Er det frustrerende, når hunden gør?
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Hundeklubben Online har fået lov til at interviewe Christian Hembo. Jeg spørger ham fx om, hvorvidt hvalpe må gå på trapper, for det er da ét af de spørgsmål, som hvalpeejere fx stiller mig, når jeg har træning. Og hvornår må de springe ud af bilen? Få svarene herunder.
Når jeg har hundetræning, og vi tager på bytur, bruger vi altid tid på lidt trappetræning. Jeg ved godt, at holdningerne til dette er delte og at mange kursister fra deres opdrætter har fået at vide, at hvalpen overhovedet ikke må gå på trapper.
Jeg plejer at fortælle historien om en voksen collie, som jeg en gang skulle hjælpe til at gå på trapper. Den var blevet båret op og ned ad trappen igennem hele dens opvækst af nogle meget søde og velmenende ejere. Men det havde altså så resulteret i, at den aldrig var blevet tryg ved at forcere trapper. Det skal dertil siges, at collier godt kan være meget sensitive over for forskellige overflader.
Jeg har fortalt mine kursister, at det er en god idé at gøre deres hvalp tryg ved trapper. Og trapper er vitterligt meget forskellige. Nogle er åbne, nogle i træ, sten, osv. (undgå gerne trapper med riste, hvor hundens negle kan sidde fast). Men selvfølgelig skal hunden ikke spæne op og ned af dem dagen lang. For mig at se, skal hvalpen/hunden lære at have styr på hele sin krop (også bagbenene) og den skal være tryg i sin hverdag, og dermed også på trapper.
Men hvad er egentlig sandt eller falsk? Jeg har spurgt den dygtige fysioterapeut og kiropraktor Christian Hembo, hvad han mener.
Kiropraktor, fysioterapeut og hundemassør
Til de af jer, der har været så heldige at have mødt Christian; I ved, at han bare er en lun fyr og altid vildt beskeden i forhold til sine egne evner. En rigtig jyde med fødderne solidt plantet!
Jeg var så heldig at være på hold med ham, da vi begge to læste til Hundemassør på Fyn for snart mange år siden. Og han er så fortsat i den samme boldgade, og har videreuddannet sig til Fysioterapeut og Kiropraktor. I dag har han sin egen klinik med adskillige ansatte i Hinnerup ved Århus. Folk valfarter til ham fra nær og fjern for at få hjælp til deres hunde.
Bare en sej fyr.
Du kan finde Christian på www.magtor.dk.
Men tilbage til spørgsmålet om, hvorvidt hvalpe må gå på trapper…
Ifølge Christian må hvalpe altid gå på trapper.
Han gentager det, for det er vigtigt at det bliver modtaget rigtigt.
Når hvalpen er fysisk stor nok til, at den kan GÅ OP ad en trappe, så må den det. Og han understreger flere gange; den må GÅ OP.
Men det betyder ikke, at hvalpen er stor nok til at gå ned. For når den skal ned, så skal den tage større skridt. Og derfor hopper den ned. Og det er ikke en god ting. Det er en alt for stor belastning. Christian sammenligner det lidt med, at vi sætter os på knæ på stolen vi sidder på, og så hopper ned derfra. Det vil også være en enorm belastning for os.
Når hvalpen er stor nok (og klar) til at lære at gå ned ad trappen, sætter Christian den ned til det 3./4. sidste trin, så den kan øve sig herfra. Og han har altid løst fat med en finger i halsbåndet med en finger, hvis den skulle miste balancen. Og lad være med vifte med godbidder, så hvalpen glemmer at orientere sig.
Men trappetræning kan også give balder af stål
Men selvom at vi skal passe på vores hvalpe, så skal vi heller ikke være helt trappeforskrækkede. Nogle gange kan vi også være overbeskyttende. For hvad med alle de gange at hvalpen fx. er i haven og hopper rundt og op og ned af alt muligt, når vi ikke er der.
Vi skal huske på, at det at gå stille og roligt på trapper er også muskeltræning. Som Christian siger kender vi til det, hvis vi er kæreste med et postbud, der leverer post i etageejendomme. Og det er ikke nødvendigvis en stor belastning af leddet. Og vi ved, at belastning af led, gør led stærkere.
Men når det er sagt, så er der selvfølgelig hensyn at tage…
Men hvad med de små hunderacer og blandinger?
Ifølge Christian Hembo egner hvalpe af små racer sig ikke rigtigt til at gå ned af trapper. Igen fordi de typisk er nødt til at HOPPE ned. Når de små racer er udvoksede, kan de dog godt gå ned ad trapper. Men ikke for meget.
Hvalpe skal generelt ikke gå for meget på trapper. Og de skal heller ikke løbe på trapper. Igen er det for stor en belastning.
Vender vi tilbage til de små hunde, så kan de godt gå ned, når de er udvoksede. Det er ikke problem, hvis det fx. drejer sig om at de bor på første sal og skal ned på gaden fire gange om dagen.
Når alt det her er sagt med at vi skal passe på vores hvalpe, så skal vi også huske på at træning af muskler og ledstabilitet generelt er en god ting. Christian Hembo refererer til en undersøgelse, hvor der var en propertionel sammenhæng mellem hvor stabil hunden er i sit ‘center’ og hvor længe den lever. Så det er vigtigt.
Det er derfor en god ting, at der er kommet fokus på fx. Dog Fitness, hvor der netop bliver trænet på øget styrke, stabilitet og bagpartskontrol. Christian mener dog ikke, at det behøver at være så fint, at vi køber dyre redskaber for at træne det. Han er mere tilhænger af ‘keep it simple’.
Har du lyst til at vide mere om Dog Fitness, kan du se hvordan Maja Bruus gør det lige HER.
Hvad så, når hvalpen eller hunden skal ud af bilen?
Ligesom hvalpen ikke skal hoppe ned af trappen, så skal den heller ikke hoppe ud af bilen. Christian Hembo vil altid løfte hvalpen ud af bilen, og han vil gå så langt at han vil hjælpe hunden ud af bilen indtil den er næsten udvokset. Det vil sige cirka 10-12 måneder. Men hellere løfte hunden ud for lang tid end for kort tid.
Hvis han ikke løfter hvalpen eller unghunden ud mere, så vil han i det mindste støtte hunden ved at lægge en hånd på brystet mellem forbenene på den. På den måde tager han ikke af stødet, når den springer ned.
Når hunden omvendt skal ind i bilen, skal du også tænke dig lidt om. Her er det bedst, hvis springet foregår i en glidende overgang. Stå derfor lidt fra bilen, gå hen i mod den og lad hunden springe. Undgå at hunden står lige ved siden af bilen og skal springe op. Det er igen mere belastende ifølge Christian Hembo.
Et par afsluttende ord fra mig
Dette indlæg har kun fortalt om Christian Hembos syn på hvalpe på trapper og ved biler. Hvis du vil høre resten af interviewet med den kloge mand, så kan du gøre det i Hundeklubben Online.
Til sidst vil jeg meget gerne slå et slag for hvordan du løfter din hvalp eller lille hund op. Jeg ser alt for tit folk bare løfte hunden op, uden først at advare den om det eller noget. Og det betyder som oftest, at hvalpen trykker sig eller trækker sig. Den sender måske forskellige dæmpende signaler. Den viser på forskellig vis, at den ikke bryder sig om det.
Det er vigtigt, at vi giver hvalpen eller hunden noget frivillighed i øvelsen. Så hunden også har noget at ‘skulle have sagt’, så den ikke bare mister jordforbindelsen, når vi vupti løfter dem op.
Lær fx. din hund at sætte forpoterne op på din arm. Det kan du fx. gøre ved lokning eller ved at træne med ‘touch’. Gå trinvist frem og beløn med klik og godbidder hele vejen. Når hunden er tryg ved det, kan du blidt men fast, tage din anden hånd ind under hunden, så du støtter den godt, når du stille og roligt løfter den. Sæt gerne et signal på øvelsen.
Til allersidst vil jeg igen nævne at jeg ser trapper som en del af socialiseringen (miljøtræningen). Det er værd at være opmærksom på, at trapper ikke bare er trapper. Og selvom hvalpen har mødt flere forskellige former for trapper igennem deres socialiseringsfase, så er det noget, som skal holdes ved lige. Men hvad er det egentlig, at du skal sikre dig, når du socialiserer din hvalp.
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med
Hvad kan du gøre, når din hund ikke virker synderligt glad for at besøge dyrlægen? Hvordan forebygger du, at din hvalp bliver utryg ved dyrlægen
“Bag enhver adfærd er der en følelse. Og bag enhver følelse er der et behov. Og når vi møder dette behov fremfor at fokusere på adfærden, så begynder vi at håndtere årsagen fremfor symptomet.”
– Ashleigh Warner
Er din hund begyndt at udvise adfærd, som du ikke er så glad for?
Book en GRATIS ‘slut med bekymringerne samtale’ her og lad os tage det i opløbet.