Er det frustrerende, når hunden gør?
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Hunden er et flokdyr, det vil sige at den fungerer bedst sammen med andre. Flokdyr er aldrig alene. Selvom nogen fra ulveflokken tager ud for at nedlægge et bytte, er der altid flere individer tilbage. Flokdyr trives ikke alene og kan ofte ikke overleve alene i naturen særlig længe. Derfor er en hund alene hjemme, som udgangspunkt ikke en glad hund. Vores verden er nu engang som den er, og derfor skal din hund være alene hjemme. Vi forventer, at den kan være alene, ofte har vi lige lidt ferie når vi får hvalpen hjem, og så må det jo være godt… Det er det heldigvis for mange, men lige så mange oplever noget andet.
Din hund skal lære at have tillid til, at du eller andre individer fra familien kommer hjem igen, når I går ud af døren. Hvis den ikke lærer det, bliver den bange for at være alene, da det at være alene for den, betyder at den vil klare sig dårligt og dø! Ja, det lyder voldsomt, men det er de instinkter, der styrer hunden. Netop derfor er det ekstremt vigtigt den lærer at være alene. Det er ikke noget den bare kan, da det er stik mod dens natur. En glad hund alene hjemme kommer ikke af sig selv.
Kunne du spørge din hund, ville den være sammen med dig 24 timer i døgnet, men som sagt vores verden ikke skruet sådan sammen. Du tager formodentlig på arbejde hver dag, og selv om du ikke gjorde, ville der være ting du skulle som hunden ikke kunne deltage i.
Så snart din hvalp er faldet til i hjemmet, kan du så småt begynde din ’hund alene hjemme træning’.
Når du får hvalpen hjem, er det vigtigt den kan få lov at sove som minimum i nærheden af dig/jer. Den behøver ikke at være i sengen, men gerne ved siden af. Husk på, at den kommer fra at have været sammen med andre hunde hele tiden til et sted, hvor den kun har dig. Den kender hverken omgivelserne eller jer. Det er meget for en lille hvalp at kapere. Hvis du allerede første nat tænker, at den skal lære at være alene og I kan ligeså godt kan starte med det samme, og lader den sove alene i fx gangen, kan det blive et traume for den – og på sigt have større risiko for alene hjemme problemer, som du heldigvis kan få hjælp til hos en professionel adfærdsbehandler. Du har også mulighed for at hjælp i Hundeklubben Onlines e-bog ‘Din hund alene hjemme’.
Jeg er fan – ’big’ fan af et barnegitter i hjemmet. Når jeg er ude på adfærdsbehandlinger, hvor hunden er bange for at være alene, er dette noget af det første jeg anbefaler. Et barnegitter er en nem måde, at have din hvalp/hund lidt adskilt fra dig, men hvor den stadig kan se dig eller følge med i, hvor du er. Når det er sagt, så vil jeg skynde mig at sige, at jeg bestemt ikke er tilhænger af, at du bare skal lade din hund være adskilt fra dig konstant og hele tiden. Overhovedet ikke! Du skal selvfølgelig lade det være en del af din ’hund alene hjemme træning’, hvor du gradvist opbygger den tid, hvor din hund er på den anden side af barnegitteret. Gør det, når den er behovstilfredsstillet, og gerne har fået noget lækkert at tygge i. Returnér i starten lige med det samme, og lad som om det var ’no big deal’. Øg tiden ved succes og kom efterhånden tilbage, når den er lige ved at være færdig med sin tyggeting, osv.
Et barnegitter kan også sagtens bruges til andre ting end træning af hund alene hjemme samt efterfølgende; fx til når hunden ikke skal være med når børnene leger og når der kommer gæster eller du kommer hjem. Her kan et barnegitter lette træningen, så hunden ikke farer ud af døren, når den bliver åbnet eller springer vildt op ad gæsterne.
Et andet godt råd er at lade som om, at du vil gå hjemmefra, dvs. tag overtøj på, tag det af og bliv hjemme. Dette gør du mange gange, så den vender sig til det. Derefter begynder du at gå ud af døren, men du skal bare lige gå ud og lukke døren, og gå ind igen med det samme, og blive hjemme. Gør det så mange gange, at hunden er ligeglad med du går ud af døren.
Derefter begynder du at trække tiden, dvs. du bliver lidt uden for døren, få sekunder af gangen i starten, og så bygger du langsomt på, lidt tid af gangen. Skift gerne mellem nogle nemme og lidt sværere gange. Når hunden kan være alene hjemme i en ½ time, er du rimeligt ’home safe’ og det er langt nemmere at øge tiden herfra, da hunden ikke har tidsfornemmelse på samme måde, som vi har.
Årsagen til hundes problem er primært, at den som hvalp ikke har lært at være alene hjemme. Manglende indlæring i den tidlige hvalpetid kan være svær at reparere helt på, men hunden kan hjælpes, og gøres mere tryg. Hvor lang tid der går før hunden kan være alene hjemme og de resultater du kan forvente at opnå, afhænger af en kombination af din hunds gener, dens erfaringer og din indsats.
Nogle hunde er genetisk prædisponerede til at blive ængstelige og vil måske aldrig være helt afslappede når de er alene – men selv disse hunde kan gøre betydeligt fremskridt. F.eks. kan en hund, der er oprindeligt konstant gik frem og tilbage samtidig med at den gøede når den var alene, måske nu være lidt urolig og gø lidt, men derefter lægge sig hen og vente på at dens ejer kommer tilbage. Men for mange hundes vedkommende er det absolut realistisk at de vil slappe mere af og endda tage lure. Så alt mellem 2 uger og 1 år kan være tilfældet.
Lav en liste over de rutiner I har, inden I går hjemmefra. Derefter skriver I ned, hvornår hunden begynder at reagere på det, I gør. Det vil sige, hvornår begynder hunden at virke urolig. Hvis det fx er, når I åbner skuffen i køkkenet, så er det der, I starter.
Når I træner, åbner I skuffen, tager noget ud, sætter det tilbage og bliver hjemme. Når der er ro på, tager I den igen. I bliver ved punktet ’skuffe’, indtil hunden er fuldstændig ligeglad med, at I åbner den. Først da går I videre til næste punkt, fx tager jakken på og af – bliver hjemme, indtil den også er ligeglad med det. Osv. Osv. Fortsæt indtil hunden ikke længere virker ængstelig, når I gør jer klar.
Det mest optimale, er at din hund slet ikke oplever at være ’rigtigt’ alene hjemme, i den periode, hvor I træner. At den kun oplever den træning, som du laver med den, og det får den til at slappe af – den er ikke hele tiden nervøs for, om I pludselig skulle forlade den.
Men virkelighedens verden kan være en anden… Det kan være svært altid at finde en hundesitter. Hvis I skulle se jer nødsaget til at lade hunden være ’rigtigt’ alene hjemme, kan I hjælpe jer selv ved at prøve at få hunden til at skelne mellem træning og det at være ’rigtigt’ alene hjemme. Dette for ikke at ødelægge det fundament, I allerede har fået bygget op gennem træningen. For at få hunden til at skelne, kan I følge rutinen som sædvanligt, men fx bare være iført en hat, som hunden ikke kender. I kan også forlade huset gennem en anden dør.
Træningen kan tage lang tid at komme igennem, men det afhænger af problemets alvorlighed og hvor ofte I får trænet med hunden. Til gengæld er problemet, i modsætning til mange andre adfærdsproblemer, væk når det er væk. Som nævnt kan det dog komme tilbage hvis du flytter, eller foretager andre store forandringer. Men så kræver som regel heldigvis mindre af dig – i form af lidt hensyntagen de første par uger.
Det er bestemt ikke kun hvalpe, der har brug for ’hund alene hjemme træning’. Hvis du fx skal flytte (og tager din hund med), skal du tænke på, at en flytning faktisk ofte påvirker hunden temmelig meget. Den bliver måske lidt stresset op til og under flytningen, og har brug for at vænne sig til de nye omgivelser, før du begynder at gå fra den. Så lad være med at tage det som en selvfølge, at du bare kan efterlade den, som du plejer at gøre. Trap gradvist tiden op igen, og støt den evt. med et lettere beroligende kosttilskud, hvis den har brug for det.
Som du ved, er hunde sensitive væsner. De bliver påvirket af den sindstilstand vi er i, og det miljø, som der omgiver dem. Har du fået en omplaceringshund, skal du tænke på, at den både skal skifte hjem OG familie, hvilket selvfølgelig kan være ekstremt stressfyldt. Så tag fri, og skift til at være hjemme hos den, før I begynder at forlade den. Det kan godt tage en måneds tid, før en omplaceringshund er faldet fuldstændigt til. Og her kan der virkelig være brug for ‘hund alene hjemme træning’.
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med
Hvad kan du gøre, når din hund ikke virker synderligt glad for at besøge dyrlægen? Hvordan forebygger du, at din hvalp bliver utryg ved dyrlægen
“Bag enhver adfærd er der en følelse. Og bag enhver følelse er der et behov. Og når vi møder dette behov fremfor at fokusere på adfærden, så begynder vi at håndtere årsagen fremfor symptomet.”
– Ashleigh Warner
Er din hund begyndt at udvise adfærd, som du ikke er så glad for?
Book en GRATIS ‘slut med bekymringerne samtale’ her og lad os tage det i opløbet.