Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Måske er din hund meget kræsen – og slet ikke særligt interesseret i godbidder. Her kan det bestemt være en idé at belønne et godt indkald med en god trækkeleg. Men ved hjælp af ideerne i dette blogindlæg kan du måske finde svaret på, hvordan du finder den bedste belønning til DIN hund og hundetræning. Du kan bl.a. lave en såkaldt belønningsliste til din hund. Det er en super fin metode til at finde ud af, hvilke belønninger din hund foretrækker – og hvornår den enkelte belønning er mest anvendelig.

 

Hundetræning

Find den bedste belønning til din hundetræning

Ligesom du, vil hunden gerne have løn for sit arbejde. Den gentager det, der kan betale sig for den. Det er jo også de færreste mennesker, der går så meget op i deres job, hvis de ikke får noget ud af det. Og når vi gerne vil have hunden til at ’arbejde’ for os, skal vi tænke på, hvordan vi bedst motiverer den.

Tænk på motivation som benzinen på bilens motor – det er en absolut nødvendighed. Vi kan også betragte belønningerne som værdifulde ressourcer, som vores hunde kan lære at arbejde for, for at opnå adgang til vores samarbejde med dem.

Puha, det lyder lidt snørklet, men det er det er jo det vi ønsker… – at hunden lærer at samarbejde med os.

Hvor gode skal belønningerne være? 

Jeg regner med, at vi godt kan blive enige om, at netop indkald er én af de vigtigste øvelser, vi kan lære vores hund. Derfor er det også hundetræning, som vi bør prioritere højt. Og for at holde motivationen oppe i netop indkald, kan det være en rigtig god idé at bruge nogle belønninger, der har meget høj værdi for hunden.

Men hunde er selvfølgelig forskellige – individer såvel som racer. Så noget af det, vi skal tænke på, er at belønninger er relative og ikke absolutte størrelser. Det betyder, at det, der er belønnende for én hund, ikke nødvendigvis er belønnende for en anden. Derudover kan hunden også ændre sine præferencer over tid, så det den kunne lide i sidste måned, er den ikke så vild med nu. Det vil sige, at det generelt er bedst at reservere de bedste belønninger til de øvelser, der er sværest og vigtigst, hvor forholdene er mere udfordrende, mv.

For eksempel er der brug for bedre godbidder på et træningshold, hvor der jo f.eks. er andre hunde – end hvis du bare laver den samme øvelse med hundetræning hjemme i stuen. Det vil altså sige, at ved træning af lette delelementer af en øvelse eller træning under helt rolige forhold uden de store forstyrrelser, er der ingen grund til at bruge den bedste belønning til din hundetræning.

Hvis man altid bruger sin bedste forstærker, vil man faktisk komme til at devaluere værdien af den. Vi kender det jo fra os selv – vi bliver jo også trætte af lagkage, hvis vi får det hver dag…

Hundetræning
Hundetræning

Test belønningerne

Det første du skal gøre, når du skal lave en belønningsliste, er at lave en liste over alle de ting, som din hund synes er en belønning; Specifikke godbidder såsom ostetern eller pølsestykker, leg/legetøj, ros, klap/kæl, adgang til attraktive aktiviteter som leg med andre hunde, at løbe, at svømme, at grave, at snuse, mv. Det, at få lov til at springe i vandet er f.eks. en rigtig god forstærker for min labrador. 

Derefter skal du teste de belønninger, som du har listet op. Giv f.eks. din hund mulighed for at vælge mellem flere belønninger på én gang for at finde den belønning, som din hund vil prioritere. Det kan f.eks. være valget mellem en pølsegodbid og en levergodbid i hver sin hånd. Skriv svaret ned. Det kan måske være lidt svært at teste alle i forhold til andre, men gør hvad du kan. Til sidst laver du en prioriteret liste over belønning til din hundetræning, hvor du skriver den bedste belønning øverst, den næstbedste derunder, osv.

Men det er ikke i sig selv nok, for det er også vigtigt at tænke over, hvor anvendelig belønningen er i den pågældende situation, hvor lang tid det tager at bruge belønningen, hvor mange gange du kan bruge den, mv.

Måske bliver din hund så optaget af belønningen, at den ikke er i stand til at arbejde, fordi den stresser helt op. Dvs. at denne belønning er for god i denne situation. Det er også information, der er vigtig at tage hensyn til, når du skal lave prioriteringen til din hundetræning.

Måske har du vha. listen fundet frem til, at det primært er godbidder, som ligger i toppen af listen.

Fordele og ulemper ved belønningerne

Nogle af fordelene ved generelt at bruge godbidder som belønning, er at de har en beroligende effekt på hunden. Den rette kvalitet godbid kan få hunden til at arbejde koncentreret og målrettet. Du har også mulighed for igen og igen at belønne hunden for den ønskede adfærd.

Desværre fortsætter de ofte ikke med at være lige så effektive, som de typisk er i starten af træningssessionen, ganske simpelt fordi hunden bliver mæt.

Dvs. når hunden er mæt, giver godbidderne mindre motivation. Én af ulemperne ved udelukkende at bruge godbidder som belønning, er at hunden kan risikere at blive overvægtig. Er din hund meget madglad, kan det være en fordel at bruge dens tørkost som belønning til hundetræning, i det omfang, det er muligt. Dvs. hvis det fortsat giver høj nok motivation i den pågældende situation.

Til sidst kan jeg tilføje, at det kan give rigtig høj motivation, hvis du er opfindsom med, hvad du belønner med.

Nogle gange kan du f.eks. trylle dens yndlingslegetøj frem af lommen, og træner du inden for, kan du som en rigtig stor belønning spurte ud til køleskabet og finde hundens yndlingsgodbid frem – det glemmer den ikke så let. 

I kurset ‘Din træning starter her’ i Hundeklubben Online, finder du fx en lydfil, hvor du kan blive bedre til at belønne din hund. 

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *