Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Har du også en aktiv hund, der måske har lidt svært ved at slappe af. Der er i øjeblikket meget fokus på, at vi ikke kun skal have vores hunde til at være aktive sammen med os, men det er så sandelig også vigtigt, at de kan slappe af. Her kan massage af din hund komme ind i billedet. De rolige strøg har en skøn indvirkning på hunden.

Hundemassage

Har du oplevet, hvad rolige strøg gør ved din hund?

I blogindlægget ’Hundemassage kan ændre hundens adfærd’, har jeg beskrevet nogle af de ting, der sker når du masserer din hund. For eksempel udskilles der hormoner og signalstoffer, der får hunden til at slappe af og knytte dig og hunden tættere til hinanden. Der sker dog endnu flere gode ting ved massage hund, idet jævnlig massage kan fx påvirke muskler, led og kredsløb positivt. Det er noget du kan læse mere om i ’De mange fordele ved hundemassage’. Men hvis vi lige vender vi tilbage til titlen på dette indlæg, så kan rolige strøg også sagtens gøre en stor forskel, idet rolige strøg i sig selv vil virke beroligende og afslappende.

Rolige strøg kan således gøre en forskel for at få din hund til at slappe af og ’øvelsen’ vil alt andet lige øge jeres tilknytning. Og det kan være en særdeles nyttig øvelse i en hverdag, som ellers kan være lidt forjaget og fuld af gøremål og larm.

Forkæl dig selv og din hund med en stille hyggestund

Når du vil prøve at praktisere øvelsen, vil du få mest ud af den, hvis du finder et stille sted og i øvrigt slukker for al forstyrrende teknik. Nu er det tid til dig og din hund – ikke Facebook og andre ting.

Lav øvelsen på tidspunkter, hvor din hund også er rolig. Har du en hvalp eller unghund, kan det godt være at du er nødt til at supplere øvelsen med en tyggepind eller to.

Invitér din hund til at komme til dig, eller gå til den. Det er dog vigtigt at understrege, at hyggestunden med din hund skal være på hundens præmisser, dvs. skulle den ikke have lyst til den tætte kontakt på det pågældende tidspunkt, så er det selvfølgelig helt ok at den går væk.

massage hund
Massage hund

Hensynet til hunden

Start typisk med at lægge en hånd på hunden på den side, der er tættest på dig. Undgå at række ind over den, det er der mange hunde, der ikke bryder sig om.

Hvis din hund bliver liggende, kan du fortsætte med dine strøg. Start gerne med at lave dem på steder, hvor du ved at din hund er tryg ved din berøring. Der kan også være områder, hvor din hund er mere sensitiv end andre steder.

Læg mærke til, om der er steder hvor din hund ikke er så tryg ved at du rør ved den. Det kan være, at den trækker sig lidt. Det kan også være, at den kigger efter din hånd. Og nogle gange vil du se en ’sitren’ i pelsen, når du rør den særlige steder. Læg mærke til, om det er noget der ændrer sig fra gang til gang. Hvis det vedbliver med at være der, kan det være en god idé at søge professionel hjælp fx i form af en hundemassør eller kiropraktor for at få det vurderet. I øvrigt vil du på online-kurset ’Lær at massere din hund til husbehov’ blive klogere på at spotte, om din hund har ondt.

Facts om strøg 

  • Strøgene skal laves i pelsens retning for at have den beroligende effekt.
  • Jeg vil anbefale dig, at dine strøg er langsomme og rolige. Lav cirka 10-15 strøg pr. minut.
  • Hav kontakt med hele hånden på hundens pels.
  • Denne form for overfladisk massage kan anvendes overalt på hundens krop.
  • Når du starter op på øvelsen med de rolige strøg, kan du fx lave dem i 5-10 minutter, men du kan sagtens blive ved i længere tid, hvis det er rart for dig og din hund.

Efterhånden vil din hund højst sandsynligt elske denne hyggestund med dig, og du vil formodentlig kunne mærke, at der er sket noget med jeres tilknytning. 

Særlige områder, der kan give en endnu mere afslappende effekt

Selvom det virker beroligende og afstressende at blive berørt over hele kroppen, findes der særlige områder/punkter, som du kan bruge for at få en endnu mere afslappende effekt. Det kræver selvfølgelig, at din hund er tryg ved at du rør den dér. Her får du nogle af dem:

  • Mellem øjnene. Små, rolige strøg mellem øjnene.
  • Kæbemusklerne. Lav strøg og små cirkler med fingerspidserne. Udover at berolige hunden, siges det at mindske aggressivitet.
  • Du nulrer bare huden.

Lidt ekstra krymmel til dig

Og når du så sidder der med din hund og slapper af, så kan du hæve dit eget serotoninniveau ved at sidde og bringe tankerne hen på glædelige episoder i dit liv – gerne med din hund. Det lyder og er særdeles simpelt – ikk’? Omvendt, hvis du kommer til at tænke på sørgelige episoder i dit liv, så vil det faktisk nedsætte serotoninniveauet. Så lad være med det. Slå i stedet to fluer med ét smæk; når du tænker på lykkelige begivenheder, øger du serotoninniveauet OG afholder dig fra at tænke negative tanker.

Ønsker du hele pakken ‘massage hund’? 

Vil du have hele pakken med? Dvs. vil du ikke kun nøjes med kæl og strøg, men også kunne massere din hund mere i dybden, og endvidere får masser af viden omkring forebyggelse af skader, aflæsning af din hunds velbefindende mv., så skal du købe mit online-kursus: Lær hundemassage til husbehov.

Heidi fortæller, at Aslan efter kurset er blevet bedre til at forholde sig roligt og er blevet mere tryg ved at blive berørt på hele kroppen.

Pernille fortæller, at Murphy efter kurset er blevet mere rolig under massage og at han er begyndt at nyde det. Hun har haft stor glæde at bruge fx strøg i situationer, hvor han skulle falde til ro.

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn