Gitte Asmann

Gitte Asmann

Når du skal ud på tur med hunden, skal udstyret være i orden. Og her mener jeg ikke, at det nødvendigvis skal se godt ud, selvom det jo også kan være dejligt. Næh, jeg mener at du skal sørge for, at det udstyr du bruger, er behageligt for både din hund og dig, og at det dermed kan være med til at skabe så hyggelig en gåtur som muligt. Jeg vil bl.a. komme ind på nogle nogle af de fordele og ulemper, der er ved halsbånd og sele til hund. 

Hundesele

Hvad er det bedste udstyr på gåturen? Sele til hund, halsbånd, eller..?

Fordele ved en sele til hund

 • En sele er generelt et langt sundere valg. En veltilpasset sele tager presset væk fra hundens hals og nakke og fordeler et eventuelt træk mere jævnt. Og i modsætning til et halsbånd, presser den veltilpassede gode sele ikke ind på luftrøret og skjoldbruskkirtlen og hæmmer ikke blodcirkulationen. 
 • Har hunden trukket, for at ‘komme væk fra trækket’, når den har halsbånd på, så kan det hjælpe bare at få en sele på. Det føles langt mere behageligt, og hunden slapper mere af. 
 • Har din hund en lang line på, vil jeg til enhver tid anbefale en sele. Forestil dig, at du f.eks. har en 10-meter line på for at give din hund noget mere frihed til at løbe rundt, og den så pludselig løber afsted, fordi den får øje på noget spændende. Sikken et ryk, den så kan få i nakken, hvis den har halsbånd på! 

Ulemper ved sele til hund

 • Nogle hunde trækker mere, når de får sele på. De kan nu virkelig ‘lægge sig i selen’ for at komme frem, og hunden kan især trække, hvis ejeren følger med, når hunden trækker. Ubehaget for at trække er mildt, og det er stærkt belønnende at komme fremad. 
 • Desværre er mange hunde sensitive over for det at få en sele på. For nogle er det dét at få noget over hovedet, der er triggeren, og det kan du løse det ved at købe en sele, der også kan åbnes i ’halsstykket’. For andre hunde, kan der være flere andre ting, der trigger. Her kræver det tålmodig træning og hensyntagen. Det er en god idé at bruge trinvis indlæring, hvor du bruger hundens favoritgodbidder; lærer hunden at ’dutte’ på selen, belønner den når den bliver stående når du rører den med selen, osv. Du kan få mere viden omkring emnet, og se diverse videoer, i kurset ‘Håndtér din hund uden tvang‘, der er en del af Hundeklubben Online
 • Har du en hvalp af en stor race, kan du risikere at skulle skifte sele flere gange, fordi den simpelthen vokser ud af den. Prøv derfor at kigge efter seler, der kan justeres så mange steder, som muligt. Så din hvalp kan vokse med den i længere tid.
 • Da linen påsættes selen nede på hundens ryg, medfører det meget lille kontrol over hundens forende. Dog har en del seler – uden at være deciderede anti-træk seler – en ring foran på brystet. Denne form for sele er typisk et godt valg, når hunden f.eks. har tendens til at trække i starten af gåturen, men hvor det ikke er så udpræget. 
Hundesele
Hundesele

Vælg sele til din hund efter disse kriterier

 • Vælg en sele til din hund, der giver den så meget fri bevægelighed som muligt, her tænker jeg især på at skuldrene skal være frie.
 • Vælg aldrig udstyr, hvor du er usikker på, om det kan påføre hunden smerte eller ubehag, hvis den trækker. 
 • Vælg den rigtige størrelse og pasform til DIN hund. Jeg kan godt lide selv at gå efter seler med mange justeringsmuligheder. 
 • Er din hund sensitiv over at få sele på, så vælg som nævnt en sele, der kan åbnes i halsstykket. Du kan også lære din hund at være medvirkende til at tage selen på, det vil give den empowerment. 

Er et halsbånd ok og hvad er vigtigt her?

Trækker din hund, så vil jeg helt sikkert anbefale en sele. Benytter du dig udelukkende af et halsbånd på gåturen og trækker din hund meget eller har du en vane med at trække meget i den for at få den til at gå derhen, hvor du vil, kan hunden pådrage sig diverse skader såsom skader på nakkeregionen og risikoen for grøn stær øges. Og det kan i øvrigt ændre hundens adfærd, bl.a. fordi den bliver mere stresset.

Trækker din hund ikke, så kan du formodentlig godt nøjes med et halsbånd. Vælger du halsbånd til og hundeselen fra, bør halsbåndet efter min mening være så bredt, at det går hen over to nakkehvirvler. På den måde mindskes eventuelle problemer.

Husk at det er lovpligtigt at have hundetegn på hunden. 

Og grimen og deciderede anti-træk-seler? 

Grimen kan være nødvendig i visse tilfælde – hvis hunden er stor og trækker meget, hvis ejeren har en skadet arm eller lignende. Men husk, at den kræver tilvænning! Sæt den ikke bare på uden at vænne  hunden til at acceptere den først. Og undgå at bruge den sammen med en lang line, da hunden så netop kan blive pådraget stor skade, hvis den fx pludselig farer frem.

Står der anti-træk-seler på det produkt, som du overvejer at købe, så vær lige opmærksom. For der findes anti-træk-seler der er lavet med det formål at  gøre det decideret ubehageligt for hunden at trække. 

Når det er sagt, så findes der som nævnt flere gode seler derude, der har en ring foran, så hunden bliver drejet tilbage mod sin ejer, hvis den trækker. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men det kræver, at selen er designet til det og sidder godt på hunden, så den ikke kommer til at sidde totalt skævt på hunden i løbet af nul komma fem. 

Det skal understreges, at udstyr som anti-træ-seler og næsegrimer generelt kun bør være hjælperedskaber! Så de bør ikke stå alene – bør ikke være en sovepude – men skal supplere de træningsmæssige tiltag. Dvs. husk at træne kontakt og gå-pænt-i-snor øvelser med din hund. I Hundeklubben Online finder du masser af fantastiske videoer, der kan hjælpe dig med at få nogle bedre gåture, som du drømte om, da du fik hund. Du finder også en del mere omkring udstyr. 

Rigtig god gåtur 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn