Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Har du og din hund snuset til den populære hundesport nosework? Nosework er en skøn, sjov og betydningsfuld mental aktivering, der kan være med til at berige din hunds liv. Når din hund arbejder med sin næse på denne måde, frigives der masser af dopamin, hvilket kan bidrage til din hunds lykkefølelse. Og når du og din hund arbejder sammen og får succes, så er det også værdifuldt for jeres indbyrdes relation. Sidst, men ikke mindst, er nosework fantastisk, fordi det er til ALLE hunde. Det vil sige, at det også er til dig, der har en reaktiv hund. Du kan herunder møde den dygtige Mai-Britt Nielsen fra Hund&Harmoni, der kan hjælpe dig i gang med nosework. 

 

nosework

Duftsporet til lykke: Berigelse af din hunds liv med Nosework

Din hund har, ligesom du, grundlæggende behov, der skal tilfredsstilles, for at den kan trives optimalt. 

 • Din hund kan føle sig tryg. 
 • Din hund har indflydelse på sit eget miljø – og kan tage nogle valg. 
 • Din hund har adgang til mad og vand – og til at komme af med det igen, når den har brug for det. 
 • Den får social kontakt og bliver ikke isoleret. 
 • Hunden får mulighed for at hvile sig mellem aktiviteter. 
 • Den bliver forstået og taget hensyn til af sin ejer. 
 • Din hund lever i et beriget miljø. Det vil fx sige, at den bliver aktiveret, så der er en god balance mellem den fysiske og mentale aktivering. 

Og det er netop den mentale aktivering, der skal være fokus på her – nærmere bestemt Nosework, som har udviklet sig til at være en særdeles populær hundesport. Når du laver Nosework med din hund, arbejder du med et område, hvor du virkelig udnytter din hunds fænomenale evner. Lad os prøve at sætte et billede på, hvad hunden egentlig kan, ved at tænke på, at dens lugtesans fylder en hel fodboldbane, mens vores kun fylder et frimærke. Det er da vildt at tænke på.

3 gode grunde til, at Nosework er så godt

 

 1. Når din hund bruger næsen, bliver grundfølelsen som vi kalder ‘seeking’ aktiveret, og ‘seeking’ er en af de grundfølelser, som vi gerne vil have hunden i. ‘Seeking’ er den følelse, der får hunden til at udforske verdenen, og der bliver udskilt masser af dopamin, der som bekendt er en del af hjernens belønningssystem og giver en lykkefølelse. Hunden bliver nysgerrig og fokuseret. Den snuser, den søger i forventning om at finde ressourcer. Hvad skal jeg gøre for at opnå ressourcen og hvordan kommer jeg derhen? Vi kan også sige, at den bruger sig selv og sine evner.
 2. Det er også en virkelig stor fordel at ALLE  kan deltage. Din hund behøver ikke at være specielt lydig, og den behøver hverken at sidde eller tage kontakt inden den får sit startsignal, men den skal have fokus ind i søget, som Mai-Britt kalder det. Der er selvfølgelig nogle ting, som du skal vide og kunne før du går i gang, bl.a. er det en god idé at vide, hvordan du skal håndtere linen. 
 3. Én af de kæmpe store fordele ved nosework er, at du sagtens kan deltage på et hold selvom du har en hund, der kan have svært ved at være i nærheden af andre hunde – vi kan kalde det at have en reaktiv hund i nogle situationer. Årsagen til, at du kan deltage på et nosework-hold med en reaktiv hund er, at der kun er én hund ude af gangen. Og det at kunne gå til træning og blive inspireret med en hund, der typisk normalt har svært ved at gå på hold, kan jo være en enorm lettelse. 
Nosework reaktiv hund
Nosework reaktiv hund

Du skal lægge et fundament før du kan bygge

Som med alt andet, skal vi lægge et solidt fundament – før vi kan bygge ovenpå. 

Et godt nosework-fundament vil sige:

 • At din hund har en høj motivation for at gå på jagt efter godbidder.
 • At din hund kan arbejde selvstændigt og uden hjælp fra dig, så den på sigt kan finde kilder, som du ikke ved, hvor er.
 • At din hund er god til at problemløse og ”regne den ud”.
 • At din hund er vedholdende og ikke giver op, selvom det bliver svært. 

Sådan kommer du i gang med nosework

Vil du gerne i gang med nosework, så kan jeg varmt anbefale Mai-Britt Nielsen fra Hund&Harmoni. Mai-Britt har både kurser for dig, der er begynder, let-øvet og øvet inden for Nosework.

Én af de kæmpe store fordele ved Mai-Britts undervisning er, at du også kan tage kurser i nosework online, hvis du bor langt fra Nordsjælland, hvor hun bor, eller bare ikke har lyst til at køre.  Måske du har lyst til at deltage på én af Mai-Britts online challenges i nosework, men her vil jeg lige anbefale dig om at være oppe på dupperne, for de er ekstremt populære, og bliver udsolgt meget hurtigt, når de bliver slået op. Dog er det en god idé at deltage på et introduktionskursus først. 

Introduktionskursus i Hundeklubben Online

 

Mai-Britt har lavet et introduktionskursus til Nosework i Hundeklubben Online. Her kan du få lagt dit fundament, så du får en hund, der arbejder med høj motivation og stor vedholdenhed. 

Kurset i Hundeklubben Online består af i alt 4 moduler:

 1. Åbne beholdere.
 2. Indendørs- og udendørssøg.
 3. Miljøtræning & problemløsning.
 4. Introduktion til duft

Derudover lærer du om, hvordan du skal håndtere linen og komme i gang med de gode rutiner fra starten af. Det er SÅ vigtigt med det rigtige fundament. Du kan altså få adgang til introduktionskurset, hvis du melder dig ind i Hundeklubben Online, og du har adgang så længe du er medlem.

God fornøjelse med Nosework. 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn