Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Synes du også, at din hunds gøen i haven kan være meget irriterende at høre på? Kunne du godt tænke dig at få nogle nemme redskaber til, hvad du kan gøre for at få din hund til at holde op med at gø? Måske er det din egen hund, der starter ’underholdningen’, og så spredes det til nabolagets andre hunde, der så også giver deres besyv med.

 

Gø

Brug BAT træning og få hunden til at gø mindre i haven

Prøv lige en gang at se det fra din hunds synspunkt: 

‘Der kommer en fremmed forbi ude på vejen, jeg må heller løbe ud og fortælle ham ved at gø, hvem der bor her’. 

Resultat: Den fremmede og ubudne gæst forsvinder. 

Din hund ved jo ikke, at den fremmede havde tænkt sig at forsvinde alligevel.

Den vil stadig tro, at det var den, der havde succes med at få den fremmede væk ved at gø.

Det vil sige, at din hund bliver belønnet for at gø hver evig eneste gang oppe ved hegnet. 

Måske kunne du godt tænke dig, at der blev sat en stopper for det?

Noget af det vigtigste er at bryde vanen.

Det vil sige, at du skal stoppe hunden i at få succes med sin uønskede adfærd.

Afhængig af DIN situation, kan du prøve ét eller flere af nedenstående forslag, og se hvad det giver dig;

Hvad et hegn kan gøre…

For det første kan du lave nogle miljømæssige ændringer, der rimeligt nemt og hurtigt kan reducere hundens stressniveau.

Du kan f.eks. sætte et midlertidigt hegn op eller plante en hæk, så hunden ikke længere kan komme ned til det oprindelige hegn, hvor den står og gør. Dette nedsætter sigtbarheden. Derudover kan det absorbere støjen fra vejen/stien, og gør dermed din hund roligere. Spørg dig selv, om din hund har brug for hele haven eller om den kunne nøjes med baghaven. Eller om hundens liv bliver bedre af at havedøren står åben hele dagen. Find løsninger, der passer til din hund og din have.

Den lidt mere træningsmæssige indsats

Du kan også i en periode vælge at have en sele med en lang line på hunden, når den er i haven. og så være der ude i haven sammen med den, og belønne den for ikke at gø, når der kommer forbipasserende. (Læs evt. her mere om, hvorfor en hundesele ofte er bedre end et halsbånd). Her ville jeg selv bruge min øvelse ’Vinduesvisker’, hvor vi først klikker og belønner hunden for at kigge på forstyrrelsen, men så går over til at klikke og belønne for at hunden tager kontakt til os.

Forudsætninger for at få succes med denne øvelse er bl.a. at klikket er godt indlært og at du har tilstrækkelig afstand til de forbipasserende.

Den mere passive indsats

Du kan give hunden en problemløsningsopgave (f.eks. en ’Kong’, fyldt med frossent vådfoder) ude i haven. Hunden er i sele og lang

line og du sidder derude med den, mens den spiser. Vi ønsker at den spidser ører eller evt. kigger op fra sin opgave, når der kommer nogen på vejen, men at den så vender tilbage til det, den var i gang med. Viola! Din hund bliver naturligt belønnet af forstyrrelsen på vejen – for forstyrrelsen går jo væk.

Reagerer din hund stadig på forstyrrelsen, gentager du øvelsen tættere på huset og evt. i huset med døren åben. Træn evt. din hund til at ’Tage legetøjet’ og brug signalet hvis du tror, at den skal til at gø, så den kan returnere til det gode, den var i gang med, da den blev afbrudt. Lav gerne denne passive træning dagligt, men pas på kalorieindtaget 😉

Hold øje med hunden

Mens din hund løser sin opgave, kan du sagtens læse en bog eller andet. Men vær opmærksom på den, når den er færdig med sin opgave, da den højst sandsynligt igen vil reagere på sine forstyrrelserne fra vejen igen.

Det tager lidt tid

Det kan tage op til flere måneder, før hunden lærer at ignorere støjen fra vejen. Du kan gradvist lade den lange line hænge

løst bag hunden og evt. klippe mere og mere af den som det går godt. Du kan også gradvist fylde du mindre mad i ’Kongen’.

Husk dog stadig at holde øje med hunden.

Fortsæt med at give din hund opgaver og hav den i lang line, indtil den har været holdt op med at reagere på triggere (typisk 1-2 måneder). Derefter kan du begynde at springe over med opgaverne en gang imellem, så hunden har mere tid for sig selv uden distraktioner. Fyld f.eks stadig. ’Kongen’ mindre. Det er fortsat en god ide at have legetøj liggende i haven, så hunden har mulighed for at berolige sig selv med dem.

Reagerer din hund også udfarende på gåturene? Så er et BAT-forløb somGør din hund tryg ved andre hunde og menneskermåske noget for dig og din hund. Her får du masser af hjælp til at ’overleve’ din gåtur og gøre din hund mere tryg.

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn