
Uenige om hundeopdragelse? Få større enighed sådan her!
For mig at se, er hundeopdragelse og træning af hunden meget mere end ‘bare’ hundetræning. For der er jo et klart element af hundeopdragelse, når
Mange kursister på mine hold har hørt om klikkeren, men aldrig prøvet klikkertræning. Og hånden på hjertet, så er det ikke alle der synes at det er lige fantastisk at træne med en klikker. Og det er helt fint for mig, hvis de ikke har lyst til det – det vigtigste er den træningsmetode, vi bruger ved klikkertræning. Og den virker heldigvis for de fleste. Du kan komme i gang med det samme.
Hvis man sætter klikkertræning op over for mere traditionel hundetræning, kan man f.eks. sige, at klikkertræning er en belønningsbaseret træningsform, hvor vi arbejder på at sætte hunden op til succes, mens den mere traditionelle hundetræning i højere grad er baseret på korrektion af hundens adfærd. Når vi opbygger adfærd vha. klikkertræning, bruger vi ikke korrektioner, da det hæmmer hundens initiativ og undertrykker dens adfærd. Der er selvfølgelig en række andre forskelle på de to træningsformer, men det vil jeg dog ikke komme ind på her.
Det vigtigste redskab ved klikkertræning er, at vi bruger en belønningslyd/markør lige præcis i det øjeblik, at hunden har den ønskede adfærd. Den belønningslyd vi bruger, har ingen betydning for hunden før vores klikkertræning. Derfor skal vi først lære den, at klik eller anden belønningslyd betyder, at den får en belønning bagefter. Andre belønningslyde kan være at du klikker med munden eller at du siger ’yes’. Jeg anbefaler, at du lader være med at bruge ’dygtig’, da vi ofte bruger ’dygtig’ mange gange i løbet af dagen – uden det har den samme betydning.
Når du skal lære hunden forbindelsen mellem klik og godbid – det, som vi kalder betingning – er det en god ide at bruge lækre godbidder som f.eks. ost, kylling, pølse el.lign. Væn dig til at du skærer godbidderne i meget små stykker – det skal være sådan, at hunden hurtigt er klar til den næste – og ikke bliver mæt for hurtigt.
Det er rigtigt fint også at betinge en anden belønningslyd end klikkeren, dels fordi det nogle gange er en fordel at have begge hænder fri til andre ting. Derfor anbefaler jeg, at du laver samme betingning med en anden lyd, såsom ’yes’. Jeg har selv en kliklyd, som jeg laver med munden, når jeg træner med min egen hund.
Vil du se det på video? Meld dig ind i Hundeklubben Online.
Det er vigtigt at understrege, at klikket ikke bruges for at kalde hunden hen til sig, men at det udelukkende bruges til at markere over for hunden, at her gjorde den noget rigtigt, så nu får den en godbid.
Og husk, at vores betingede belønningslyd altid efterfølges af belønning. Du har lovet din hund det, og vi skal holde, hvad vi lover 🙂
For mig at se, er hundeopdragelse og træning af hunden meget mere end ‘bare’ hundetræning. For der er jo et klart element af hundeopdragelse, når
Når du skal ud med din hvalp eller hund, er det vigtigt at have ro på. På den måde hjælper du hvalpen eller hunden med
En sele til din hund er typisk et rigtig godt valg. Den kan aflaste hundens hals, nakke og ryg. Især hvis din hund trækker, er
Gitte Asmann
Klempegårdsvej 42
4140 Borup
CVR: 31139988
Mail: kontakt@gitteasmann.dk
Tlf: 29 89 82 12
“Bag enhver adfærd er der en følelse. Og bag enhver følelse er der et behov. Og når vi møder dette behov fremfor at fokusere på adfærden, så begynder vi at håndtere årsagen fremfor symptomet.”
– Ashleigh Warner
Er din hund begyndt at udvise adfærd, som du ikke er så glad for?
Book en GRATIS ‘slut med bekymringerne samtale’ her og lad os tage det i opløbet.