Picture of Gitte Asmann

Gitte Asmann

Vil du give din hvalp et fantastisk liv? Ja, selvfølgelig vil du det. Jeg har her samlet mine bedste tips, så du kan give din hvalp et fantastisk hvalpeliv. De fleste kender du måske, men det er ikke sikkert, at du er opmærksom på dem allesammen. 

Hvalp

13 tips til et fantastisk hvalpeliv

# Tip nr. 1

Socialiser hvalpen grundigt indenfor de første 16 uger. På den måde ’vaccinerer’ du hvalpen, og du kan forebygge frygt. Socialiseringsfasen starter hos opdrætter og ender hos dig. Det betyder ikke, at din hvalp ikke kan blive tryg ved noget, som den ikke har mødt igennem socialiseringsfasen, men det er hér, at hvalpen er allermest åben over for nye ting. Her på bloggen finder du forskellige blogindlæg, der omhandler socialisering; Do’s and don’ts, når du socialiserer din hvalp’ og ’Lav en plan for din hvalps socialisering’.

# Tip nr. 2

Træn med frivillig håndtering. Lær hvalpen, at den kan påvirke sit eget miljø – at den har et valg. Det gælder både, når vi træner, socialiserer hvalpen, osv. Det giver hvalpen empowerment. Og foretag daglige ’eftersyn’, når I har jeres hyggestunder. Lad fx det at kigge i ører og trykke på poter være en del af den daglige hygge.

# Tips nr. 3

Din hvalp lærer hele tiden. Sørg for, at det den lærer, er noget, som du også ønsker. Lær hvalpen at den kan få forskellige behov opfyldt, vha. realistiske konsekvenser. Dvs. lær den, at den fx kan få lov til at hilse på folk, når den bliver nede på alle fire poter. (Der er typisk også brug for, at du træner på dette separat). I det hele taget skal du lære din hvalp, at forskellige former for adfærd fra den, giver særlige former for adfærd fra dig. Adfærd i en særlig sammenhæng parres med en særlig konsekvens. Derfor kan du med fordel have godbidsbøtter stående rundt omkring i huset (uden for hvalpens rækkevidde). På den måde kan du altid belønne adfærd, som du har bedt den om eller som du bare gerne vil have mere af, uden at du har sat en decideret træningssession op, hvor du har godbidder på dig. Når det er sagt, skal du heller ikke træne 24/7. Din hvalp skal også kunne slappe af, og det kan du også træne på.

Hvalp

Træn på de øvelser, der kunne være praktiske

# Trin nr. 4 

Lær din hvalp praktiske øvelser, som kan være gavnlige for dig i hverdagen på flere områder. Det kan fx være at du lærer den at gå hen og slappe af på tæppet. Du kan få glæde af det både når du laver mad, når du er ude på besøg og når du selv får gæster. Øvelser såsom giv pote og snudetarget kan hjælpe dig, når du skal have selen på hunden.

# Trin nr. 5 

Få gæster på besøg. Selvfølgelig for at gøre hvalpen tryg ved dette, men bestemt også for at opsætte situationer, hvor du stille og roligt lærer din hvalp, at det at gæster ankommer, ikke er en vild affære, men snarere et signal til at gå på tæppet. Ellers kan din hvalp typisk hurtigt nok lære, at gæster er lig en stressfuld situation, som hurtigt kan blive en situation, der kan blive svær at styre. Du kan evt. gøre en Kong med fyld klar og lære din hvalp at gå på tæppet uden at der kommer gæster. Lad være med at løbe til døren selv. Hav gerne en seddel på døren, hvor der står ’Vær tålmodig, vi træner hund’. 

Aktivering og træning

# Trin nr. 6

Smid madskålen ud eller brug den til ekstra vandskål. Hvalpen har en hvis mængde krudt i kroppen – og det kommer ud! Uden madskål kan du være med til at bestemme hvordan!  Du kan få flere råd til hvordan i et af mine ældre blogindlæg Drop nu den madskål. Men husk nu, for hvalpe handler gåture om at snuse og opleve, og ikke om motion.

# Trin nr. 7

Træn bare 10 minutter sammenlagt med hvalpen hver eneste dag. Hvalpen kan ikke koncentrere sig så længe ad gangen i starten, og du kan bruge reklamepauserne fornuftigt. Pauser under madlavning er også gode. Og når du træner, så bruger du selvfølgelig positiv forstærkning i stedet for at korrigere. Sæt træningen op, så hvalpen forstår øvelsen. Det går hurtigere, og det er meget sjovere for begge parter.

# Trin nr. 8 

Husk at træne gå pænt i snor selvom du bor et sted, hvor der ikke er brug for det. Det er ærgerligt pludselig at stå med en unghund, der aldrig har lært det. Omvendt er det bestemt også vigtigt, at du lader din hvalp løbe løs, og gerne hver dag, når det er sikkert.

Tryghed og trivsel

# Trin nr. 9 

Så snart din hvalp faldet til i hjemmet, skal du begynde at lære din hvalp at det er ok at være separeret fra dig et øjeblik, gerne bag et barnegitter på dens tæppe. Eller arbejd med burtræning. Lav træningen, når du er sikker på, at den er behovstilfredsstillet og giv den gerne noget lækkert at tygge på.

# Trin nr. 10 

Når din hvalp ligger og sover eller bare ligger på sit tæppe, er den i sin ’sikre Zone’. Denne grænse skal ikke krænkes. Lad ikke andre, især ikke børn, kæle for hvalpen i dens sikre zone. Her har den fred, og det skal alle lære. Vil fx gæster i kontakt med hvalpen, kan de sætte sig ned på afstand af hvalpen. Kommer hvalpen hen, så er det fint. Gør den ikke, så skal den lades i fred.

# Trin nr. 11

Lad hvalpen være en del af familien på hundepræmisser. Det betyder fx. at du ikke skal bære rundt på din hvalp hele tiden. Du skal selvfølgelig beskytte den, hvis der er brug for det, men lad den i høj grad udforske verden på alle fire poter. Omvendt skal du ikke tænke så meget i lederskab, men mere i forældreskab. Du har ansvaret – hele vejen.
 

# Trin nr. 12

Lyt gerne til hvad andre siger, men lyt især til din egen mavefornemmelse. Måske det er bedre at søge professionel hjælp, inden problemet vokser sig for stort. Det er bestemt ikke alt, som hvalpen bare vokser fra helt af sig selv.
 

# Trin nr. 13 

Fortæl din hvalp eller hund, hvad der skal ske. Det kan give den forståelse og ro. Eksempler kan være:

  • ‘Vi ses om lidt’ betyder; ‘Du skal ikke med’. Det indlæres ved at gentage det lige før du lukker døren, når du går. Efterhånden lærer din hund associationen, og du kan bruge det tidligere i processen (fx. når du tager tøj på) for at fortælle din hund, at den ikke skal med.
  • ‘Slut’ betyder; ‘Jeg har hørt dig, men du får ikke mere lige nu (godbidder, leg, opmærksomhed, kæl).
  • ‘Hilse’ betyder; ‘Ja, du må gerne sige hej’, hvorimod ‘Nixen bixen’ betyder: ‘Du skal ikke hilse denne gang.’ Denne kommunikation kan mindske en eventuel frustration hos din sociale hvalp eller hund.

Her var mine 13 tips til et fantastisk hvalpeliv, hvis I følger de her 13 råd, er jeg sikker på at I vil få lige præcis den fantastiske familiehund i gerne vil have.

Relaterede Posts

Gåtur med hund

Den gode gåtur med hund

Du har sikkert også fået hund, fordi du ønskede dig en masse gode gåture sammen med den. Men hvad er egentlig en god gåtur med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn