Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Når du skal ud på tur med hunden, skal udstyret være i orden. Og her mener jeg ikke, at det nødvendigvis skal se godt ud, selvom det jo også kan være dejligt. Næh, jeg mener at du skal sørge for, at det udstyr du bruger, er behageligt for både din hund og dig, og at det dermed kan være med til at skabe så hyggelig en gåtur som muligt. Jeg vil bl.a. komme ind på nogle nogle af de fordele og ulemper, der er ved halsbånd og sele til hund. 

Hundesele

Hvad er det bedste udstyr på gåturen? Sele til hund, halsbånd, eller..?

Fordele ved en sele til hund

 • En sele er generelt et langt sundere valg. En veltilpasset sele tager presset væk fra hundens hals og nakke og fordeler et eventuelt træk mere jævnt. Og i modsætning til et halsbånd, presser den veltilpassede gode sele ikke ind på luftrøret og skjoldbruskkirtlen og hæmmer ikke blodcirkulationen. 
 • Har hunden trukket, for at ‘komme væk fra trækket’, når den har halsbånd på, så kan det hjælpe bare at få en sele på. Det føles langt mere behageligt, og hunden slapper mere af. 
 • Har din hund en lang line på, vil jeg til enhver tid anbefale en sele. Forestil dig, at du f.eks. har en 10-meter line på for at give din hund noget mere frihed til at løbe rundt, og den så pludselig løber afsted, fordi den får øje på noget spændende. Sikken et ryk, den så kan få i nakken, hvis den har halsbånd på! 

Ulemper ved sele til hund

 • Nogle hunde trækker mere, når de får sele på. De kan nu virkelig ‘lægge sig i selen’ for at komme frem, og hunden kan især trække, hvis ejeren følger med, når hunden trækker. Ubehaget for at trække er mildt, og det er stærkt belønnende at komme fremad. 
 • Desværre er mange hunde sensitive over for det at få en sele på. For nogle er det dét at få noget over hovedet, der er det svære, og det kan du løse det ved at købe en sele, der også kan åbnes i ’halsstykket’. For andre hunde, kan der være flere andre ting, der trigger. Her kræver det tålmodig træning og hensyntagen. Det er en god idé at bruge trinvis indlæring, hvor du bruger hundens favoritgodbidder; lærer hunden at ’dutte’ på selen, belønner den når den bliver stående når du rører den med selen, osv. Du kan få mere viden omkring emnet, og se diverse videoer, i kurset ‘Håndtér din hund uden tvang‘, der er en del af Hundeklubben Online
 • Har du en hvalp af en stor race, kan du risikere at skulle skifte sele flere gange, fordi den simpelthen vokser ud af den. Prøv derfor at kigge efter seler, der kan justeres så mange steder, som muligt. Så din hvalp kan vokse med den i længere tid.
 • Da linen påsættes selen nede på hundens ryg, medfører det meget lille kontrol over hundens forende. Dog har en del seler – uden at være deciderede anti-træk seler – en ring foran på brystet. Denne form for sele kan være et bedre valg, når hunden har tendens til at trække på gåturen, men hav så gerne linen sat fast både foran på brystet OG på ryggen, så et træk fordeles mere jævnt på kroppen. Er linen kun sat fast foran, kan selen blive trukket skævt og hunden kan komme til at belaste sin forpart uhensigtsmæssigt. 
Hundesele
Hundesele

Vælg sele til din hund efter disse kriterier

 • Vælg en sele til din hund, der giver den så meget fri bevægelighed som muligt, her tænker jeg især på at skuldrene skal være frie.
 • Vælg aldrig udstyr, hvor du er usikker på, om det kan påføre hunden smerte eller ubehag, hvis den trækker. 
 • Vælg den rigtige størrelse og pasform til DIN hund. Jeg kan godt lide selv at gå efter seler med mange justeringsmuligheder. 
 • Er din hund sensitiv over at få sele på, så vælg som nævnt en sele, der kan åbnes i halsstykket. Du kan også lære din hund at være medvirkende til at tage selen på, det vil give den empowerment. 

Ønsker du at se mine råd til den bedste sele opsummeret, så kig lige HER.  

Er et halsbånd ok og hvad er vigtigt her?

Trækker din hund, så vil jeg helt sikkert anbefale en sele. Benytter du dig udelukkende af et halsbånd på gåturen og trækker din hund meget eller har du en vane med at trække meget i den for at få den til at gå derhen, hvor du vil, kan hunden pådrage sig diverse skader såsom skader på nakkeregionen og risikoen for grøn stær kan blive øget. Og det kan i øvrigt ændre hundens adfærd, bl.a. fordi den bliver mere stresset.

Trækker din hund ikke, så kan du formodentlig godt nøjes med et halsbånd. Vælger du halsbånd til og hundeselen fra, bør halsbåndet efter min mening være så bredt, at det går hen over to nakkehvirvler. På den måde mindskes eventuelle problemer.

Husk at det er lovpligtigt at have hundetegn på hunden. 

Her er hvad jeg vil anbefale dig i stedet for en grime og andet stoppende udstyr
I dag anbefaler jeg ikke typisk ikke længere grimer. Tidligere anbefalede jeg grimer i visse tilfælde – hvis hunden var stor og trak meget, eller hvis ejeren havde en skadet arm eller lignende. I dag har jeg et redskab, der let kan hjælpe dig med at stoppe din hund. Ja, det lyder fantastisk, men det er sandt. I det lille kursus ‘Sådan stopper du let din hund, når den trækker’, får du redskaber til at stoppe din hund uden at det smerter i din krop. I kurset lærer du, hvilket og hvordan du sætter noget særligt udstyr på dig og linen, så du bliver i stand til at stoppe din hund meget let. Det er udstyr, som man bruger til klatring. 

Uanset hvilket udstyr; om det er grimen eller udstyret med stop-let, som du vælger at bruge, så husk, at det kun er hjælperedskaber. De skal suppleres med  træningsmæssige tiltag. Du skal således træne kontakt og gå-pænt-i-snor øvelser med din hund. I Hundeklubben Online finder du masser af fantastiske videoer, der kan hjælpe dig med at få nogle bedre gåture, som du drømte om, da du fik hund. 

Rigtig god gåtur 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn