Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Gæsteblogger Lillian Sirak. Nosework har vundet stort indpas hos mange hundeejere – og ikke mindst hunde. Her kan alle være med, og det kan især være en fordel for mange af de hunde, der har problemer med andre hunde, fordi der kun er én på ad gangen. Her lader Lillian dig snuse lidt til nosework. 

Nosework

Nosework – super mental stimulering af hund

Er det nu heller ikke godt nok mere, at jeg går tur med min hund og går til hundetræning en gang om ugen???

Skal den nu også have specielt ”hjernearbejde”?

Jo, du kan være helt rolig, din hund får også god mental stimulering, når du går en god indholdsrig gåtur og bliver udfordret til træning og selvfølgelig al den træning I arbejder på derhjemme.

Men, jeg kunne nu godt tænke mig at fortælle om de muligheder Nose Work kan give jer.

Mottoet i Nose Work er simpelt Have fun with your dog og allerede der bliver man jo fanget

Nosework er det nye ”sort”, det har dog eksisteret i mange år, faktisk helt tilbage i 2006.
 
Men hvorfor konceptet nosework?

Slet og ret primært som aktivering for internatshunde, der havde stået længe på internatet og som derfor var  blevet mere stressede og som havde udviklet problematisk adfærd.

Træning gjorde, at hundene fik afløb for den ophobede stress og frustration som deres lange ophold på internatet havde givet dem og det blev nu muligt at finde nye hjem til dem.

Det satte noget helt FANTASTISK i gang; En ”sport” hvor ALLE hunde og ejere kunne være velkomne, uanset om ejeren var handicappet, sad i kørestol eller på anden vis, havde problematikker, der normalt kunne være en hindring, for træning med sin hund.

Hunde med aggression/forhøjet stressniveau/frustrerede hunde/nervøse hundegamle/unge, store og små var heller ingen hindring. Med andre ord der skulle være plads til ALLE, da der i træning, såvel som konkurrencer er én hund på ad gangen.

Nosework er i dag en kæmpe succes, mange steder i verden, incl. Danmark. Nosework skaber et unikt bånd mellem hund og ejer og som en kæmpe bonus, bliver ejeren knivskarp til at læse sin hund.

Nosework - som super mentalt aktivering

For ganske kort at beskrive Nosework, så skal hunden finde duft/e i forskellige kategorier og sværhedsgrader.

Duftene, der bliver brugt i Danmark er: Lavendel – Eukalyptus – Anis (I DKK´s reglement æteriske olier)

Jeg vil dog anbefale at bruge hydrolater, der er et biprodukt, under processen til de æteriske olier, hydrolater giver sikkerhed for både hunde og mennesker, det er nemmere at håndtere og der er mindre sandsynlighed for at ”smitte” miljøet, dvs. der hvor vi placerer duftene. Æteriske olier skal håndteres korrekt og er meget stærke og skal altid lægges i beholdere så hunden ikke kommer i direkte kontakt med duften, under søget.

Én dråbe af æterisk olie, er nok til at ”smitte” 200 små vatpindehoveder. Taber man en dråbe på gulvet, er det umuligt at få af igen. Duften bliver hængende.

Hundene skal finde duft/e i nedenstående kategorier:

  • Beholdersøg – et søg, hvor hunden skal søge et bestemt antal beholderen. Kan gennemføres inde som ude.
  • Indendørs søg – hunden skal søge i forskellige indendørsmiljøer – alle rum kan forekomme.
  • Udendørs søg – hunden skal søge i forskellige udendørsmiljøer – her forekommer der altid naturlige forstyrrelsesdufte.
  • Køretøjssøg – hunden skal søge udvendigt på forskellige køretøjer, det kan være bil, traktor, trailer osv.

Nosework er delt op i 5 klasser 

Nosework 1, 2, 3 samt nosework Elite og nosework senior.

Hver klasse har sin sværhedsgrad, i forhold til hvor mange dufte hunden skal søge og sværhedsgrad i kategorierne og hvor lang tid man har til opgaven.

Pyha…… det lyder svært, tænker I sikkert.

Men, inden at man begynder at tænke i at lære sin hund at gå på duft/e – for det er ikke det der er svært, så skal I til at bygge..

Grundelementet i nosework er nemlig FUNDAMENTET. Er fundamentet ikke i orden, bliver hunden usikker i søget, markerer forkert, ejeren bliver frustreret osv., osv.

Så det er ikke meget anderledes end at bygge et hus; skal huset holde, skal fundamentet være i orden.

Et godt fundament tager TID og det er her, man skal være tålmodig som ejer for,

Jo bedre fundamentet er, jo mere ”sikker” bliver hunden til det den laver og en ”sikker” hund laver ikke så tit fejl, netop fordi den har et stærkt fundament.

Vi skal til at arbejde med, at hunden bliver endnu mere glad for at bruge snuden, så den får en høj motivation og syntes at det er fantastisk at søge, det giver selvstændighed og det er en fornøjelse som ejer at se med på ”sidelinjen” og studere hundens søg, for vi må jo ikke glemme, at hunden kan det godt, det er os der skal lære og vi skal være parat til at belønne hunden, når den finder duften til den tid.

Papkasser...

Vi starter med at bygge fundament i papkasser, det vil sige at vi gemmer godbidder i papkasser på alle mulige og umulige måder, det gælder både måden vi gemmer godbidden på, men også kassernes placering, herefter begynder vi at tage andre genstande ind, alt lige fra skåle til krus, til plastikbøtter og begynder at avancere, så hunden får en form for problemløsningsopgave for at få fat i godbidden.

Søget efter godbidder kan være indenfor eller udenfor og i forskellige miljøer, så hunden for alvor tænker at papkasser er lig med godbidder, så vi senere hen kan bruge papkasserne som et hjælperedskab, når vi begynder at gemme godbidderne forskellige steder i f.eks. et rum, efter ganske kort til har vi ”fjernet” kasserne og træner ”kun” på godbidderne, som når vi træner almindelige søgeøvelser med vores hunde, hvor godbidder kan gemmes højt som lavt, vi skal så bare ind over elementerne:

  • Beholdersøg
  • Indendørssøg
  • Udendørssøg
  • Køretøjssøg

Vi skal som hundeejer være med i hele processen i søget, for vi skal observere vores hund, så vi kan se på signalerne, når hunden er ved at være ved godbidden, vi skal også huske at træne med og uden line (skal lige nævne at til konkurrence er det forbudt at linen rører gulvet), så at lære en god linehåndtering er vigtig, så vi ikke dropper linen, når vi senere skal frem og belønne hunden for at finde duften.

 Hunden skal på duft 

Nu har I trænet fundament i riiiiiiiiiiiiiiiigtig lang tid og hunden er top motiveret og ELSKER at søge og nu er det tid til introduktion til den første duft, lavendel.

Der er flere måder at introducere til duft, én af måderne er parring:

Nu vil hunden, hver gang den finder en godbid, få duften i næsen, så den forbinder duften med lækre guffer.

Som i fundamentet, træner man nu parring i forskellige miljøer:

  • Beholdersøg
  • Indendørssøg
  • Udendørssøg
  • Køretøjssøg
Ren duft 

Nu sidder det lige i skabet med parringen på duft og nu skal godbidderne fjernes og dette gøres stille og roligt. Har man f.eks. 4 parringer i et søg, så vælger man at fjerne godbidden på én af dem og nu er det så at vores evige observation, af vores hund, kommer os til gavn, for nu er det VORES opgave at være parat til at levere godbidden til hunden helt nede eller oppe ved duften. Det lyder nemt meeeeeeen det er det ikke altid.

Langsomt men sikkert kommer hunden helt på lavendel duft.

MEN HUSK BLIVER HUNDEN USIKKER I SØGET, KAN MAN ALTID GÅ TILBAGE TIL PARRING, det ødelægger ingenting, tværtimod.

Nosework er også en super træning i samspil med BAT træning (Behavior Adjusment Training); Nosework styrker hundens selvtillid, og kan mindske stressniveauet og selvom der er andre hunde på holdet, er der altid kun EN hund på ad gangen, så det kommer ikke til at skabe problemer.

Jeg træner selv BAT træning, med min egen skønne Schæfer blanding og kan se en forskel i hendes adfærd, i positiv retning, ved at jeg har krydret det med nosework. Hun ELSKER det!

Dette var et kort indblik i nosework. Der er selvfølgelig mange teknikker og indblik i færtvandring, som jeg ikke har berørt her i artiklen, da det ville blive alt for omfattende, men jeg ville gerne give en appetizer til, hvad nosework er og hvor hurtig afhængig, man bliver af det.

Som professionel Exam. Nose Work Plus instruktør, har jeg valgt at have få på et hold, det vil sige 3-4 kursister. Det giver de optimale forhold og mulighed for at komme rigtig i dybden og der er tid og overskud til at drøfte de forskellige søg.

Så hvis I vil sætte næsen op til sjov med jeres hund, så er Nosework lige sagen.

Der vil være løbende holdopstarter på www.danskhundecenter.dk . Har I spørgsmål, er I altid velkomne til at ringe til mig på 72 183 283.

Tusinde tak til Lillian, der blev inviteret i forbindelse med Hundeklubben Onlines kursus ‘Hunden på sporet’, et kursus, hvor du kan komme i gang med at gå et almindeligt begynderspor med din hund. 

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn