Er det frustrerende, når hunden gør?
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Dette emne er én af mine kæpheste. Vi mennesker har mange ting i vores liv, som optager os i en stor del af vores dag; arbejde og skole er det primære her. Men din hund har kun dig. Den er afhængig af dig for at blive aktiveret, og hviler mange timer om dagen, mens du er optaget af andre gøremål. Så hvorfor ikke droppe madskålen, og bruge hundens foder til aktivering af hund?
Hvis maden ikke står fremme hele tiden – og vi endda tager initiativ til nogle sjove aktiviteter sammen med hund, hvor vi bruger maden, skaber det motivation og aktivering af hunden. Der bliver overført noget positiv værdi til foderet. Hvilket foder vi anvender, kan dog også have betydning – køb et ordentligt foder med et højt kødindhold, så øges hundens interesse ofte. De hunde, som aldrig lærer at yde noget selv for at få adgang til det, de gerne vil have, kaldes for ’curlinghunde’. Disse hunde er svære at træne, fordi de har en lav motivation for at samarbejde med ejeren.
Det kan godt være svært at udstikke nogle generelle forskrifter for, hvor meget, hvor lidt og hvordan, du skal aktivere din hund. Det afhænger jo af hundens alder, race og formåen. Men efter min mening bør man som hundeejer sørge for, at der er en god balance mellem den såkaldte fysiske og den mentale aktivering. Den fysiske aktivering består fx af gåture, leg, løbeture og den slags, mens mental aktivering fx kan være søgning, spor, indlæring af øvelser og problemløsning. Man kan godt sige, at hunden i den fysiske aktivering bruger benene, mens hunden i den mentale aktivering mere skal bruge hovedet.
De fleste hundeejere kommer ud at gå med deres hunde, selvom gåturene godt kunne gøres bl.a. længere og mere på hundens præmisser. Men hvis vi bare skruer op for den fysiske aktivering, kommer hunden i bedre og bedre form. Nogle hunde får fx. svært ved at falde til ro, hvis vi kaster meget med bold. Bruger vi mere af den mentale aktivering, gør vi hunden træt på en god måde. Det er aktivering af hund, der involverer næse og hoved. Men det kan ofte være svært at finde på noget til din aktivering af hund. Herunder følger eksempler på og forslag til forskellige mentale og fysiske aktiviteter, som du kan lave med din hund. Hvis du træner på øget kontakt og gå pænt i snor, er det også en god idé at tage initiativ til aktiviteter på din gåtur.
Som du ved, så er næsearbejde mental aktivering, og jeg er ret sikker på, at du allerede laver nogle af de nedenstående forslag. Og det skal du også – og måske skal du lave mere af det – for dét at søge, er én af de aktiviteter du kan tilbyde din hund, for at få den i grundfølelsen ‘seeking’. Og det udløser dopamin i hjernen – og giver hunden en ‘feel good’ fornemmelse.
Her har vi selvfølgelig igen gang i den mentale aktivering.
Der er mange ting, som vi kan og skal lære vores hunde, for at vi trives optimalt sammen. Det kan fx. være at lære hunden at gå pænt i snor, komme når vi kalder, lære sit navn at kende, slippe når vi beder den om det og meget, meget andet.
Det kan også være såkaldte for-sjov-øvelser såsom ‘vinke’, ‘rulle’ og kravle. At træne sådanne øvelser styrker bestemt også samarbejdet og forholdet mellem dig og din hund. Og så er de ikke mindst sjove at vise frem, når fx familien kigger med.
Men jeg vil gerne slå et slag for at du også får trænet nogle mere praktiske øvelser. Hvorfor ikke træne nogle øvelser, som hjælper dig i det daglige? Det kunne fx være at lære hunden at ‘ligge død’, en øvelse, som jeg i hvert fald har stor glæde af, når jeg laver frivillig håndtering.
Problemløsning er også mental aktivering, hvor du giver din hund opgaver, som den kan løse. Læg genstandene væk, når hunden ikke bruger dem, hvis den ødelægger dem. Bliver hunden destruktiv eller giver op, skal du ikke sig ’nej’ eller lignende, men gøre problemet lettere at løse. Gør problemerne sværere ved succes.
Balance- og kropskontrol er også mental aktivering, selvom det måske lyder mærkeligt. Det styrker hundens balance, er godt for muskler og led, trætter mentalt og så giver det selvtillid. Kort sagt, holder kropskontrol kroppen (og sindet) ved lige.
Du skal huske på, at det kun er kun voksne hunde, der skal have decideret motion. Når længdevæksten i benene er i gang, er det vigtigt, at din hund ikke bliver overanstrengt. Hvis du er i tvivl, bør du altid spørge din dyrlæge.
I Hundeklubben Online har jeg lavet et kursus, som jeg kalder ‘Din hunds aktiveringsbehov’, her får du stakkevis af gode øvelser, som du kan bruge for at aktivere din hund bedre – og undgå adfærdsproblemer.
Generelt kan vi sige, at det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan lave med din hund. Men nogle gange kan det alligevel være svært at finde på ting. Så hvorfor ikke have et kursus, som kan inspirere – og så en facebook-gruppe, hvor du kan stille spørgsmål
Din hund er ekspert i kommunikation. Hunden gør for at fortælle, hvad den har brug for, hvad den føler og hvad den har lært. Måske
Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med
Hvad kan du gøre, når din hund ikke virker synderligt glad for at besøge dyrlægen? Hvordan forebygger du, at din hvalp bliver utryg ved dyrlægen
“Bag enhver adfærd er der en følelse. Og bag enhver følelse er der et behov. Og når vi møder dette behov fremfor at fokusere på adfærden, så begynder vi at håndtere årsagen fremfor symptomet.”
– Ashleigh Warner
Er din hund begyndt at udvise adfærd, som du ikke er så glad for?
Book en GRATIS ‘slut med bekymringerne samtale’ her og lad os tage det i opløbet.