Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Det går så stærkt – lige pludselig er Tonic blevet 18 uger. Det er ikke til at forstå. Og med alderen, vokser energien også, hvilket er noget af det, som det skal handle om i dag. Sammenlagt med, at hvalpe hele tiden lærer og at du hele tiden skal tænke dyrk de gode vaner. Jeg synes tit det er så sjovt at følge mine kursisters hvalpe. Nogle gange kan de gå fra at være fuldt koncentrerede om deres ejer, til at åbne sig ud mod omverdenen, og ikke mindst de andre hvalpe og hvad der ellers er af forstyrrelser i omgivelserne. Så gælder det altså bare om at sørge for, at man selv får tungen på vægtskålen, så hvalpen kan vælge én til i træningen.

Dyrk de gode vaner

Dyrk de gode vaner. Tonic vokser og er nu blevet 18 uger

Tonic har været nem at træne alene hjemme med. Jeanette har stadig taget store hensyn og har haft sin Far til at komme og lufte hundene, men Tonic har hele tiden haft sin ‘søster’, så hun har ikke rigtig været alene. Når de har været alene hjemme, har de haft adgang til entré og badeværelse, og der har været lukket med et barnegitter ind til stuen. I entréen har der bl.a. stået et åbent metalbur, overdækket med tæpper, hvor de kunne ligge og sove.

Jeanette har også haft videoovervågning på. Så hun har kunnet følge med i hvad tøserne har lavet og hvornår. Det vil sige, nærmere bestemt hvad Tonic har lavet. Og det er blevet til en smule ballade. På et tidspunkt viste optagelserne, at Tonic vågnede op efter at have sovet lidt, og så blev det spændende at ‘kigge’ lidt nærmere på væggen og trappen ude i entréen. Hun har måske kedet sig lidt og tænkt at hun så kunne beskæftige sig selv lidt.

Her i sidste uge begyndte Tonic så at pibe og hyle lidt, når Jeanette var taget afsted på job. Det hjalp imidlertid, da Jeanette gav hende en frossen Kong, når hun tog afsted – og i øvrigt efterlod hende lidt mere træt. Ja, der sker virkelig noget i den alder. Tænk på den kæmpe udvikling, som en hvalp gennemgår på meget kort tid. Det er så fint, at tage ‘action’, når Tonics følelser ændrer sig.

Selvom det oftest er relativt nemt at lære nummer to hund at være alene hjemme, vil jeg dog gerne slå et slag for at du husker på også at træne alene hjemme med hver enkelt hund. Du ved aldrig, hvornår du kan få brug for det.

Hvalpen gør det, der kan betale sig for den

Selvfølgelig gør indlæringslovene sig også gældende for hvalpe. De er heller ikke sene til at lære, hvad der kan betale sig, og hvad der ikke kan. Dét, der er én af dine fornemmeste opgaver er at sørge for, at det som den lærer, er noget du ønsker.

Ligesom vi, ønsker hunden at de gode ting skal fortsætte, at de dårlige ting skal stoppe, at de gode ting ikke skal stoppe og at de dårlige ting ikke begynder. Derfor kan vi i bund og grund godt sige, at vi nemt kan kontrollere hunden, for vi har jo kontrol over dens tilgang til alt det den ønsker: mad, gåture, opmærksomhed, andre hunde, etc.

Dyrk de gode vaner hos hvalpen

Hvad vil du fx. gerne lære din hvalp i køkkenet? For mig er det fx. vigtigt, at min hund  ikke går i vejen for mig, så jeg kan falde med gryder og pander. Derfor har jeg lært min hund, at den skal gå hen på sit tæppe. Og så kan det i øvrigt sagtens være, at der falder noget af en gang imellem. Det synes jeg er en rigtig god aftale.

Hvad med dig? Ønsker du ikke, at din hvalp slikker servicet i opvaskemaskinen rent, så skal du lukke lågen og måske igen træne noget tæppeøvelse. Så din hund lærer, at det kan betale sig for den at være dér – og ikke nogle andre steder, når den er i køkkenet. Og det er også en win-win, når du er på besøg hos andre.

En anden uvane – for de større racer – kan være at lære at springe op på køkkenbordet og tage noget dér. Derfor skal du selvfølgelig aldrig efterlade noget yderligt på bordet, som hunden kan få succes med at stjæle og spise. For jeg kan godt sige dig, at dét er noget, der hurtigt bliver til en (u)vane, hvis du har en hund (som Tonic), hvis vej til hjertet går gennem maven 🙂

Altid tænk i alternativ adfærd til den uønskede. Hvad ønsker du, at hunden gør i stedet? Og så dyrk dét. I Hundeklubben Online’s kursus ‘Forstå din hund’, finder du en film om, hvordan du kan forebygge problemer hos hunden. 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn