Er det frustrerende, når hunden gør?
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Et BAT set-up er en arrangeret træningssession, hvor din hund under kontrollerede forhold igen og igen kan øve sig i den mere venlige adfærd. Vi ønsker ikke at hunden farer ud og gør af det / dem, som den er utryg ved. (Vi kalder det / dem, som hunden er utryg ved, for triggere). Derfor træner vi på en stor afstand. Dermed øger vi sandsynligheden for, at hunden kan slappe mere af, og ikke reagerer udfarende. Her kan du få tips til, hvordan du kommer i gang med dine set-ups.
I blogindlægget ’Se her, hvad BAT-træning er – og hvad du kan bruge den til’ beskrev jeg BAT træning som et billede af en strand, hvor vi skal se os selv som hundens livredder. Det vil sige, at vi faktisk ikke griber ind, med mindre der er grund til det.
Vi finder en afstand, hvor vi faktisk følger hunden, med mindre den bevæger sig direkte mod triggeren.
’Det lyder mærkeligt’, tænker du måske… ’Skal jeg følge hunden? Jamen, det er altid mig, der bestemmer hvor vi skal gå hen. Det er jo mig, der er lederen’.
Tro mig, du kan sagtens stadig være ’leder’ som du kalder det, selvom din hund går foran dig og bestemmer, hvor I skal gå hen. Det handler faktisk på sin vis om at give magten tilbage til hunden. Den skal lære, at den godt kan bruge sit hundesprog, selv om den er i snor. En evne, som mange hunde kan miste pga. dårlige oplevelser med andre hunde og sin ejer.
Hvis du gerne vil læse mere om BAT træning, kan du gøre det HER.
Vi følger hunden under et set-up i BAT træning
Følg hunden, hvor den vil gå – i en løs line. Lad den undersøge omgivelserne. Lad være med at komme mellem din hund og triggeren. Optimalt set kigger hunden af og til på triggeren – og går så tilbage til at snuse til omgivelserne (den frigør sig fra triggeren).
Til BAT træning på hold oplever vi nogle gang, at hunden simpelthen mest af alt har lyst til at gå den helt anden vej. Den viser så tydeligt, at den ikke ønsker kontakt og nogen som helt interaktion med den / de andre hunde. Den springer måske op af ejer fordi den ønsker hjælp eller trækker afsted for at komme væk. (OBS: Køber du et BAT-kursus hos mig, får du også hjælp til din trækkende hund).
Utryghed bliver til nysgerrighed
Ofte er det heldigvis sådan, at hvis vi netop træner på god nok afstand og ikke tvinger hunden ud i noget, den ikke har lyst til, så vil den efterhånden begynde at blive nysgerrig på triggeren. Nysgerrigheden opstår, når hunden bliver tryg. Tryg ved omgivelserne, tryg ved at der er stor afstand til triggeren, og tryg ved at ejeren vil lytte og reagere på signaler om utryghed.
Men selvom at din hund bliver nysgerrig på triggeren, er det vigtigt at understrege, at det ikke bare er nok med det. Hvis du giver din hund lov til at hilse på triggeren, vil den meget hurtigt komme ud i noget vand, der er alt for dybt til den. Der er brug for at gå langsomt frem. Oftest vil det være en fordel at få professionel hjælp – i hvert fald i starten.
Som nævnt skal du stoppe hunden, hvis den bevæger sig direkte mod triggeren
Til BAT træning lærer du at håndtere linen, så du påvirker hunden så lidt som muligt. Her har det stor betydning, at du stopper hunden langsomt. Det vil sige, at vi ikke bare holder hårdt fast i linen, når vi stopper hunden, men at vi faktisk glider hen over linen. Hermed får vi lavet et blidt stop, der ikke virker helt så voldsomt på hunden.
Øv dig eventuelt selv med en ven – uden din hund. Når du har stoppet hunden, skal du igen sørge for at lave et smil på linen, så linen igen bliver løs.
Hele set-up’et med BAT træning handler om at lade hunden samle information om triggeren. Vi vil gerne have, at den bliver tryg ved triggeren på den fornødne afstand, og f.eks. drejer kroppen væk fra triggeren, når den har samlet nok information.
Ros hunden, hvis du er vant til det og følg den igen. Begynder hunden igen at gå direkte mod trigger, skal du kalde den væk og prøve igen på større afstand.
Kald hunden væk, hvis du kan se, at dens stressniveau stiger
Her handler det om at kende sin hunds signaler. For eksempel vil du kunne se, at den vil blive stiv i kroppen, gå lidt op på tæerne, få mere vægt på forparten, den vil blive fikseret i blikket, mv. Kald hunden væk, hvis du kan se, at dens stressniveau stiger. Opfordr din hund til at komme med dig med den mindst mulige indblanding og arbejd herefter fra en lidt større afstand.
Hvor skal du lave dit set-up med BAT træning?
Når du skal udvælge det areal, hvor du skal lave dit set-up, er der flere ting, som du skal overveje. Du skal for eksempel kunne overskue området, så du kan se, om der pludselig skulle komme andre ikke-inviterede hunde. Der bør også være nogle gode exit-muligheder for din hund, hvis der pludselig skulle komme noget uventet. Er det et område, hvor folk normalt lufter deres hunde løse? I så fald bør du måske undgå det.
Måske skal du også tænke på tidspunktet. Der er jo særlige tidspunkter, hvor flere lufter deres hunde – og der er jo ingen grund til at vælge disse tidspunkter.
Og reagerer din hund f.eks. også på biler eller lignende, skal du også fravælge områder, hvor den både vil møde biler og de triggere, som du har hyret.
Før du starter et set-up med BAT træning, skal du selvfølgelig vælge hvilken trigger, du vil arbejde med. Reagerer din hund f.eks. på andre hunde, skal du ikke kun tænke på, at den hund du tager med, skal være i stand til at forholde sig roligt og være ikke-udadreagerende. Det er også vigtigt, at hundeejeren med triggeren sættes ordentligt ind i din hunds problematik og dagens opstilling, så personen ikke lige pludselig befinder sig på en afstand, som din egen hund slet ikke kan klar.
Det er rigtigt fint at arbejde så længe med én trigger, at hundene kommer relativt tæt på hinanden. Du er formodentlig nødt til at arbejde med den samme trigger adskillige gange før hundene kan komme helt tæt på hinanden. Husk at tage hånd om sikkerheden, før du lader dem komme tæt på hinanden. Dvs. at du tilvænner hunden til mundkurv, har et hegn imellem hundene, mv.
Det vil tit være sådan, at du – når du har deltaget på et forløb med BAT-træning og typisk har ’battet’ med andre – trænger til ny inspiration, for at kunne komme videre. Her er der hjælpe at hente ved at investere i Bonus-Billetter, så du kan komme videre i din BAT træning.
Pauser
Vi er ikke altid så gode til at få givet hunden pauser. Selvom det ikke ser ud til, at hunden laver særligt meget under BAT træning, sker der rigtig meget inde i hunden. Det er derfor vigtigt, at du kigger efter tegn på træthed og stress, så I kan holde en pause, eller evt. stoppe træningen helt.
Vil du gerne vide mere om BAT træning?
Hvis du er klar til at lære meget mere om BAT træning, der kan være med til at forandre din gåtur og din hunds opfattelse af andre hunde, skulle du tage at tilmelde dig et BAT-forløb. Klik på linkene herunder, og se om der skulle noget, der passer ind i dit program.
Du kan også få hjælp til BAT træning online i Hundeklubben Online, som er et online træningsunivers. Som medlem får du adgang til ALT online materiale, jeg har lavet – og som jeg laver i fremtiden. Med nyt materiale hver måned er der masser af gode råd at hente, så du kan få den bedste hverdag med din hund.
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med
Hvad kan du gøre, når din hund ikke virker synderligt glad for at besøge dyrlægen? Hvordan forebygger du, at din hvalp bliver utryg ved dyrlægen
“Bag enhver adfærd er der en følelse. Og bag enhver følelse er der et behov. Og når vi møder dette behov fremfor at fokusere på adfærden, så begynder vi at håndtere årsagen fremfor symptomet.”
– Ashleigh Warner
Er din hund begyndt at udvise adfærd, som du ikke er så glad for?
Book en GRATIS ‘slut med bekymringerne samtale’ her og lad os tage det i opløbet.