Er det frustrerende, når hunden gør?
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Blogindlæg af gæsteblogger Betina Sabinsky. Der findes mange myter omkring hundens adfærd. Vi hører til stadighed om, at vi skal passe på, at hunden ikke stiger over os på rangstigen. Men hvad er rigtigt og hvad er forkert? Læs om problematikkerne her og hvorfor de opstår.
Mange hundeejere oplever, i mindre eller større grad, problemer med deres hundes adfærd. Ressource- og zoneforsvar er en af dem der hurtigt kan give alvorlige problemer med fatale følger.
Ressource- og zoneforsvar er en medfødt adfærd og er en del af selvopholdelsesdriften, som sikrer individet overlevelse gennem at kunne beskytte og vogte nødvendige ressourcer overfor andre individer. Hos nogle hunde er adfærden lav og hos nogle er den høj.
Jeg plejer at beskrive det som en volumen knap, den vil aldrig være i nul og den bør aldrig være så høj at det giver problemer i hverdagen.
Men der er bare rigtig mange ting som vil skrue op for volumen-knappen så du kan få et problem.
Det første vi altid bør tage i betragtning når vores hund ændrer adfærd er sygdomme og smerter. Der foreligger så meget evidens på dette område at vi hele tiden bør have dette i baghovedet når vores hund viser tegn på forhøjet stress, angst og aggressivitet.
Fejlernæring er en anden faktor der kan spille ind til et forøget ressourceforsvar. Hvis hunden har oplevet at være sulten fordi den har manglet mad eller måske ikke har kunnet optage maden ordentligt. Flere af de hunde jeg har haft i adfærdsbehandling gennem årene med et forhøjet ressourceforsvar har været angrebet af parasitten Giardia som giver store smerter i mave og tarme udover en voldsom diarré. Det gør at hunden ikke kan spise eller fordøje sin mad ordentligt – men den er skrup sulten.
Situationer hvor du tager noget fra din hund er en anden faktor som genrelt kan øge konflikter og øger ressourceforsvar. Adfærden ressourceforsvar er ofte relateret til en mistillid mellem hund og ejere der kan opstå i disse situationer. I hundens verden lyder reglen “Finders Keepers”, det som hunden har fundet eller ligger med er deres, selvom det egentlig er vores, det bliver ofte til en “kultur kollision”.
Selvfølgelig skal vi kunne tage noget fra vores hunde. Men den træning bør bygges på gensidig tillid gennem positiv forstærkning for at undgå at skrue op for volumenknappen som kan eksplodere en dag så voldsomt at den bliver til fare for andre.
Ressource- og zoneforsvar er en af de mest misforståede adfærder i vores tid. Og der er mange myter derude der er med til at øge ressourceforsvars-adfærd hos vores hunde.
Ressource- og zoneforsvar er en unormal adfærd
Det er en helt normal og en medfødt adfærd uanset race eller art. Ressourceforsvar er indbygget i os alle (også dig og mig) helt basalt er den der for at sikre vores overlevelse, men den er ikke at spøge med.
Den er genetisk betinget og kan ikke “kureres”
De nedslående fakta er, at selvom der er få studier på området ved ingen hvorfor nogle hunde har det mere end andre. Det forekommer nemlig i alle racer, alle blandinger og alle aldre. Genetisk programmering kan gøre visse former for adfærd lettere at lære for nogle hunde, men der er ingen klar sammenhæng mellem, hvor meget en adfærd anses for at være genetisk og dens modtagelighed overfor adfærdsmodifikation.
.
Der vil altid være både arv og miljø med i spil.
Det kan “kureres” ved at give hunden mængder af ressourcer
Det vil være det umiddelbare logiske, at give hunden flere ressourcer så at den fik følelsen af at have rigeligt selv men sådan fungerer det desværre ikke. I stedet vil de fleste hunde få et endnu højere alarm- beredskab (stressniveau) over flere mængder af ressourcer at
vogte.
Ressource- og zoneforsvar er en dominant adfærd
Det er utroligt så meget hundeadfærd og hundesprog der tilskrives at hunden er dominant. Der er så mange dominansteorier at det faktisk gør os “dumme”. Vi kommer aldrig at hverken se eller forstå hundens signaler/sprog hvis vi pakker adfærd ind i dominans- og lederskabsteorier.
Det er resultatet af en “forkælet” hund
I en videnskabelige undersøgelse fra 2007 viste resultaterne at ressource- og zoneforsvar der resulterede i bidskader hos børn var hunde af ALLE racer/blandinger, ALLE aldre og uanset deres historie. Hunde med varierende grader af lydighedstræning kan udvikle
vogtningsadfærd – der er altså lige muligheder for at dette kan blive et adfærdsproblem.
Min erfaring er at problemet ses ofte hos hunde der bor sammen med små børn (op til 6 år), omsorgssvigtede hunde, hunde hvis ejere løser konflikterne med straf (så som skæld ud og anden korrigerende håndtering i hverdagen).
Mange tak til Betina Sabinsky, der er en aldeles velkendt og anerkendt professionel i hundeverdenen. Fx. afholder hun nogle gange foredrag omkring netop ressourceforsvar. Du kan finde meget mere om hvad hun tilbyder og hvad hun kan på www.dogwise.dk.
Og det er jo bare så vigtigt, at vi som hundeejere ved noget omkring dette. Din hund kan så hurtigt miste tilliden til dig, hvis den oplever, at din tilstedeværelse medfører, at den mister noget, der er af værdi for den. Så det handler om, at vores tilstedeværelse skal betyde noget godt for hunden – også når den spiser ben og mad.
Lad som udgangspunkt være med at tage noget fra den, men lær den at slippe på signal for at få noget endnu bedre gennem din træning, og gå gerne forbi den og læg noget lækkert til den, når den er i gang med at spise, mv. Men tag ingen chancer, hvis din hund udviser ressourceforsvar. Tag i stedet for fat i en professionel for at få hjælp. Vil du gerne forebygge problemer med ressourceforsvar, kan du lære meget mere i Hundeklubben Online.
Betinas kildehenvisninger
Jane Donaldson bog Mine!
www.puppyleaks.com
Videnskabelig artikel https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2610618
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med
Hvad kan du gøre, når din hund ikke virker synderligt glad for at besøge dyrlægen? Hvordan forebygger du, at din hvalp bliver utryg ved dyrlægen
“Bag enhver adfærd er der en følelse. Og bag enhver følelse er der et behov. Og når vi møder dette behov fremfor at fokusere på adfærden, så begynder vi at håndtere årsagen fremfor symptomet.”
– Ashleigh Warner
Er din hund begyndt at udvise adfærd, som du ikke er så glad for?
Book en GRATIS ‘slut med bekymringerne samtale’ her og lad os tage det i opløbet.