Er det frustrerende, når hunden gør?
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Tonic skal ligesom alle mulige andre hvalpe som sådan ikke motioneres, men til gengæld skal hun socialiseres. Hun skal møde artsfæller, samt andre dyrearter, mennesker, miljøer og transportmidler, så hun kan vokse op og blive en tryg familiehund. Men hvordan sørger vi for den bedste socialisering af din hvalp? Skal vi bare hovedkulds kaste hende ud på dybt vand? Nej, selvfølgelig skal vi ikke det. For det første skal vi vurdere, om hun er klar til den pågældende oplevelse. Du kan begynde at lave hvalpeture, når din hvalp er faldet til i dit hus og i din have, typisk 9-10 uger. Tænk også over, om hvalpen er klar til den eventuelle bilkørsel?
Det er første gang, at Tonic er rigtigt på tur. Der er ingen tvivl om, at Jeanette er den trygge og sikre base, som Tonic hele tiden vender tilbage, når hun har været ude at snuse lidt. Tonics følelser skifter en del; hun er både i ‘legemode’, så bliver hun fokuseret på godbidderne, så bliver hun lidt usikker og så er hun i gang med at undersøge omgivelserne.
Selvom vi har valgt et roligt sted, hvor der er et meget godt overblik over tingene, så kan der altid ske noget uforudsigeligt, hvilken der også gjorde, som jeg vender tilbage med senere. Men ellers oplevede vi både et stort fugletræk (noget, der kommer fra oven kan være meget truende), joggere, badebroer og to store hunde.
Du ved det allerede. Socialiseringsfasen er perioden, hvor din hvalp skal lære, hvad der er normalt og trygt, hvad der er normalt inden for dens egen art, inden for andre arter, osv.
Socialisering af din hvalp forebygger frygt, og det er helt essentielt, at du ikke bare lader stå til, for tiden går fantastisk hurtigt, og jeg vil anbefale dig at have en plan for din socialisering af hvalp. Socialiseringsfasen er den periode, hvor hvalpen er ekstremt åben over for nye indtryk og oplevelser. Den starter, når hvalpen er hos opdrætter og slutter ved 12-16 ugers alderen. Når det er sagt, så bør socialiseringen ikke stoppe her. Du skal blive ved med at give din hund positive oplevelser gennem de første 1-2 år og vedligeholde socialiseringen i én eller anden grad hele hundens liv. Du kan heldigvis også arbejde med at gøre din voksne hund tryg, men det foregår bestemt ikke i helt samme hastighed, som under socialiseringsfasen.
Du skal IKKE lokke eller trække din hvalp frem til noget, som den kan blive forskrækket over, eller som den måske allerede er lidt skræmt over.
Du skal som udgangspunkt heller ikke gå foran og vise din hvalp, at der ikke er noget, at være bange for.
Er du i tvivl om, hvorvidt din hvalp er klar til det, skal du lade være. Har din hvalp en dårlig oplevelse, kan det sætte dig tilbage, og kræve mere for at ‘overbevise’ hvalpen om, at der ikke er noget at være bange for.
Som jeg sagde tidligere, der skete noget uventet på turen…
Vi var dernede, hvor man sætter både i vandet. Dvs. der var en hældning på underlaget, som førte ned til vandet. Desværre var der også glat, og Jeanette faldt på halen og slog sig. Men hvad værre var, så mente Tonic efterfølgende, at det da bestemt måtte være et meget farligt sted, siden der kan ske sådan noget. Det var tydeligt at se på hendes adfærd; fx er hun lav i kroppen og tør ikke gå frem.
Jeanette sætter sig ned på afstand, hvor der er ‘hul igennem’ til Tonic, og begynder at lege lidt med hende. Først med en lille pind, som hun finder på stedet, og så tager hun storesøsters yndlingslegetøj frem. Det, at få hende i ‘legemode’, løsner en del op. I starten kigger hun lidt bekymret derover af og til, men bliver det bedre, og hun virker ikke længere bekymret.
Det er en super god måde at håndtere problematikken på. Ens første indskydelse kan være at gå hjem med det samme, væk fra det truende. Men ud over at det er den første oplevelse med et sted der sætter sig, så har det også stor betydning, hvordan det ender. Det skal helst ende godt. Og det sørger vi for, at det gør. Tonic virker helt ‘afreageret’ og tryg – falder faktisk næsten i søvn på badebroen lige ved siden af, da vi igen går fra vandet.
Vil du se Tonic på video og blive klogere på, hvordan du skal håndtere forskellige møder med hvalpens nye verden? Så meld dig ind i Hundeklubben Online.
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med
Hvad kan du gøre, når din hund ikke virker synderligt glad for at besøge dyrlægen? Hvordan forebygger du, at din hvalp bliver utryg ved dyrlægen
“Bag enhver adfærd er der en følelse. Og bag enhver følelse er der et behov. Og når vi møder dette behov fremfor at fokusere på adfærden, så begynder vi at håndtere årsagen fremfor symptomet.”
– Ashleigh Warner
Er din hund begyndt at udvise adfærd, som du ikke er så glad for?
Book en GRATIS ‘slut med bekymringerne samtale’ her og lad os tage det i opløbet.