Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Kan du også sige ‘min hund trækker på gåturen’ og at du har svært ved at få ro på den, så er det en rigtig god idé at træne på at få sænket stressniveauet FØR I går ud af døren. Nedenstående øvelse kan i sig selv hjælpe på problematikken ‘min hund trækker’. Øvelsen er også god af sikkerhedsmæssige årsager. Hvis du kan åbne døren uden din hund løber ud – den åbne dør bliver gennem træningen et signal til hunden om at tage kontakt til dig – kan du måske undgå faresituationer såsom at hunden løber ud på gaden, så snart døren bliver åbnet. Øvelsen har ikke noget med de gamle lederskabsregler at gøre – dvs. at vi skal gå ud af døren før hunden for at demonstrere vores lederskab over den. Drop alt det. Det er mere et spørgsmål om fokus, ro og sikkerhed.

Hunden trækker

Min hund trækker! Få ro på ved døren

Det er dejligt at se sin hund glad. Måske siger du ’Skal vi ud at gå tur’, når du rejser dig op for at tage tøj på. Ordene kan ofte få hunden op i gear, men gør de det, synes jeg at du skal lade være med det. Altså hvis du slås med at din hund trækker på gåturen. Det er langt bedre at hunden er rolig og koncentreret, når I skal ud at gå. På den måde kan du nedsætte risikoen for at kunne sige ‘min hund trækker’. Kommer I ud gennem døren uden kontakt – kun holdt sammen af linen – bliver det alt andet lige vanskeligere at opbygge kontakten uden for, fordi der er så meget, der forstyrrer. Så lav denne øvelse for at undgå at hunden trækker i starten af gåturen.

Træn også gerne denne øvelse på tidspunkter, hvor I ikke skal ud af døren. Træn gerne flere gange om dagen i 2-5 minutter ad gangen. Afslut gerne træningen, når den går godt – i stedet for at presse citronen og lige skulle have én tur til. Er øvelsen svær ved hoveddøren, kan du evt. lave øvelsen ved andre døre.

Denne øvelse er en del af mit hybrid-forløb: ‘Fra Frygtelig til Fantastisk Gåtur‘.

Hunden trækker
Hunden trækker

Første 3 trin for at afhjælpe 'min hund trækker'

Trin 1
Beløn hunden for at sætte sig frivilligt og sidde, mens du klæder dig på, mv. Du kan også belønne den for øjenkontakt. Lad være med at bruge nogle kommandoer. Hvis du ikke har trænet med dette før, er det en rigtig god idé at træne det, før du starter ved døren. Nogle hunde har f.eks. meget svært ved at tage øjenkontakt, ofte fordi det aldrig er blevet belønnet før.

Trin 2
Tag i dørhåndtaget og beløn hunden for at blive siddende. Er det en svær øvelse for hunden, gør du øvelsen nemmere og belønner bare du rækker hånden frem mod dørhåndtaget. Sæt hele tiden træningen op, så du har mulighed for at belønne hunden – dvs. træningen må ikke være for svær. Rejser hunden sig op og går mod døren, lukker du den. Bliver den siddende, belønner du den. Bliver hunden ved med rejse sig op, går du for hurtigt frem i den trinvise indlæring.

Trin 3
Nu skal du i gang med at åbne døren. Det er forskelligt, hvor mange deltrin du skal lave på dette trin. Trin 3 slutter med, at døren står helt åben, mens hunden sidder i ro inden for – og gerne kigger på dig. Løber hunden hen mod døren der bliver åbnet, lukker du stadig døren roligt.

De efterfølgende trin for at afhjælpe 'min hund trækker'

Trin 4
Når hunden har fuldstændig fokus på dig – sidder med øjenkontakt – giver du den lov til at gå gennem døren med et ’værsgo-signal’. Undgå at bruge et release-signal, som hunden forbinder med en masse aktivitet og uro, hvis hunden kører op på det. Brug f.eks. ’skal vi gå’. Klik evt. eller brug anden belønningslyd når du går ud af døren med hunden – og kast godbidden ind i huset igen. På den måde kommer det gode også ’indefra’ – så det ’udenfor’ ikke står for alt det spændende. Gentag, gentag, gentag. Men husk, at du skal bruge belønninger, som er værdifulde nok for hunden i den pågældende situation. Du kan læse mere om, hvordan du bliver bedre til at finde den bedste belønning til din hund. 

Som en ekstra del af trin 4 træner jeg også med, at jeg efterhånden kan gå ud på den anden side af dørtrinnet, mens hunden bliver siddende i ro inden for. Det er som sagt ikke fordi jeg vil demonstrere, at jeg er lederen, men fordi jeg så lige kan se om der er en kat, en anden hund, mv. før jeg siger ok til, at den må komme ud.

Trin 5
Men det er ikke slut her. Når du kommer ud på den anden side af døren, fortsætter du med at belønne for kontakt og for at hunden sætter sig frivilligt. Når du har låst døren, bliver du stående. Begynd først at gå, når hunden er fuldt fokuseret på dig. Min holdning er, at du generelt skal vente med at gå indtil der er øjenkontakt.

Har du en havelåge, kan du med fordel gentage træningen her.

Trin 6
Til sidst skal du huske at træne med forstyrrelser. Dette trin er essentielt. Vi tror ofte at vores hund har lært noget, men når vi så møder dagligdagens forstyrrelser, bryder adfærden sammen. Træn igen foran den åbne dør med hunden i snor. Hvor meget afstand, der skal være til døren af hænger af, hvor svært det er for hunden. Start med at kaste en godbid ud af døren uden at sige noget. Beløn hunden for ikke at kaste sig ud efter godbidden, men derimod for at sætte sig ned, for at tilbyde øjenkontakt mv. Giv den lov til at gå ud at tage godbidden, når der er fuld fokus og ro – husk at slække på linen, så den ikke bliver stram, når hunden går ud. Herefter kan du træne med, at der dukker en kendt person op ved døren, mens I igen træner inden for med en åben dør. Det er nok en god idé, at hunden allerede har hilst på personen,  så forstyrrelsen på dette trin stadig ikke bliver for stor. Herefter kan I træne med andre personer og at personerne laver distraktioner.

Psst: Selvom jeg før henviste dig til mit hybrid-forløb Fra Frygtelig til Fantastisk Gåtur’, så vil jeg også lige fortælle dig om, at du også kan få adgang til alt materialet i min medlemsklub ‘Hundeklubben Online’

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn