Gitte Asmann

Gitte Asmann

Mange kursister på mine hold har hørt om klikkeren, men aldrig prøvet klikkertræning. Og hånden på hjertet, så er det ikke alle der synes at det er lige fantastisk at træne med en klikker. Og det er helt fint for mig, hvis de ikke har lyst til det – det vigtigste er den træningsmetode, vi bruger ved klikkertræning. Og den virker heldigvis for de fleste. Du kan komme i gang med det samme. 

 

Klikkertræning

Kom i gang med at træne din hund med klikkertræning

Hvis man sætter klikkertræning op over for mere traditionel hundetræning, kan man f.eks. sige, at klikkertræning er en belønningsbaseret træningsform, hvor vi arbejder på at sætte hunden op til succes, mens den mere traditionelle hundetræning i højere grad er baseret på korrektion af hundens adfærd. Når vi opbygger adfærd vha. klikkertræning, bruger vi ikke korrektioner, da det hæmmer hundens initiativ og undertrykker dens adfærd. Der er selvfølgelig en række andre forskelle på de to træningsformer, men det vil jeg dog ikke komme ind på her.

Lær at bruge en belønningslyd

Det vigtigste redskab ved klikkertræning er, at vi bruger en belønningslyd/markør lige præcis i det øjeblik, at hunden har den ønskede adfærd. Den belønningslyd vi bruger, har ingen betydning for hunden før vores klikkertræning. Derfor skal vi først lære den, at klik eller anden belønningslyd betyder, at den får en belønning bagefter. Andre belønningslyde kan være at du klikker med munden eller at du siger ’yes’. Jeg anbefaler, at du lader være med at bruge ’dygtig’, da vi ofte bruger ’dygtig’ mange gange i løbet af dagen – uden det har den samme betydning.

Klikkertræning
Klikkertræning

Første trin i klikkertræning. Lær din hund, hvad klik betyder

Når du skal lære hunden forbindelsen mellem klik og godbid – det, som vi kalder betingning – er det en god ide at bruge lækre godbidder som f.eks. ost, kylling, pølse el.lign. Væn dig til at du skærer godbidderne i meget små stykker – det skal være sådan, at hunden hurtigt er klar til den næste – og ikke bliver mæt for hurtigt.

  • Start med hunden foran dig i rolige omgivelser inden for.
  • Tag 10-15 godbidder frem. Under betingningen bør du undtagelsesvis have godbidderne ved dig i hånden eller i en skål, da det er vigtigt at godbidden kommer lige efter klikket, når vi betinger klikkeren.
  • I selve betingningen skal hunden som sagt lære forbindelsen mellem klik og godbid, så du skal gentage klik og godbid LIGE efter hinanden 10-15 gange. Altid klik efterfulgt af godbid. Der er ikke noget krav om, at hunden skal være i bestemt position, men det er fint, hvis du har mulighed for klikke hunden i lidt forskellige positioner, f.eks. står den op og kigger på dig, andre gange kigger den væk, den sætter sig, mv. Undgå at klikke hunden ned hovedet.
  • Når du har gentaget associationen, holder du en lille pause. Lav derefter en ny omgang med 10-15 godbidder, hvor klik følges af godbid.
  • Efter anden omgang skal du teste, om betingningen er sket. Du kan få en medhjælper til lave en lille forstyrrelse såsom en lyd, så hunden lige drejer hovedet. Derefter klikker du for at se hundens reaktion. Hvis hunden drejer hovedet om mod dig for at få en godbid, er betingningen sket – og du kan derefter så småt begynde at bruge klikkeren i klikkertræningen, hvor du bruger klikkeren som markør for rigtig adfærd, dvs. at vi f.eks. klikker i det sekund hunden kigger på os, hvis vi træner øjenkontakt. Nu må der gerne være en lille smule forsinkelse mellem klik og den forstærkning/belønning, som vi bruger, men giv stadig godbidden så hurtigt du kan. Undgå generelt at have godbidderne fremme i træningen herfra, og vent med at række ud efter godbidden i godbidstasken til efter du har klikket.

Det er rigtigt fint også at betinge en anden belønningslyd end klikkeren, dels fordi det nogle gange er en fordel at have begge hænder fri til andre ting. Derfor anbefaler jeg, at du laver samme betingning med en anden lyd, såsom ’yes’. Jeg har selv en kliklyd, som jeg laver med munden, når jeg træner med min egen hund.

Vil du se det på video? Meld dig ind i Hundeklubben Online

Sådan skal du IKKE bruge klikkeren

Det er vigtigt at understrege, at klikket ikke bruges for at kalde hunden hen til sig, men at det udelukkende bruges til at markere over for hunden, at her gjorde den noget rigtigt, så nu får den en godbid.

Og husk, at vores betingede belønningslyd altid efterfølges af belønning. Du har lovet din hund det, og vi skal holde, hvad vi lover 🙂 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn