Gitte Asmann

Gitte Asmann

Så nærmer vi os Nytår. En dejlig og speciel tid for mange af os mennesker – men hvad med vores hunde nytårsaften? Der er desværre rigtig mange hunde, der er bange for fyrværkeri – det sidste tal jeg har hørt, er så mange som 45 %. Nogle hunde er ualmindeligt bange – så bange, at de måske mister kontrollen over deres blære, hyperventilerer, desperat forsøger at grave sig ud, mv. Disse hunde har brug for en seriøs indsats fra ejeren samt professionel hjælp fra en dyrlæge og/eller adfærdsbehandler. Andre klarer sig fint, hvis vi tager lidt ekstra hånd om dem. Dette indlæg handler netop om, at vi skal sørge for at passe lidt ekstra på vores hund denne aften, så den ikke får en dårlig oplevelse. Hvor meget eller hvor lidt du skal gøre ekstra, afhænger selvfølgelig af Jeres situation. 

Hunde nytårsaften

Tag hånd om jeres hunde nytårsaften

En god idé med beroligende til hunde nytårsaften? 

Hvis du allerede ved, at din hund vil være ængstelig nytårsaften, har du måske allerede talt med dyrlægen om at få noget beroligende. Heldigvis er de fleste gået væk fra at give medicin, der sløver, men som ikke tager angsten. Det er en rigtig dårlig cocktail. Tænk, at være bange og så har man ikke samtidig styr over sine lemmer. Hos dyrlægen kan du nu få Sileo, en pasta, der skal gives i munden. Akut og selve nytårsaften. Sileo kan dog evt. give sløvhed som en bivirkning, men hvis ikke i nærheden af det sløvende medikamenter, som man tidligere har givet.

Du kan også få et hav af forskellige lettere beroligende kosttilskud og dråber i håndkøb. Her er det meget forskelligt, hvad folk synes virker, synes jeg. Og du får klart det bedste resultat, hvis du starter op til en måned før. Der er dog flere af midlerne, som du kan give i dobbeltdosis ved spidsbelastninger såsom Nytår.

Nogle sværger til Bach blomsterremedier, andre til Kalm, Nevet, Adaptil, Thundershirten eller en kombination af flere af produkterne.

Hunde nytårsaften
Hunde nytårsaften

Din håndtering på gåturene

I dagene omkring Nytår kan det være en god idé at du har snor på din hund, hvis du er ude at lufte den i et område, som du ikke lige har overblik over. Hvert år er der nytårsaften hunde der løber væk, fordi de bliver forskrækkede pga. fyrværkeri. Sørg også for, at din hund har sit halsbånd med hundetegn på – og selvfølgelig at den er mikrochippet. Tag nogle lækre godbidder med på gåturen, og er der nogle, der fyrer krudt af, så serverer du umiddelbart efter en lækker godbid for din hund. Dvs. ’bang’ → ’godbid’. På den måde kan du arbejde på at lære din hund, at fyrværkeri forudsiger noget godt, nemlig godbidder.

Skulle hunden blive forskrækket ude på gåturen, vil det oftest være en fordel at forblive i området i et stykke tid. Den første tanke vil måske altid være at skynde sig direkte hjem, men der kan være den ulempe, at hunden så vil møde det samme sted/ting med den forventning om, at det er ubehageligt. Prøv i stedet at lave nogle simple øvelser med hunden – nogle den synes er sjove. Når hunden kan lave øvelserne, spiser godbidder og i øvrigt ser afslappet ud, er det ok at gå hjem.

Sådan gør du derhjemme

Indret en plads, hvor din hund kan være med alle sin velkendte tæpper, puder og bamser. Brug nogle uger til at opbygge en stærk positiv association til hyggestedet. Du kan lyd- og lysisolere hulen. Fx et bur med et tæppe over, hvis den er vant til bur. Eller lav en tryg liggeplads med hundens kurv under et bord med et tæppe over. Måske har du en trappe, som hunden kan ligge under. Måske kan den lide at ligge i et lille rum – evt. badeværelset. Luk ikke døren – hunden skal kunne komme og gå som den vil. Den skal være så tryg som muligt. Træk gardinerne for og luk persienner og vinduer. Tænd masser af lys i det rum hvor hunden er, så ses glimtene udefra mindre.

Spil noget beroligende musik. Musik påvirker hunde på samme måde som det påvirker mennesker – og der findes særlig hundevenlig klassisk musik, der kan virke beroligende. Men lad ikke bare radio eller TV køre, da der jo er risiko for, at der vil komme fyrværkeri dér. Har du lidt tid før det bliver nytår, kan du arbejde på, at hunden også får nogle positive associationer til musikken. Afspil musikken, når du alligevel sidder og nusser eller masserer din hund.

Selve nytårsaften

Vær som udgangspunkt sammen med jeres hunde nytårsaften. Lad være med at tage til fest. Din hund bør efter min mening ikke være alene hjemme nytårsaften. Den eneste undtagelse er, hvis I bor ude på landet, hvor der ikke er naboer mv. der skyder krudt af. Du behøver dog ikke nødvendigvis at være derhjemme med hunden – er din hund tryg ved at være med hos familie eller venner mv, kan du overveje om den vil trives ved at være med dér. Men selvfølgelig kun, hvis de kan tage de nødvendige hensyn.

Holder du selv selskab, synes jeg at du skal undgå bordbomber, og lave en aftale med gæsterne om, at de ikke fyrer fyrværkeri af tæt ved huset. Tal evt. også med dine naboer, så I kan tage så meget hensyn til dyrene som muligt.

Motionér hunden godt i løbet af dagen. Det kan bl.a. være en dejlig lang tur sidst om eftermiddagen, gerne på stranden eller i skoven. Men husk stadig at holde din hund i snor. Hold derefter hunden indenfor, hvis det er muligt. Skal den ud i haven at tisse, vil jeg gå ud sammen med den, medbringende godbidder, så jeg kan give en lækker godbid lige efter et eventuelt brag. Giv gerne din hund mentale udfordringer i løbet af aftenen, og gå først ud med hunden igen om natten, når al fyrværkeriet er slut eller vent helt til næste morgen. Tag IKKE hunden med ud for at se på fyrværkeriet. Undgå ligeledes at efterlade hunden alene inden for, mens du selv går ud og kigger på fyrværkeriet.

Lidt før kl. 24 kan du evt. give den et dejligt okseben, hvis den er glad for det. Eller noget andet af stor værdi for den.

Bliver din hund ængstelig, vil den søge at reducere sin frygt ved at gemme sig eller ved at søge dig. Og du skal selvfølgelig være der for din hund, hvis den bliver bange. Men du skal samtidig aflæse din hund. Om du skal kæle med din hund i denne situation, afhænger af hundens reaktion. Hvis du kan se, at din hund bliver mere hektisk, når du kæler, er det selvfølgelig ikke en god idé. Alternativet til at kæle med hunden, kan være bare at sidde tæt ind til hunden indtil du kan mærke, at den slapper mere af. Og prøv selv at være så rolig og almindelig som muligt.

Jeg håber, at du får en dejlig nytårsaften med din hund. 

Er din hund blevet bange for fyrværkeri?

Hvis din hund er virkelig bange for fyrværkeri, synes jeg bestemt at du skal gøre noget ved det. Noget træningsmæssigt, mener jeg. Det beroligende til hunde, som jeg nævnte tidligere kan somme tider tage toppen af ængstelsen, men hvis det er mere alvorligt, bør du sætte en træningsplan i værk, gerne med hjælp fra en hundeadfærdsbehandler. Du kan også få meget hjælp i Hundeklubben Onlines kursus ”Lydtræning. Bliver din hund bange for nogle særlige lyde, kan det desværre sprede sig til andre lyde og ting, som hunden forbinder med det. Og kom i gang i god tid. Der er bestemt ingen grund til at vente til november måned, der vil det faktisk oftest være for sent. Vi er jo desværre også i den situation, at det ofte ikke kun er forbindelse med nytåret, at der bliver fyret fyrværkeri af.

PS: Hvis du gerne vil vide noget om, hvordan du kommer godt igennem julemåneden med din hund, kan du læse med HER.

Relaterede Posts

Hund alene hjemme

Din hund alene hjemme

Hunden er et flokdyr, det vil sige at den fungerer bedst sammen med andre. Flokdyr er aldrig alene. Selvom nogen fra ulveflokken tager ud for

4 kommentarer til “Tag hånd om jeres hunde nytårsaften”

 1. Hej Gitte.
  Jeg har en han hund på snart 2. Han er en blanding af bomulds hund og en westi.
  Jeg har mærket markant adfærds ændring.
  Han nægter at spise el tag godbid. Han ryster og bange i blik over lyde, ikke kun fyrværkeri.
  Jeg har været til dyrlæge og fået calm til ham syntes ik det virker.

  1. Hej Louise, jeg går ud fra, at hans reaktion er startet efter de er begyndt at fyre af her i går. Jeg synes, at du skal kontakte din dyrlæge igen, og høre om muligheden for at få noget andet, der kan hjælpe ham igennem Nytåret. Og så skal du bygge ham en hule og gøre hvad du ellers kan for at hjælpe ham igennem Nytåret. Og så efter Nytår må du i gang med at træne ham. Lægge en plan, så det ikke bliver så slemt fremover. Alt det bedste, Gitte

 2. Kære Gitte.
  Min Golden Retriever på 12 år er blevet tiltagende bange for fyrværkeri med alderen. Den får Diazepam Nytårsaften.
  Efter sidste nytår er den blevet bange for at gå ud overhovedet. Den går med på morgentur kl. 6, men derefter modsætter den sig tur. Om aftenen følges vi p.t. med dens bror, der bor i nærheden, Det går nogenlunde ved hjælp af særlig lækre godbidder (prøves uden held om dagen).
  Jeg ved ikke, hvad jeg kan gøre; det er jo ikke et liv for en ellers glad hund.
  Venlig hilsen
  Merete

  1. Kære Merete, åh det er hårdt. Jeg synes, at vi skal tage den over telefonen. Du er velkommen til at ringe på tlf. 29898212, og bare læg en besked, hvis jeg ikke lige svarer, så skal jeg nok ringe tilbage til dig.
   Kh Gitte

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn