ hundetræning. For der er jo et klart element af hundeopdragelse, når vi får en hund, og uanset hvad, så vil der opstå større eller mindre uoverensstemmelser under hundens opvækst. Det kan f.eks. være, at du ikke er enig med din partner eller andre familiemedlemmer om, hvorvidt hunden må være i sengen eller ej. Her får du Mastercoach Charlotte Bjerre Clemmensens bud på, hvad du kan gøre, for at skabe enighed. 

hundeopdragelse

Uenige om hundeopdragelse? Få større enighed sådan her!

Måske I var enige om jeres hundeopdragelse fra begyndelsen? Hvad var i enige om?

Hvis enigheden KUN omhandler dét at få hund og intet dybere er afklaret og aftalt omkring dette nye familiemedlem, så kan det meget nemt blive grobund for flere forskellige meninger og måder at opdrage på og følgevirkningen af de uenigheder bliver nemt til uro, mismod, irritation, diskussion, ærgrelser… hos både mennesker og hund.

Forestil dig, at man i en virksomhed blot beslutter at købe en ny firmabil, men ikke aftaler nærmere om hvem der kører i den, hvor meget og hvornår – og hvordan den skal vedligeholdes. Måske et dårligt eksempel, men mon ikke det giver en ide om, hvor jeg vil hen?

hundeopdragelse

Et skib uden retning?

DET gavner absolut ingen!

Et andet benspænd kan ligge i at den ene part ikke bare føler sig bedst til opgaven, men VED BEDST (måske med rette?), hvordan opgaven gribes an og lykkes. Når nogen VED BEDST er det = at de andre ved mindre. Ikke at det i sig selv behøver skabe ballade, det kan jo sagtens være rigtigt, men det afhænger af samspillet i parret/familien.

Bedrevidenhed følges tit af irettesættelse og forklaringer og kan give anledning til:

  • Magtkamp – altså hvem har mest ret.
  • Underkastelse / resignation – fordi jeg ikke gider tage kampen eller fordi jeg faktisk synes du har ret.
  • Ligegyldighed / magtesløshed – en mulighed for at ”Kong eller Dronning Bagklog” der ellers har trukket sig, lige kigger frem og siger noget i stil med ’Sådan ville jeg aldrig have gjort, men nu blev jeg jo heller ikke lige spurgt!”

AV AV for en stemning det her kan skabe.

Der ligger rigtig meget kontrol og behov for kontrol, når man er den, der styrer slagets gang og kan holde fast i hvordan, hvorfor, hvor meget, hvornår. Og ved at slippe den, skaber det også plads til andre.

Hvis I tidligere har opdraget og været enige om hvordan, bør det også kunne slå igennem med jeres hundeopdragelse her.

Har I derimod ikke været i en opdragende situation før og/eller oplevet at se forskelligt på hvordan og hvorfor i andre henseender, ja, så kan der være grobund for uenighed, når I får et ekstra medlem ind i familien.

Sådan gør I

Alt i alt er det vigtigt at få sat ord på hvad I hver især mener er rigtigt eller forkert i forhold til jeres hundeopdragelse. Ligesom alle andre større beslutninger, er afstemning af forventninger top-vigtige.

Nysgerrighed overfor den anden og de tanker den anden gør sig med åbne spørgsmål er et virkelig godt udgangspunkt og giver anledning til de bedste samtaler og aftaler, fordi det åbner op og giver plads.

Her har du nogle eksempler på hvordan åbne spørgsmål kan indledes

  • Hvad mener du med…. ?
  • Hvordan tænker du at….. ?
  • Hvilke muligheder ser du i…. ?
  • Hvordan mener du, at det skal gribes an….? Forklar mig lige hvad du mener der er vigtigt med hensyn til…., så jeg er sikker på at jeg forstår.

I kan måske ikke lande i 100% enighed – men ved at komme hinanden nærmere som foreslået i ovennævnte, kan I forhåbentlig også nå til en accept af det, der ligger ude i gråzonen .

Tak til Charlotte Bjerre Clemmensen, der til daglig arbejder med mennesker, der på forskellig vis har det svært i livet og tænker/overtænker, uden at kunne finde vejen til at handle og få det dybtfølt godt igen. Charlottes arbejde består i at finde den enkeltes vej ind til mere forståelse af selv og andre samt finde glæde, ro, overskud og større selvværd, så det bliver muligt at føle sig godt tilpas med det, der sker i livet.

Du finder Charlotte lige HER.

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn