Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Virker dit indkald af hund ikke rigtigt? Din hund kommer måske, men det er bestemt ikke lige efter, at du har kaldt.  Der er virkelig mange hensyn at tage, når du træner indkald, og vi går oftest alt for hurtigt frem i træningen, og springer trin over.  Læs her om, hvorfor det ikke virker, og hvad du kan gøre ved det.

Indkald af hund

Hurtige råd til dit indkald af hund

Øvelsen ‘indkald af hund’ er én af de allervigtigste øvelser, du kan lære din hund. Et godt indkald giver frihed for både dig og din hund – og kan endda i yderste instans være med til at redde hundens liv. Hunden kan bevæge sig i sit eget tempo og kan i langt højere grad snuse til det, som den har lyst til. Det må siges at være med til at højne hundens livskvalitet.

Hundens tempo på en gåtur er også naturligt anderledes end menneskets, så det er jo en ekstra ’win win’. Alternativet er et liv for enden af linen, hvor det kan være svært at få brændt nok krudt af på gåturen. Hilser din hund på andre hunde på gåturen, kan det ligeledes være en fordel, da hunden bedre kan bruge sit hundesprog, når den er løs.

Men det er jo ikke altid, at det kan lade sig gøre at hunden kan være løs. Men lad os komme i gang med de hurtige råd til dit indkald af hund.

Indkald af hund
Indkald af hund

5 gode grunde til, at dit 'indkald af hund' ikke virker

# 1: Du har ikke fået trænet på den grundlæggende kontakt

Du har ikke fået opbygget en god nok kontakt til din hund. Kontakten til din hund er den grundlæggende brik i din indkaldstræning. Har du ingen kontakt til din hund i snor, har du da slet ingen kontakt, når snoren kommer af. Og så må du starte her (i snor).

En god idé kan være at lave nogle lege på gåturen, så du får stjerner i din hunds øjne. Også indkaldslege er en god ting. Så det bliver sjovt for hunden at komme. Og husk nu at belønne din hund med godbid når den af og til kommer frivilligt hen til dig. Er der ingen kontakt, bør du have din hund i en lang line indtil den har lært at komme, når du kalder.

# 2: Din hund har ikke tillid til, at der altid sker noget godt, når den kommer 

Mange ved allerede dette. Heldigvis. Har din hund været ’ulydig’ og undladt at komme da du kaldte de første mange gange, skal du stadig ikke straffe den, når den så endelig kommer. Analysér i stedet situationen – tag situationen til efterretning og tag dit eget ansvar for læreprocessen – og lav de påkrævede ændringer. Det skal altid være rart at komme tilbage til dig. Ellers er det svært at få dit ‘indkald af hund’ til at fungere.

# 3: Dit kropssprog eller din stemme bliver opfattet som truende i din hunds øjne

Du har måske kaldt nogle gange… Første gang du kaldte, var det lyst og venligt. Anden og tredje gang blev din tone og dit kropssprog anderledes. Og er der én, der er exceptionel god til at aflæse dig og dit humør, så er det din hund. Dit ændrede kropssprog eller ændrede toneleje har endnu større betydning for den hund, der er ekstra følsom over for din signaler. Dit indkald af hund påvirkes.

Det kan forårsage, at din hund måske standser op på vej hen til dig. Mange vil opfatte det som en provokation, men højst sandsynligt er det din hunds forsøg på at dæmpe dig og din attitude. Den fortæller dig bare, at den ikke ønsker nogen konflikt. Måske er dette endnu en grund til at vælge at bruge et fløjteindkald. Bruger du en fløjte, lyder dit indkaldssignal i hvert fald ens hver gang.

# 4: Din hund har ikke lært det

Dette kan måske lyde lidt provokerende, for du har jo lært den det…! Men højst sandsynligt, så er din hund UNDERTRÆNET i forhold til de pågældende omgivelser og forstyrrelser. Det er for svært for den at komme når du kalder – den har ikke lært det pågældende trin. Det kan skyldes, at du ikke har fået iscenesat en god trinvis indlæring, hvor du gradvist ’krydrer’ træningen med flere og flere forstyrrelser. Og derfor er din hund ikke i stand til at vælge dig til og alle de spændende indtryk fra omgivelserne fra. Igen virker dit indkald af hund ikke godt nok.

For det første er der brug for, at du lægger det nødvendige fundament, før du begynder at bygge dit hus. Det vil sige, at du skal starte indkaldstræningen hjemme i din stue, hvor din hund er helt tæt på dig og hvor der ikke er alle mulige andre forstyrrelser.

Derudover er der brug for, at du varierer træningspladserne i stedet for at gentage træningen i akkurat samme miljø. Det er én af de klassiske fejl, vi laver som hundeejere. Vi tror hunden har lært det i alle miljøer, men i virkeligheden har hunden meget svært ved at generalisere – og netop overføre f.eks. det enkelte trin i indkaldstræningen til andre miljøer.

Kan du lide at arbejde med tingene selv, kan du finde hjælp til dit indkald af hund i Hundeklubben Online. Som medlem får du adgang til ALT online materiale, jeg har lavet – og som jeg laver i fremtiden. Der er masser af gode råd at hente, så du kan få den bedste hverdag med din hund.

# 5: Din hund har lært noget forkert

  • Måske har din hund lært, at den altid får snor på og skal hjem, når den kommer hen til dig – at det sjove er slut. Kald derfor ofte på hunden og giv den ’fri’ til at løbe igen. Kald ikke kun på den, når den skal have snor på.
  • Hvis din hund ser sig om efter andre hunde, mv. hver gang du kalder, så har dit indkaldssignal helt uhensigtsmæssigt fået en helt forkert betydning. Dit indkaldssignal har fået betydningen ’Der er en hund forude’. Husk at du skal kalde på din hund mange gange i løbet af en gåtur. Kald ikke kun på den hver gang du ser en fremmed hund.

5 andre problematikker og hvordan du løser dem

#1: Når din hund snuser, kommer den ikke, når du kalder på den

Når din hund er i gang med at snuse til noget interessant spot, er den på ’kanal næse’ – og ’kanal øre’ virker derfor ikke. Øjne og ører lukkes så at sige ned.

Du er formodentlig ikke nået så langt i indlæringen, at din hund er i stand til at slippe duftstedet og returnere til dig med det samme. Vent derfor med at kalde til den er mindre optaget, gå tættere på og kald en gang til eller gå stille og roligt hen og giv den snor på. Hvis du ikke generer andre, kan du også vende dig om og gå den anden vej. Og revidér så træningen. Har du f.eks. arbejdet nok med generalisering – og trænet mange forskellige steder?

# 2: Du kan ikke få din hund i snor, fordi den undviger den tætte kontakt med dig 

Undgå at række ud efter hunden for at få fat i den – og løb ALDRIG efter den for at fange den. Hunden er hurtigere end dig og lærer hurtigt hvor lang din arm er. Lær din hund at komme HELT hen til dig, inden du giver den godbidden. Det kan være en fordel at lære den at ’dutte’ på din hånd. Lav også gerne en separat øvelse, hvor du gør hunden mere tryg ved at du tager fat i dens halsbånd eller sele.

# 3: Din hund mangler fart og intensitet, når den kommer hen imod dig

Overvej, om du belønner godt nok. Har du den rigtige timing; får du fx belønnet for et hurtigt indkald, eller begynder du først at kræve at hunden sætter sig ind på plads, mv.? Er kvaliteten af belønningerne god nok – og er du selv tilstrækkeligt engageret? Du kan blive bedre til at belønne din hund ved at læse ’Find den bedste belønning til din hundetræning’.

# 4: Din hund stikker af, så snart linen bliver taget 

Hunden stikker af, når snoren bliver taget af, fordi den aldrig får lov til at udforske på egen hånd i hverdagen. Aktivér hunden bedre og hav hunden i en lang line indtil den er klar til indkaldet uden line.

# 5: Husk at ingen er 100 % – heller ikke indkald

Det er især i forbindelse med kønsmodenhed at hunden ikke lystrer når den er løs. Det er en god idé at sætte en lang line på hunden hvis den bare en enkelt gang har været svær at fange ind. Men husk, at hvis du bruger lang line, så har din hund brug for en sele. (Og du har evt. brug for handsker, så du ikke brænder fingrene). Med en sele kan du forhindre skadelige ryk i den nakke, hvis den pludselig skulle løbe ud for enden af linen. Se hvordan du gør i ’‘Indkald med lange hundeliner’.

Det er altid en overvejelse hvorvidt hunden skal være løs eller i line. Tænk dig godt om, og tag hensyn til dine omgivelser.

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn