Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Af gæsteblogger Mille Friis. Mille svarer på, om det er muligt at træne jagthunde med godbidder og legetøj. Svaret er selvfølgelig og heldigvis JA. Bliv meget klogere på hvordan i dette blogindlæg. 

Apportering

Træn apportering med godbidder og legetøj

Faktisk syntes jeg at det er en selvfølge at vi træner vores jagthunde med positive metoder, belønninger og øger deres motivation for samarbejdet.

Træner du jagthund? Eller måske lydighedsprogram med apportering?

Hvor mange gange har du hørt sætningen ”Du må aldrig belønne med godbidder i en apporteringsøvelse – for så smider hunden hvad den har i munden for at få godbidden” – Jeg har hørt det virkelig mange gange. Jeg har sågar trænet efter det for ikke mere end omkring 5 år siden og lige meget hvad jeg gjorde, fik jeg bare ikke en hund der afleverede til hånd, men derimod til græs.. Jeg forsøgte mig med flere trænere og metoder, men Laika forstod ikke opgaven. En labrador der ikke kan apportere? (Tror I man også hører lidt for det?)

Så læste jeg en artikel fra Canis på nettet omkring klikkertræning og apportering via baglænskædning. Det var da det vi skulle, Laika og Jeg.

Jeg trænede i 14 dage, 5 minutter morgen og aften og havde herefter en perfekt apportering med siddende aflevering til hånd! Jeg var stolt, imponeret over fremgangen, fascineret af hundens umiddelbare forståelse for hvad jeg ville og at jeg kunne få hende til at tilbyde præcis den adfærd jeg ønskede over kort tid. Wauw.

Det var drejningspunktet for mig, jeg tog herefter instruktøruddannelsen, blev færdig i januar 2017 og har nu hundeskolen FRIIS&HUND i Ubby på vestsjælland.

Da jagthundetræning og måden man træner dette på ligger mit hjerte nær, var jeg ikke et splitsekund i tvivl om det var vejen for mig, da Lena Gunnarsson fra Sverige, udbød efteruddannelsen ”Apportering til hverdag og fest” for hundeinstruktører. Deres måde at træne på er lige mig og allerede noget jeg er godt i gang med.

Apportering

Baglænskædning - hvad er det?

Baglænskædning, hvad er det? Helt enkelt er det at lære hunden en øvelse bagfra. Lad os kigge på en apportering. En apportering består af en hel række øvelser, hunden skal sætte sammen til en lang kæde. Hunden skal kunne sidde roligt ved siden af sin fører, kigge på fugle der falder, løbe KUN på signal fra føreren, lige ud til fuglen, samle spontant op, vende direkte hjem, forholde sig helt roligt tæt på fører (stående eller siddende), aflevere til hånd på signal fra fører samt sætte sig på plads igen.

De fleste starter en apportering op ved at kaste en dummy, lade hunden løbe ud og hente, måske endda uden at have fået lov, for så at opleve at hunden ikke kommer retur, men i stedet løber rundt og holder sin egen fest med dummyen, når endelig hunden kommer retur er fører blevet sur, øvelsen stopper og dummy fjernes – Kan I nikke genkendende til dette? Jeg har set det alt for tit desværre, for det vi skal huske på er at hunden jo lærer hele tiden OGSÅ når den begår fejl. Tankemylder i Fido’s hoved: ”Jeg løber når jeg vil og det er en fest at lege med dummyen” – ”Note til mig selv, løb ikke retur til far med dummy, så tager han den fra mig og er måske endda sur”! Så Fido har lært en hel del i denne session.

Ved baglænskædning lærer man først hunden af holde og aflevere på signal, faktisk lærer man hunden at det er vildt fedt at holde dummyen og aflevere, da det udløser noget hunden rigtig gerne vil have, allerede her er vi godt i gang med at lære hunden at når den har noget i munden, skal den retur med det, da der så er belønning. Alfa Omega er at hunden lærer at belønningen er noget, der udløses ved korrekt adfærd og ikke den fest hunden selv kan holde på marken, det ønsker vi ikke at lære den.

Langsomt lærer vi så hunden at samle dummyen op fra jorden foran os og bygge afstand på. Vi skal se på de små detaljer undervejs og have dem justeret: Måske holdes dummyen som en cigar, hunden tygger på dummyen, den kommer for langsomt hjem, eller hvad det kunne være. Stille og roligt får vi på den måde bygget apporteringen op bagfra, altså hver gang hunden introduceres for et nyt delmål i øvelsen, kan den hurtigt gå tilbage til det forrige delmål og få belønning. Så sid foran mig og aflever, bliver til saml op fra jorden siddende og aflever, til gå 1 meter frem saml op, sid ned og aflever etc.

Jagthunde skal også behandles ordentligt

Jagthunde har ikke altid haft de bedste vilkår på træningspladserne, jeg har selv set en masse skidt, tvangsapportering, handlinger som at slå hunden over næsen med en pind, hvis den går for langt frem, at løfte hunden tilbage i kinderne, hvis den ikke bliver siddende hvor den fik besked, er bare få ting at nævne, men heldigvis er det ved at ændre sig rigtig mange steder.

Vi skal huske på at det er vores valg at få hund og vores ansvar at behandle hunden ordentligt. Det øjeblik den lille klump på 8 uger triller ind af døren, har vi ansvaret OG retten til at sige nej, hvis nogen står på en træningsplads og beder os om at gøre ting med eller ved vores hund vi ikke er trygge ved. Det kan kræve mod at sige fra, men du er den eneste der kan gøre det, hunden kan ikke selv.

Hos mig træner jeg hunde, med filosofien om at hunden skal logre med halen, når den samarbejder med os. Træning hos mig er et samarbejde og det skal være hyggeligt, sjovt og seriøst.

Jeg har efterhånden haft en del kursister igennem mine jagthold, der har sagt at de altid har fået af vide at de ikke må bruge godbidder under træningen og slet ikke træklegetøj. Begrundelsen skulle eftersigende være at vores hunde ikke kan se forskel på om det er legetøj eller en fasan..? Undskyld mig, men det er hunde som kan finde bomber, narko, mennesker, sendes i den retning vi ønsker og finde hvad vi beder dem om, de er mega intelligente! Skulle de ikke kunne kende forskel på legetøj og fugle? Det er vrøvl og gammel tro. De kan sagtens kende forskel og det handler jo også om hvad vi lære dem.

Jagthundetræning for mig handler om at lege de fleste øvelser ind hos hundene, så de slet ikke opdager alvoren, de hygger sig, har det sjovt og får lov til at bruge hovedet og bidrage til dagens træning, langsomt sættes tingene sammen og pludselig står man med en færdig apporteringsøvelse. Der er ro på, koncentration fra hunde og førere og der arbejdes (i hvert fald fra hundenes side) fordi det er sjovt. Og det er vigtigt og essentielt for mig.

Mine kursister lærer at belønne deres hunde med godbidder også under apporteringstræning, de lære at ved korrekt indlæring kan vi få hundene til at vælge godbidden fra, indtil jobbet er udført, for herefter at få deres ”løn”, dette skaber gode stabile øvelser og engageret hunde.

Mine kursister lærer også vigtigheden af legetøj, ikke blot at det skaber en fantastisk relation imellem hund og ejer imellem, men også at man kan lære hunden færdige øvelser kun ved hjælp af leg. Det er en vidunderlig verden at begive sig ind i med sin hund og jeg kan kun anbefale det.

Vores dygtige jagthunde har et yderst vigtigt job ude på jagterne, vi skal træne dem godt, passe på dem og vide at de arbejder sammen med os fordi de elsker det.

Tusinde tak til Mille Friis

Jeg håber, at Milles gæsteindlæg kan inspirere en masse hundeejere til at træne apportering med venlige metoder. Du skal absolut ikke bruge tvangsapportering eller andre hårde metoder. Det er bestemt også min oplevelse, at mange stadig tror, at det er umuligt at træne jagthunden til at apportere, ved at bruge godbidder.

Så er du interesseret i at træne apportering med din hund, er det bare om at komme afsted til Milles hjemmeside www.friisoghund.dk og se alle hendes hold.

Men selvom du måske ikke ønsker at træne med apportering med din hund, så er det virkelig gavnligt at få trænet med at lære din hund at slippe på signal – og det kan du fx gøre i Hundeklubben Online. 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn