Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Med metoderne fra BAT hundetræning kan både du og din hund fx få jer nogle bedre gåture, hvor I begge bliver mere trygge.  BAT hundetræning består helt kort af linehåndtering, overlevelse på gåturen, set-ups (arrangerede træningssessioner) samt at blive bedre til at forstå og aflæse din hund. Bliv klogere på hvad BAT hundetræning er, og hvad du kan bruge det til, herunder.

BAT hundetræning

Se her, hvad du kan bruge BAT hundetræning til

BAT hundetræning = Behavior Adjustment Training

BAT står for Behavior Adjustment Training og konceptet er udviklet af amerikanske Grisha Stewart. I daglig dansk tale, kalder mange det bare BAT-træning.

Som navnet lidt antyder, drejer det sig ikke helt om ’almindelig’ hundetræning. BAT går dybere og kan bruges til at ændre hundens følelser. Faktisk kan BAT-træning bruges til at reducere hundens aggression, angst og frustration over for noget, der  skræmmer den. BAT-træning er f.eks. en rigtig god træningsmetode til at gøre din hund mere tryg over for andre hunde, mennesker, biler, heste, osv.

Her er Michelle og Maugdas historie

Jeg fik Maugda, da hun var 3 år. Jeg vidste derfor ikke, hvad der fik hende til at reagere på verden, som hun gjorde. Jeg havde en yderst reaktiv hund i visse situationer. Jeg var flov over at møde andre hunde når vi gik tur, da hun lavede udfald og skreg efter dem.

Jeg ved nu, at hun gjorde udfald, fordi hun var usikker og stresset. Efter hun har lært at vælge en bedre reaktion, og er blevet meget bedre socialiseret i et tempo, hun kunne følge med i, er hun en helt anden hund. Vi kan gå tur i København, tage i parker med andre hunde og mennesker samt gå til agilitytræning, hvilket er blevet en fornøjelse for os begge. 

Vigtigst for mig er, at jeg har fået en glad og meget mere velafbalanceret hund, så hun nu i en alder af 6 år hviler meget bedre i sig selv og kan tage med mig alle steder. Jeg skammer mig ikke længere over hendes adfærdsmønster, for det er sjældent hun vælger det gamle mønster og ofte kun over for enkelte hunde eller situationer.’

Bløde og venlige metoder 

BAT-træning går lige nu sin sejrsgang over hele verden. Det er oppe i tiden – heldigvis – at bruge såkaldte bløde træningsmetoder, hvor vi ikke bruger magt og tvang, når vi skal lære hunden noget. Her er BAT-træningen helt klart en aflægger af de positive træningsmetoder. BAT er én af de træningsmetoder, hvor hunden opnår empowerment. Vi presser den ikke frem på nogen måde. Den opnår kontrol over sin egen situation, og for en sikkerheds skyld skal det nævnes, at det ikke er fordi at den er ved at overtage kontrollen med hele familien, osv. Nej, kontrol over sin egen situation betyder mere, at den har indflydelse på den egen situation. 

Hvad er det, der er anderledes ved BAT hundetræning?

Én af de ting, der gør BAT-træningen rigtig effektiv er, at det er hunden, der spiller den aktive rolle og selv lærer at kontrollere sin egen eksponering over for miljøet og det, der gør den bange. Det betyder, at den f.eks. lærer at vise mere fredelige og dæmpende signaler og bare gå sin vej, hvis den har brug for det – i stedet for at bruge de mere uvenlige signaler, såsom at fare frem og gø. Det kræver selvfølgelig, at du som ejer lærer at aflæse din hund og hjælper den ud af problemfyldte situationer, mens den er i læringsprocessen.

Gennem BAT-træningen lærer hunden at forstå triggeren – og blive tryg ved den. Og det kan betyde, at du på sigt kan forbedre hundens sociale kompetencer så meget, at den kan gå fra at lave udfald over for andre hunde – til at vælge at være social med dem. Men det kræver selvfølgelig, at du træner en del med din hund. Jeg oplever ofte, at det er et mål og ønske at kunne passere andre hunde uden udfald, hvilket ofte kan være realistisk.

BAT hundetræning
BAT hundetræning

BAT hundetræning består af dette

Linehåndtering 

Linehåndtering er en stor og essentiel del af BAT-træningen. Du kan nok gætte, at det ikke bare gælder om at holde fast i den anden ende af linen. Det, at hunden f.eks. laver udfald mod andre hunde på gåturen, kan skyldes mange ting, men det er ofte helt vildt, så stor en virkning det kan have, hvis vi som ejere bliver bedre til at holde linen løst, når hunden kigger på det, som den er bange for, ikke korrigerer den med linen, osv.

Du bør øve dig i linehåndteringen uden forstyrrelser og triggere, før du tilføjer det, som hunden er bange for. Du kan læse mere om linehåndteringen HER.

BAT set-ups

Så er der de såkaldte BAT set-ups. Det er her, vi vil have størst succes med at ændre hundens følelser over for det, som den er bange for.

Vi træner på en sådan afstand af den såkaldte trigger, at hunden ikke reagerer med en udfarende adfærd. Og på den store afstand får hunden lejlighed til at indsamle information om triggeren, hvilket er med til at lære den, at triggeren ikke er en trussel. Få tips og tricks til se-ups lige HER.

Det vil sige, at hunden igen og igen øver sig på den sociale og venlige adfærd under trygge og kontrollerede forhold, hvor triggeren er en del af træningen. Som nævnt kan man lave BAT-træning med mange forskellige ting – helt afhængig af hvilken eller hvilke triggere, din hund har. Du kan f.eks. lære om BAT-træning som en del af forløbet ‘Gør din hund tryg ved andre hunde og mennesker‘.

Du kan også få hjælp til BAT træning online i Hundeklubben Online, som er en medlemsklub, hvor du har adgang til et hav af videoer, og ikke mindst kan få råd og vejledning i en lukket Facebook-gruppe. Hundeklubben Online kan være en fordel for dig, der nyder at arbejde i dit eget tempo og en stor fordel er, at du kan få hjælp til en meget lav månedlig pris. 

Foretrækker du energien fra en gruppe, så kan du tilmelde dig gruppeforløbet, hvor vi mødes online 8 gange og hvor der vil være rig mulighed for at få sparring fra andre i samme båd. 

Overlevelse på gåturen

Det føles formodentlig belastende at gå tur, og det kan stresse både dig og din hund, især hvis I på jeres vej møder noget, som skræmmer hunden – og derfor udløser en reaktiv adfærd. Måske føler du flov over din hunds adfærd, og folks tilråb kan bestemt gøre den negative følelse endnu værre.

Og du har ingen kontrol over triggerne på jeres gåture. De kan f.eks. pludselig komme rundt om et hjørne og komme alt for tæt på. Derfor er det vigtigt at du får nogle redskaber med dig i bagagen, så du kan ‘overleve’, dvs. sørge for, at holde hundens stressniveau nede, så den ikke laver udfald.

Forstå din hund – herunder dens hundesprog

Med BAT-hundetræning vil du blive bedre til at aflæse din hund. For det første skal du kende til, hvordan den ser ud, når den er afslappet. Hvis du kender til det, er det meget nemmere at se de ændringer, der sker, når din hund f.eks. er ved at ‘køre op’ over for en anden hund. Det vil hjælpe dig enormt meget.

Hvad du ellers kan bruge BAT hundetræning til

Som allerede nævnt, er BAT hundetræning ideelt til problemstillinger, der har et socialt islæt, dvs. hvor hunden f.eks. er utryg omkring andre hunde, mennesker eller ting.

Det ville være rigtigt dejligt, hvis vi – allerede fra hunden er lille – er i stand til at kende til og reagere på hvalpens små tegn og signaler, der fortæller os, at den har fået nok af den pågældende interaktion. Og hvis vi kunne undgå at presse hvalpen til at møde nogen eller noget, som den ikke har lyst til at møde. Så kunne vi højst sandsynligt få nogle bedre socialiserede hvalpe, der hviler mere i sig selv – og dermed undgå en del uønsket adfærd.

Relaterede Posts

6 kommentarer til “Se her, hvad du kan bruge BAT hundetræning til”

 1. Hej. Jeg har brug for noget hjælp med min tæve. Hun er utryg overfor fremmede mennesker, alle fremmede mennesker og det vil jeg gerne have vendt om. Ikke for at hun skal være venner med alle, men specielt udstillingsmæssigt ville det være dejligt om hun i hvert fald kunne acceptere at dommeren kigger og mærker på hende i 1-2 min. Hun må dig også rigtig gerne være bedre til at acceptere at nogle fremmede (hundevenner ejere, familie, venner, naboer = dvs folk vi er tættere på end en fremmed på gaden) kan/vil hilse på hende. Har fået foreslået BAT-træning. Har du nogle hold eller hvordan foregår det

 2. Hej Gitte.
  Jeg er ved st være et meget frustrerende og delvist opgivende sted.
  Min højt elskede Schæfer tæve Gerda som blev 2 år i august, er så utryg ved børn og unge, hun gør voldsomme udfald når de passerer eller bare befinder sig på gaden.
  Lige nu er det alle som hun gør udfald overfor hvis de går for tæt på.
  Herhjemme er hun den roligste og glade søde hund. Jeg er efterhånden så usikker når vi går tur, at jeg kigger mig over skuldrende og er faktisk bange for at det går galt en dag.
  Tænker hvis jeg faldt eller linen gled ud af hånden, om hun så ville overfalde og bide et barn.
  Kh Louise fra Hedehusene

  1. Hej Louise, jeg kan sagtens forstå at det er frustrerende og trist, men jeg er glad for, at du læser noget om BAT, for BAT er virkelig en god træningsmetode, der meget sikkert også vil kunne hjælpe dig og Gerda. Hos mig har du forskellige muligheder for at hjælpe din hund med din problematik, afhængig af om du vil arbejde med selvstændigt eller med mig på sidelinjen. Du er velkommen til at booke en tid på https://gitteasmann.dk/book-en-tid/, så vi kan tage en uforpligtende snak om det.

 3. Hej.
  Jeg har en Chihuahua på 2 år der gør af alle hunde på gå tur, jeg har en mere på 3 og han ryger lidt med på det. De er begge kasterert.
  Har prøvet hundevisker ide stor sykse.
  Aøjanber også helt op at køre når nogen går forbi haven..hvad gør BAT træning og hvad kan du hjælpe med og evt. Pris.

  1. Hej Pernille, ja det er adfærd der i høj grad smitter. I BAT bliver hunden f.eks. bedre til at håndtere dét der trigger. Træningen går bl.a. ud på at træne under hundens tærskel for at overreagere og at blive bedre til at hjælpe hunden i for den svære situationer. Du kan både få individuel hjælp, hjælp på hold og ren online-hjælp her hos mig. Book gerne en tid til en uforpligtende snak, så kan vi tale mere om, hvad der vil være det bedste for dig og din hund. Du kan booke en tid lige her: https://gitteasmann.dk/gratis-samtale/

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn