13 tips til et fantastisk hvalpe- og hundeliv

13 go13 tips til et fantastisk hvalpelivde råd

Vil du give din hvalp et fantastisk liv? Jeg har her samlet mine bedste tips, til at du kan give din hvalp et fantastisk liv. Her er 13 tips til et fantastisk hvalpeliv

# Tip nr. 1

Socialiser hvalpen grundigt indenfor de første 16 uger. På den måde ’vaccinerer’ du hvalpen, og du kan forebygge frygt. Socialiseringsfasen starter hos opdrætter og ender hos dig. Det betyder ikke, at din hvalp ikke kan blive tryg ved noget, som den ikke har mødt igennem socialiseringsfasen, men det er hér, at hvalpen er allermest åben over for nye ting. Her på bloggen finder du forskellige blogindlæg, der omhandler socialisering; Tonic på tur’ og ’Lav en plan for din hvalps socialisering’.

# Tip nr. 2

Træn med frivillig håndtering. Lær hvalpen, at den kan påvirke sit eget miljø – at den har et valg. Det gælder både, når vi træner, socialiserer hvalpen, osv. Det giver hvalpen empowerment. Og foretag daglige ’eftersyn’, når I har jeres hyggestunder. Lad fx det at kigge i ører og trykke på poter være en del af den daglige hygge.

# Tip nr. 3

Din hvalp lærer hele tiden. Sørg for, at det den lærer, er noget, som du også ønsker. Lær hvalpen at den kan få forskellige behov opfyldt, vha. realistiske konsekvenser. Dvs. lær den, at den fx kan få lov til at hilse på folk, når den bliver nede på alle fire poter. (Der er typisk også brug for, at du træner på dette separat). I det hele taget skal du lære din hvalp, at forskellige former for adfærd fra den, giver særlige former for adfærd fra dig. Adfærd i en særlig sammenhæng parres med en særlig konsekvens. Derfor kan du med fordel have godbidsbøtter stående rundt omkring i huset (uden for hvalpens rækkevidde). På den måde kan du altid belønne adfærd, som du har bedt den om eller som du bare gerne vil have mere af, uden at du har sat en decideret træningssession op, hvor du har godbidder på dig. Når det er sagt, skal du heller ikke træne 24/7. Din hvalp skal også kunne slappe af, og det kan du også træne på.

13 tips til et fantastisk hvalpeliv
13 tips til et fantastisk hvalpeliv

# Tip nr. 4

Lær din hvalp praktiske øvelser, som kan være gavnlige for dig i hverdagen på flere områder. Det kan fx være at du lærer den at gå hen og slappe af på tæppet. Du kan få glæde af det både når du laver mad, når du er ude på besøg og når du selv får gæster. Øvelser såsom giv pote og snudetarget kan hjælpe dig, når du skal have selen på hunden.

# Tip nr. 5

Få gæster på besøg. Selvfølgelig for at gøre hvalpen tryg ved dette, men bestemt også for at opsætte situationer, hvor du stille og roligt lærer din hvalp, at det at gæster ankommer, ikke er en vild affære, men snarere et signal til at gå på tæppet. Ellers kan din hvalp typisk hurtigt nok lære, at gæster er lig en stressfuld situation, som hurtigt kan blive en situation, der kan blive svær at styre. Du kan evt. gøre en Kong med fyld klar og lære din hvalp at gå på tæppet uden at der kommer gæster. Lad være med at løbe til døren selv. Hav gerne en seddel på døren, hvor der står ’Vær tålmodig, vi træner hund’. Tjek gerne det lille kursus fra Hundeklubben Online, som jeg kalder ’Sådan lærer du din hund at møde andre roligt’. Du kan, gratis over 6 dage, få adgang til mini-kurset Sådan lærer du din hund at møde andre roligt’.

# Tip nr. 6

Smid madskålen ud eller brug den til ekstra vandskål. Hvalpen har en hvis mængde krudt i kroppen – og det kommer ud! Uden madskål kan du være med til at bestemme hvordan!  Du kan få flere råd til hvordan i et af mine ældre blogindlæg Drop nu den madskål. Men husk nu, for hvalpe handler gåture om at snuse og opleve, og ikke om motion.

# Tip nr. 7

Træn bare 10 minutter sammenlagt med hvalpen hver eneste dag. Hvalpen kan ikke koncentrere sig så længe ad gangen i starten, og du kan bruge reklamepauserne fornuftigt. Pauser under madlavning er også gode. Og når du træner, så bruger du selvfølgelig positiv forstærkning i stedet for at korrigere. Sæt træningen op, så hvalpen forstår øvelsen. Det går hurtigere, og det er meget sjovere for begge parter.

13 tips til et fantastisk hvalpeliv
13 tips til et fantastisk hvalpeliv

# Tip nr. 8

Husk at træne gå pænt i snor selvom du bor et sted, hvor der ikke er brug for det. Det er ærgerligt pludselig at stå med en unghund, der aldrig har lært det. Omvendt er det bestemt også vigtigt, at du lader din hvalp løbe løs, og gerne hver dag, når det er sikkert.

# Tip nr. 9

Så snart din hvalp faldet til i hjemmet, skal du begynde at lære din hvalp at det er ok at være separeret fra dig et øjeblik, gerne bag et barnegitter på dens tæppe. Eller arbejd med burtræning. Lav træningen, når du er sikker på, at den er behovstilfredsstillet og giv den gerne noget lækkert at tygge på.

# Tip nr. 10

Når din hvalp ligger og sover eller bare ligger på sit tæppe, er den i sin ’sikre Zone’. Denne grænse skal ikke krænkes. Lad ikke andre, især ikke børn, kæle for hvalpen i dens sikre zone. Her har den fred, og det skal alle lære. Vil fx gæster i kontakt med hvalpen, kan de sætte sig ned på afstand af hvalpen. Kommer hvalpen hen, så er det fint. Gør den ikke, så skal den lades i fred.

# Tip nr. 11

Lad hvalpen være en del af familien på hundepræmisser. Det betyder fx. at du ikke skal bære rundt på din hvalp hele tiden. Du skal selvfølgelig beskytte den, hvis der er brug for det, men lad den i høj grad udforske verden på alle fire poter. Omvendt skal du ikke tænke så meget i lederskab, men mere i forældreskab. Du har ansvaret – hele vejen.

13 tips til et fantastisk hvalpeliv

# Tip nr. 12

Lyt gerne til hvad andre siger, men lyt især til din egen mavefornemmelse. Måske det er bedre at søge professionel hjælp, inden problemet vokser sig for stort. Det er bestemt ikke alt, som hvalpen bare vokser fra helt af sig selv.

# Tip nr. 13

Fortæl din hvalp eller hund, hvad der skal ske. Det kan give den forståelse og ro. Eksempler kan være:

 • ‘Vi ses om lidt’ betyder; ‘Du skal ikke med’. Det indlæres ved at gentage det lige før du lukker døren, når du går. Efterhånden lærer din hund associationen, og du kan bruge det tidligere i processen (fx. når du tager tøj på) for at fortælle din hund, at den ikke skal med.
 • ‘Slut’ betyder; ‘Jeg har hørt dig, men du får ikke mere lige nu (godbidder, leg, opmærksomhed, kæl).
 • ‘Hilse’ betyder; ‘Ja, du må gerne sige hej’, hvorimod ‘Nixen bixen’ betyder: ‘Du skal ikke hilse denne gang.’ Denne kommunikation kan mindske en eventuel frustration hos din sociale hvalp eller hund.
13 tips til et fantastisk hvalpeliv

Her var mine 13 tips til et fantastisk hvalpeliv, hvis I følger de her 13 råd, er jeg sikker på at I vil få lige præcis den fantastiske familiehund i gerne vil have.

6 replies
 1. Kim vestergaard
  Kim vestergaard says:

  Husk at snakke med hunden og forklar hunden hvad dèr skal ske, hvorfor dèt skal ske. Din hun forstår så meget af alt det vi udtrykker og siger. Meget mere end de fleste tror, så forklar hunde hvorfor den ikke må komme med, hvorfor den ikke må løbe ud på vejen, og forklarer din hund at du bliver bekymret når den stikker af om aftenen. Brug både ansigts memik følelser i dine tonefald og reagerer som var din datter eller søn du skulle forklare tingene til. Se ikke bare hunden som en hund, men se hunden som et individ som ganske tydeligt forstår. Som valp er det kun vigtigere at sætte sig ned og inderligt udtrykker (hvorfor) husk at den er valp og skal også lære sproget ligesom dine børn skal så jo mere du snakker med den desto mere kommer den til at forstå dig og hermed kommer også et tættere bånd imellem jer.

  Hunden kan ikke tale menneske sprog så et hint ‘fra min erfaring’ at hver gang du vil have din hund til at gøre noget, så tænk “hvorfor” ‘hvorfor vil jeg gerne have hunden til at gøre dette’? tænk det før hunden, også forklar hunden hvorfor.

  Det er helt sikkert en af mine største erfaringer.

  Et exs. Min hund skal passes og vi får alt på plads med passeren med mad og tid og sted også stresser man ud af døren og hunden står længe og grader ved døren. “HVORFOR EFTERLADER SU MIG BARE HER??” HVORFOR? ” anden gang min hund skulle passes, så satte jeg mig ned hos hundes og forklarede den at den altså skulle blive her fordi at jeg ikke kan have dig med på arbejde, så du skal blive her og hygge dig med mormor indtil jeg kommer tilbage. Og da hunde ikke umiddelbart har en tidsfornemmelse bruger jeg som de sidste ord, inden jeg lukker døren, “kommer omlidt” det er så dejligt beroligende ☺️
  Og pludselig så hylede hun slet ikke hun skulle da ind og hygge med mormor istedet..

  Min tæve er nu 5 måneder af Serbien Husky. Og dette vil jeg mène er et klokkeklart bevis, på hvor vigtigt det er snakke og forklare din hund ting. Og især “(“hvorfor”)

  Som indikator vil jeg efter valpens lære evne tælle hvalpens måneder som år hos børn..

  Dvs. At er din valp 6 måneder vil jeg snakke og forklare, som jeg vil til et 6 årig bare og er hvalpen 10 måneder burde den også forstå minimum dette samme som en 10 årig dreng eller pige. Hvis man jo vel og mærket har gået op ad stigen med den hele vejen. Så kan jeg ikke se den store forskel i opdragelse på valp eller barn.

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Hej Kim,
   Tak for din kommentar. Det er en rigtig god pointe, og jeg er helt enig med dig i, at det giver klarhed for hunden, hvis vi fortæller den, hvad der skal ske. Ligesom det giver tryghed hos os mennesker, når fx. tandlægen siger hvad hun/han vil gøre nu. Hunde forstår mange af de ting, som vi siger, og jeg er tilhænger af, at vi giver korte beskeder til den. Ligesom du siger, når du går; ‘Kommer om lidt’. Kh Gitte

   Svar
 2. Kirstine
  Kirstine says:

  1. Når din hvalp skal introduceres noget nyt som ikke er mennesker, men andet som kan virke voldsomt for hvalpen, så sæt en rolig øvelsesgang op. Med toge kan man fx gå stille og roligt op til toget en dag man er ude og gå, som man sjældent gør, hvis man selv skal nå toget, og så stille sig på den modsatte perron og lade toget komme mens hvalpen ser og får lidt godbidder. Så går man bare ned igen, og næste gang kan det være den får lov at komme tættere på toget og hilse på dem der kommer ud. Og så først tredje gang eller mere skal man faktisk med toget.
  Derudover virkede det godt for mig at de to første gange min hvalp skulle i bymiljø tog jeg derind med god tid, og skulle intet andet end lade hvalpen opleve og sætte grænsen. Hvis jeg skulle noget eller bare lige ind og købe noget, ville jeg være blevet stresset og det ville gå ud over hunden.

  2. Når man er ude i virkeligheden, og der er mange distraktioner, kan simple agility øvelser være en måde at lade hvalpen koncentrere sig om en ting i stedet for at blive forstyrret og lidt opkørt. Det virker naturligvis ikke altid, og der skal være noget hvalpen kan hoppe og på eller balancere på.

  Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Mange tak for din kommentar, Kirstine. Det er en rigtig god idé, at dele oplevelsen op i trin, hvis der er brug for det. Og det er super fint med togoplevelsen. Det er så vigtigt, ikke at have travlt. Det er tid godt givet ud.
   Du kan godt lave noget sjov ude, når du socialiserer. Fordelen er, at du kan koble en god følelse på stedet vha. fx. leg eller træning. Nogle gange kan vi også gøre det, hvis hvalpen er blevet lidt forskrækket. Men husk også at overveje om omgivelserne er for meget for hvalpen i den pågældende situation. Giv den altid tid til at se tingene an. Kh Gitte

   Svar
  • Gitte Asmann
   Gitte Asmann says:

   Hej Winnie, blogindlægget er ikke så detaljeret, men jeg kan anbefale dig e-bogen som er nævnt eller et medlemskab af Hundeklubben Online. Her finder du også e-bogen sammen med alt muligt andet, der hjælper dig til at gøre din hvalp tryg. Og har du spørgsmål, kan du som medlem stille dem i den lukkede facebook-gruppe. Kh Gitte

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil læse….