Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

En sele til din hund er typisk et rigtig godt valg. Den kan aflaste hundens hals, nakke og ryg. Især hvis din hund trækker, er dette en fordel. Men seler er ikke ens. Og hunde heller ikke. Og da der virkelig er mange forskellige hundeseler derude, kan være svært at finde vej. Hvad skal du kigge efter, når du skal finde den bedste hundesele til din hund? Du kan møde skarpe meninger og forskellig smag omkring hvad der er det rigtige, og i blogindlægget her får du altså min mening om det. 

Bedste hundesele

Sådan finder du den bedste hundesele

Der kan være mange fordele ved, at du bruger en sele på din hund i stedet for et halsbånd – især hvis din hund har en tendens til at trække på gåturen. En sele er f.eks. generelt et langt sundere valg, og en vel tilpasset sele tager presset væk fra hundens hals og nakke og fordeler et eventuelt træk mere jævnt. Men det er ikke alle seler, der er lige gode og det kan virkelig være svært at vide, hvad du skal gå efter, når du skal finde den bedste hundesele. 

Her får du nogle gode råd til når du skal vælge den bedste hundesele til din hund.

Kig efter en sele, der ikke begrænser din hunds bevægelser

Forestil dig, at du gik på alle fire, og dermed skulle bevæge din arme fremad, når du skulle gå og løbe, og at der sad et par remme foran dine skuldre. Ville det ikke være begrænsende og måske endda ubehageligt for dig? Sidder selen hen over hundens skuldre, kan det på samme måde ændre hundens naturlige bevægelsesmønster. Det vil sige, at hunden mister sin frie bevægelighed, og det kan potentielt give spændinger og en uhensigtsmæssig vægtfordeling. Har du en hvalp eller ung hund, der stadig vokser, vil jeg især ikke anbefale denne slags sele. Derimod vil jeg anbefale dig at kigge efter en sele, hvor skuldrene er frie, og hvor selen ikke virker begrænsende. En Y-formet sele.

Hals og armhuler skal være frie

En god sele efterlader halsen helt fri, så der ikke er noget, der strammer på struben eller halsen, hvis hunden skulle trække. Selen skal hvile på brystkassen, ikke på halsen, og y’ets midtpunkt skal ligge på brystbenet, mellem skuldrene.

Det er også vigtigt, at armhulerne er fri, selen må ikke gnave. Det kan endda være ekstra ubehageligt i armhulen, hvor pelsen er tyndere og huden meget sensitiv. Derfor anbefaler jeg, at der er i hvert fald 5 cm. afstand mellem forbenet og starten på remmen.

Vælg ikke noget, der påfører din hund smerte eller ubehag

Hvis din hund trækker på gåturen, kan det også være tillokkende at gå efter en såkaldt anti-træk-sele. Men jeg vil anbefale dig at have din fornuft med dig, hvis der står anti-træk under produktbeskrivelsen, for nogle gange, når der står anti-træk-sele, så strammer selen, så hunden oplever smerte eller ubehag, når den trækker. Kig nøje på selens funktion. Hvad sker der, når hunden trækker? Hvor strammer selen henne? Forårsager den smerte, hvis hunden trækker?

Nogle seler er ikke deciderede anti-træk seler, men har en ring foran, som du kan sætte den ene ende af linen fast i, hvis din hund trækker. Dette kan fungere superfint, fordi din hund så bliver vendt om mod dig, hvis den trækker. Men her skal du også være meget opmærksom, for sidder selen ikke godt på hunden, så kan der hurtigt forekomme en skævvridning af selen, hvilket ligeledes kan påvirke bevægelsesmønstret. Og det kan være svært ikke at få en skævvridning, hvis hunden trækker meget.

Det korte af det lange er, at selen i sig selv ikke skal ses som noget der står alene. Ja, du kan godt sommetider opleve, at bare et skift af udstyr kan få din hund til at gå pænere, men efter min mening, skal det ikke betyde, at vi lader være med at træne gå-pænt-i-snor med hunden. Udstyret kan give dig nogle flere muligheder for at kunne belønnet din hund for at linen er løs, mv. så benyt dig af det – og så kan du sætte linen tilbage i ringen på ryggen, når din hund har lært at gå med løs line.

Bedste sele

Den rigtige størrelse og pasform

Mål din hund, inden du bestiller selen, så du er ret sikker på, at den passer. Eller endnu bedre, tag hunden med ned til forhandleren og få professionel hjælp til at få tilpasset den enkelte sele. Hunde er individuelle og seler har forskellig pasform. Derfor er jeg fan af seler, der kan justeres så mange steder som muligt. Når det er sagt, så mener jeg ikke, at der er én sele, der passer alle hund. Vi skal altid kigge på den enkelte hund, og hvad der er bedst for den og situationen, men vi kan have fordel af at vælge én, der kan tilpasses de fleste.

Selen skal sidde til, men det skal være sådan, at du kan få 2-3 fingre ind under alle remme, så den hverken sidder for løst eller for stramt. Hvis selen ikke er ordentligt tilpasset, øges risikoen også for, at den sætter sig fast forskellige steder.

Nogle hunde er mere sensitive end andre

Udover, at selen skal være behagelig at have på, så skal den også være så behagelig som muligt at få på. Her mener jeg, at nogle hunde ikke har spor imod at få noget over hovedet, mens andre synes det er det værste. Har du en hund, der er sensitiv over for at få sele på, så kan du kigge efter en sele, hvor halsstykket kan åbnes. Du kan dog også lære din hund selv at stikke hovedet ind i selen eller selv at træde op i den. Jo mere hunden kan gøre selv, jo mere empowerment får den også. Og lad endelig være med at lokke med godbidder for at give den selen på, men træn det i stedet.

Tænk også på, at hvis din hund f.eks. har store stritører, så kan det blive ubehageligt at få selen af og på. Her kan du i stedet vælge en sele, hvor hunden kan gå ned i den eller igen en sele hvor halsstykket kan åbnes.

Konklusionen er, at du skal kigge på din egen hund, når du skal finde den bedste hundesele.

PS: Synes du, at din gåtur er mere frygtelig end fantastisk, så kig på mit forløb ‘Fra Frygtelig til Fantastisk gåtur. hvor du får min individuelle hjælp og lige præcis dét videomateriale, der kan støtte dig og din træning mellem vi mødes. 

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

2 kommentarer til “Sådan finder du den bedste hundesele”

  1. Norfolk Terrier, 4 år, tæve.
    Kaksi lægger sig fladt på jorden, når noget/nogen/en hund nærmer sig. Hun ser forventningsfuld ud. Når genstanden/Hunden/mennesket/cyklisten nærmer sig og er 2 meter fra hende eksploderer hun, springer frem og HVIS den fremmede hund/menneske ikke hilser på hende, så GØER hun, som kun en terrier kan gø. Bliver hun hilst på, snuset til, klappet, er hun kærlig, indsmigrende og verdens bedste hund.
    Jeg var det gerne foruden.
    Hvad gør jeg??

    1. Hej Birte, det lyder som om, at Kaksi er det, som vi i BAT kalder en frustreret hilser. Det kan sommetider opstå, når hunden er meget ivrig for at få kontakt med noget, og den lærer, at den med sin adfærd kan få det. Får den ikke den kontakt, så kan hunden blive meget frustreret. Det er svært at give dig et kort svar, da jeg egentlig vil anbefale dig at lære mere om BAT, men du kan evt. træne med ting, som ikke trigger hende så meget. Du skal træne med, at hun kan få adgang til det, når hun slapper af, og du skal stræbe efter at hun ikke er oppe i det røde felt. Og ellers vil jeg arbejde med afstand og med BAT-linehåndtering ude på gåturene. Kig gerne på mine andre blogindlæg om BAT.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn