Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Der er selvfølgelig mange måder, hvorpå du kan gøre din hund glad, afslappet og i balance. Det kan du fx gøre ved at tilfredsstille dens behov for mad, gåture, leg, fysisk kontakt, og meget mere. Det, som jeg vil have fokus på her, er det bemærkelsesværdige der sker, når du masserer din hund. Jeg synes selv, at det er ret fantastisk! Når din hund bliver masseret, så øges hundens blodkoncentration af både endorfiner, dopamin, serotonin, oxytocin og prolaktin. Alt i alt får disse hormoner og signalstoffer vores nervesystem til at slappe af – og giver dermed alt andet lige – mindre stress, nervøsitet og aggressivitet.

Hundemassage

Hundemassage kan ændre hundens adfærd

Endorfiner

Endorfiner er hormoner. Endorfiner kaldes også for hjernens morfin. Endorfiner virker smertestillende – og er faktisk kraftigere end morfin. Det giver også en følelse af lyst og energi – og udskilles altså ved massage, men også ved hård motion, hårdt arbejde, følelsen af succes, forelskelse, sex og latter. Nu er det jo ikke alle disse ting, hunden bliver ’udsat’ for, men nu skrev jeg det hele på.

Dopamin 

Dopamin er et såkaldt signalstof/en neurotransmitter, der frigives i hjernen.  Dopamin udløses f.eks. i situationer, hvor man oplever velvære såsom massage – og kommer således til at spille en afgørende rolle for, om man opsøger den pågældende dopaminudløsende situation på ny. Min egen hund kommer f.eks. frem hver gang, at jeg tager massagebordet frem – i håbet om, at det er hende, der skal have massage.

Så tænk altså på den behagelige og belønnende følelse hunden får ved at udføre/lave noget rart. Det er dopaminen, der er på spil. Dopamin gør at hunden føler sig nødsaget til at gå efter det, der er belønnende for den.

Serotonin 

Serotonin er en neurotransmitter, der produceres i hjernen på både hunde og mennesker. Serotonin har mange funktioner, deriblandt reguleringen af humøret. Serotonin kaldes faktisk af nogle for ’det glade sendebud’, da det menes at en forøget mængde af serotonin reducerer stress, ængstelse og aggression. Se ’Sådan gør du din hund til en glad hund’. Nogle foderkilder, f.eks. kalkun, indeholder tryptofan, som netop er en aminosyre, der er en forløber for serotonin.

Jeg synes det er rigtigt spændende, at et øget serotoninniveau også kan øge din hunds impulskontrol – dvs. evnen til at kontrollere sig selv og sin adfærd. Øget impulskontrol kan fx betyde, at din hund kan blive bedre til at modstå fristelsen for at få en belønning nu, mod at få den samme eller en større senere. Og kombineret med træning med impulskontrol, er det jo bare en win-win.

Hundemassage

Kampen mellem systemerne

Man kan godt sige, at der er en slags kamp mellem de to neurotransmitter-systemer; Dopamin og serotonin. Ligesom i kroppen, prøver hjernen også altid at skabe en balance. I hjernen handler det om balancen mellem følelser og fornuft. Følelserne, og dermed motivationen styres af det såkaldte limbiske system i hjernen, mens den kognitive/intellektuelle funktion styres af frontallapperne/neocortex. Emotionel adfærd kan siges at være hurtig, mens logisk adfærd er mere langsom.

Det handler som sagt om at skabe balance. Er hunden ikke i balance, forstyrrer det ene system det andet. Ifølge hundepsykologen Anders Hallgren har hunde med høj status mere serotoninaktivitet. Aggressive dyr har derimod mindre serotonin – og mere dopamin/noradrenalin-aktivitet. Så har du problemer med hunden, kan det kort sagt være en god idé at forsøge at øge serotoninniveauet.

Oxytocin og prolaktin

Disse hormoner kaldes henholdsvis kærligheds- og drægtighedshormonet. Det er hormoner, der er med til at knytte bånd, skabe tillid og reducere frygt. Og det er netop det, der også er så skønt ved at massere sin hund; Du knytter bånd og skabe tillid.

Jeg synes det er fantastisk at tænke på alle de gode ting, som hundemassage medfører. Alle disse hormoner og signalstoffer vores nervesystem til at slappe af – og giver dermed alt andet lige – mindre stress, nervøsitet og aggressivitet. Og hvad kunne være bedre end at kunne give sin hund dette? Så smut ind på siden ’Lær hundemassage til husbehov’ og se om kurset er noget for dig.

.

Relaterede Posts

2 kommentarer til “Hundemassage kan ændre hundens adfærd”

    1. Hej Anette, tak fordi du rækker ud for at hjælpe din hund. Massage kan sagtens hjælpe på alene hjemme træningen, dog ikke alene, men som en del af planen i at få hunden til at blive mere afslappet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn