Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Som hundeejer kan du møde mange forskellige meninger om, hvordan du skal håndtere og opdrage din hund. Og det kan sikkert efterlade dig godt og grundigt forvirret. For hvem skal du sætte din lid til? Den ene siger det ene og den anden noget helt andet. Det kan særligt være svært, hvis du er førstegangshundeejer, for du har jo tendens til at tro på, at den professionelle hundetræner siger det, der er det ‘rigtige’. Eller hvordan er det lige med det? 

Ny hundeejer

Så kan det godt være svært at være især ny hundeejer

  • Skal hundens mad fjernes, hvis den ikke har spist den inden for 15 minutter?
  • Må hunden gå foran dig på gåturen?

Forleden talte jeg med flere hundeejere uafhængig af hinanden, hvor de var i tvivl om, hvordan de skulle håndtere deres hund i særlige situationer. Ja, det er i sig selv ikke noget nyt, fordi de søger jo hjælp hos mig og andre professionelle for at finde svar. Men det, som jeg især bed mærke i, var, at det de havde fået at vide af andre professionelle, var stik imod det, som jeg selv står for.

Skal hundens mad fjernes, hvis den ikke har spist den inden for 15 minutter?

Det første par, (par A), havde fået at vide, at det var vigtigt, at hunden spiste efter de selv havde spist. De refererede til en bog, som de havde købt, da deres hund var hvalp. Jeg havde med det samme en idé om, hvilken bog det var og hvem forfatteren var, og jeg sagde, at jeg ikke var helt enig i det, som de havde fået at vide.

En del af de råd, du som hundeejer møder i dag, både fra andre hundeejere, professionelle, osv. er stadig gennemsyrede af de gamle lederskabsregler, hvor du aktivt skal gøre noget ud af fortælle hunden, hvor dens plads er, nemlig nederst i hierarkiet. Og hvis din hund f.eks. knurrer af en anden hund eller et menneske, kan du møde folk i din omgangskreds, der fortæller dig, at din hund er dominerende og at du skal skælde den ud og sætte den på ’plads’.

Det sociale pres for at gøre det, som din omgangskreds siger, kan være stort, selvom du måske inderst inde føler og ser, at din hund reagerer sådan, fordi den er utryg.

Vi skal følge med tiden og udviklingen
Mht. spørgsmålet om at spise først, så mener jeg, at der alt andet lige kan komme meget mere ro på hunden, hvis den er blevet hensigtsmæssigt aktiveret og har fået mad, før eller samtidig med at  familien sætter sig ned og spiser. Det handler om at sætte hunden op til succes, ikke til at fejle (for så at slå ned på den).

For mig at se, er der ikke brug for at demonstrere sit såkaldte lederskab og sin rang. Heldigvis ved vi i dag – takket være forskning og videnskab – meget mere om hundens adfærd, end for bare 50 år siden. Og vi skal huske at følge med tiden. F.eks. udtaler den danske ulveforsker Freddy Worm Christiansen, at der ingen rangorden er mellem hund og mennesker, og at hundeejeren ikke skal kaldes flokleder.

Når det er sagt, er der selvfølgelig brug for retningslinjer og venlig konsekvens, når vi opdrager vores hunde, men det er der jo også, når vi skal lære vores børn, hvordan vi gerne vil have, at de skal gebærde sig.

Så vær på vagt, hvis du møder lægmænd eller professionelle, der taler om lederskab, for lederskab bliver ofte til overdominans. Som jeg ser det, er det ikke lederskabet, men lærerskabet det er galt med, hvis hunden ikke gør, hvad vi beder den om. Vi har typisk ikke trænet godt nok eller længe nok.

Men hvad så med par nummer 2?

ny hundeejer
ny hundeejer

Må hunden gå foran dig på gåturen?

Par nummer to havde været til hundefrisør med deres hund, og hundefrisøren lød ikke til at være bleg for, at komme med sine egne holdninger. Så snart ejerne kom ind ad døren, blev de mødt af ordene ’det er da tydeligt at se, hvem der bestemmer hjemme hos jer’.

I deres møde med frisøren blev der lagt flere ’gode’ råd på bordet, og det ene råd blev de lidt forvirrede over. Frisøren sagde til dem, at deres hund ikke måtte gå foran dem på gåturen.

Dette råd var grundlæggende helt modsatrettet dét, som jeg havde givet dem. De havde nemlig bl.a. opsøgt mig pga. hundens udadreagerende adfærd på gåturen, og noget af det, som jeg underviser i, er at hunden skal føle sig så fri som muligt på gåturen. Og jeg kan godt lide, at hunden går foran, når det kan lade sig gøre, for på den måde kan jeg hele tiden se hvad den laver, hvad den kigger på og om den er blød eller stiv i sit kropssprog. Med andre ord kan dens sprog og adfærd gøre mig i stand til at vurdere, hvad den har brug for. Og jeg vil gerne lære den, at den har mulighed for at gå væk fra noget, som den synes er skræmmende, i stedet for at være udadreagerende.

Igen er det selvfølgelig ikke altid, at jeg kan lade hunden gå foran. Der kan sagtens være forskel på, hvordan jeg går med min hund, for nogle gange har jeg brug for at komme fra A til B eller hurtigt passere noget, som jeg ikke synes, hun skal have kontakt til. Her vil jeg sætte hunden i ’træningsmode’.

Men igen kan jeg godt forstå, at du som hundeejer kan blive forvirret over de meget modsatrettede holdninger, som du kan møde, når du enten spørger andre til råds eller hvor de bare giver dig ’gode’ råd uden at du har bedt om dem.

Kig på din hund og lyt til din egen mavefornemmelse

Det er helt almindeligt, at vi som mennesker bliver tiltrukket af de nemme løsninger. Vi vil gerne have, at det skal være let. Også når det gælder hundeopdragelse. Og de strikse regler og måske mere hårdhændede metoder kan godt gøre det nemt. Så ved man da, hvad man skal. Og straffende metoder kan godt virke – hvis det bliver gjort rigtigt. Men alt for mange gange har straffen ikke den ønskede effekt, og der er f.eks. risiko for, at din hund kan blive utryg og ’worst case’ reagere med aggressivitet, hvis den føler sig presset. 

For at opsummere, så kan jeg godt forstå, at det kan være svært at være hundeejer, når man møder så mange modsatrettede råd. Mit råd til dig er at mærke efter i maven og bruge noget tid på at finde professionelle, der er veluddannede og ser på hunden, som du gør. Find én eller flere professionelle, som du stoler på.

Sådan gør du
Start med grundigt at undersøge dyrlægens, adfærdsbehandlerens, trænerens eller hundefrisørens hjemmeside, før du booker en tid. Hvordan er personens eller stedets ideologi og træningsmetoder? Harmonerer de med dine? Hvis de ikke gør det, så lad Google hjælpe dig videre. Spørg evt. i dit netværk, men mærk stadig efter. 

Og når du f.eks. kommer på en træningsplads, så spørg dig selv: ’Føles det her godt?’ Ser din hund – og de andre hunde – glade ud?

Jeg håber, at dette lille skriv kan hjælpe dig til at blive bedre til at kunne se og mærke, om det du møder af gode råd, er noget for dig og din hund. Det kan sagtens være positivt at have forskellige holdninger til ting, og vi kan efterhånden blive bedre til at vælge det fra, som vi ikke kan bruge. Selv i Hundeklubben Online, hvor vi alle har den samme grundlæggende holdning til, at familiehunden skal trænes med de bløde metoder, vil du også møde forskellige nuancer af tingene. Du skal mærke efter, hvad der er det rigtige for dig og din hund. 

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn