Gitte Asmann

Gitte Asmann

Når du skal ud på tur med hunden, skal udstyret være i orden. Og her mener jeg ikke, at farverne skal matche (selvom det jo også kan være dejligt :-)). Næh, jeg mener at du skal sørge for, at det udstyr du bruger, er med til at hjælpe både dig og hunden til så hyggelig en gåtur som muligt. Jeg vil her prøve at komme ind på nogle af de fordele og ulemper, der er ved halsbånd og sele til hund. 

Hundesele

Udstyr på gåturen – sele til hund, halsbånd eller antitræk

Fordele og ulemper ved en sele til hund

Der er flere fordele ved en hundesele. Én af de vigtigste er, at seler generelt tager presset væk fra hundens nakke og fordeler et eventuelt træk mere jævnt. I modsætning til et halsbånd, presser det ikke ind mod skjoldbruskkirtlen og hæmmer ikke blodcirkulationen. Nogle gange kan hunden begynde at gå pænere – bare fordi man giver den en hundesele på.

Desværre er mange hunde sensitive over for det at få en sele på. For nogle er det dét at få noget over hovedet, her kan du løse det ved at købe en hundesele, der også kan åbnes i ’halsstykket’. Andre er bare generelt sensitive – min egen hund inklusive – så her kræver det mere eller mindre træning og hensyntagen. Det er en god idé at bruge trinvis indlæring med en klikker, hvor du bruger hundens favoritgodbidder; lærer hunden at ’dutte’ på hundeselen, belønner den når den bliver stående når du rører den med selen, mv.

Har du en hvalp af en stor race, kan du risikere at skulle skifte hundesele flere gange, fordi den simpelthen vokser ud af den. Her er det værd at kigge efter en sele til hund, der er velegnet til dette, for det findes. Jeg har engang selv haft én, som faktisk kunne følge en labrador/schæfer-størrelse fra hvalp til voksen. Og så er det jo ikke en ekstra udskrivning – og kan ikke bruges til undskyldning for ikke at bruge en sele til hund.

Hundesele
Hundesele

Tilpasning af hundesele er vigtig

Det er en god idé at tage sin hund med ned i butikken for at prøve forskellige hundeseler. Så kan du få kyndig vejledning og den kan blive tilpasset ordentlig af en professionel. Køber du den på nettet, er det i hvert fald smart at købe en hundesele, der har flere justeringsmuligheder. Efter min mening er det under alle omstændigheder bedst med flere tilpasningsmuligheder.

Hvis hundeselen ikke er ordentligt tilpasset – eller måske hvis man bare er meget uheldig, kan den sætte sig fast. Man hører af og til skrækkelige historier hvor f.eks. selen har sat sig fast til dørhåndtaget, fordi hvalpen var sprunget op ad døren, hvorefter hvalpen er blevet kvalt. Der er også af og til uheldige episoder, hvor en hund har brækket benet, fordi den har leget med en anden hund med hundesele på – og benet så har sat sig fast i hundeselen. Men der gælder jo lidt det samme for et halsbånd, som måske bare lidt omtanke…

Anti træk sele til hund? 

Der findes andet udstyr, der er lavet til at løse dit problem omkring det, at hunden trækker. Her synes jeg, at du skal have fornuften med dig, når du skal beslutte dig for hvilket udstyr du vil bruge. Efter min mening findes der både gode og dårlige anti træk seler til hund til hunde der trækker. Du kan læse mere om, hvorfor hunden trækker og hvad du kan gøre ved det lige HER.

Er selen designet, så der er nogle smalle stropper, der strammes om hundens ben, når linen bliver stram, så kunne det tænkes, at den påfører hundens smerte – og så er det absolut én, som du skal undgå. Lyt til din mavefornemmelse!

Til de gode typer, kan høre hundeseler, der udover at have en ring på ryggen, også har en ring foran, hvor du kan sætte linen fast. Men der er også andre krav, der skal være opfyldt, for at det er en god type. Det er fx at den er veltilpasset den enkelte hund. Sætter du linen fast foran på brystet, giver det dig mere kontrol over hunden, idet den automatisk bliver vendt lidt om mod dig, hvis den trækker. Så du kan bruge denne metode, mens du træner hunden i at gå pænt i snor. Når det er sagt, er det kun noget du skal bruge så længe du har brug for det. Når din hund har lært at gå pænt i snor, skal du igen sætte linen fast omme på ryggen.

Har du en hund, der trækker, kan jeg på det varmeste anbefale mit online kursus: ‘Fantastisk Gåtur på 5 uger, hvor du og hunden lærer om samarbejdet på gåturen. Se her hvad Anni og Seppo har at sige om kurset:

‘For ca 2 mdr siden trak Luma så meget, at det bestemt ikke var særligt sjovt at gå tur med hende, men nu går det bare fantastisk fint. Vi har kun gode ting at sige om kurset, specielt videoerne, som man kan se mange gange. Tit er man jo lidt nervøs, når man skal på en træningsplads, hvilket jo hunden selvfølgelig godt kan mærke, så det er rart at man kan træne når begge parter er ” klar ” til det. Det kan selvfølgelig stadig blive bedre med Luma, men så er det godt at man kan gå tilbage og læse artikler og se videoerne. Mange tak for denne gang.’

Hvad så med et halsbånd?

Benytter du dig udelukkende af et halsbånd på gåturen og trækker din hund meget eller har du en vane med at trække meget i den for at få den til at gå derhen, hvor du vil, kan hunden som nævnt pådrage sig diverse skader. Udover ovennævnte, kan det også give skader på nakkeregionen, øge risikoen for grøn stær og i øvrigt ændre hundens adfærd bl.a. fordi den bliver mere stresset.

Når det er sagt, så er der selvfølgelig masser af hunde, der aldrig trækker. Her kan man formodentlig godt nøjes med et halsbånd. Vælger du halsbånd til og hundeselen fra, bør halsbåndet efter min mening være så bredt, at det går hen over to nakkehvirvler. På den måde mindskes eventuelle problemer.

Husk at det er lovpligtigt at have hundetegn på hunden, så for mig er det helt normalt også at have halsbånd på hunden, når man bevæger sig ud på en gåtur.

Hvad med andet anti træk udstyr? 

Og så er der næsegrimen. Grimen kan være nødvendig i visse tilfælde – hvis hunden er stor og trækker meget, ejeren har en skadet arm eller lignende. Men husk, at den kræver tilvænning! Sæt den ikke bare på uden at træne hunden til at acceptere den først. Og undgå at bruge den sammen med en lang line, da hunden så netop kan blive pådraget stor skade, hvis den fx pludselig farer frem.

En sidste advarsel 

Igen vil jeg lige understrege, at udstyr som anti træk seler og næsegrimer til hund generelt bør være hjælperedskaber! Nogle er lavet for at gøre det ubehageligt for hunden at trække og andre bryder ind i hundens naturlige bevægemønster. Så de bør ikke stå alene – bør ikke være en sovepude – men skal supplere de træningsmæssige tiltag. Dvs. træn din hund ved siden af, fx kan du få en masse fantastiske redskaber på mit online kursus Fantastisk Gåtur på 5 uger.’

Rigtig god gåtur 🙂

Relaterede Posts

Hund alene hjemme

Din hund alene hjemme

Hunden er et flokdyr, det vil sige at den fungerer bedst sammen med andre. Flokdyr er aldrig alene. Selvom nogen fra ulveflokken tager ud for

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn