Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Gitte Asmann

Gitte Asmann

Linehåndtering er en meget vigtig del af BAT. Faktisk har Grisha Stewart, der har udviklet BAT, udtalt, at linehåndtering er 80 % af BAT. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at det har afgørende betydning, hvordan vi håndterer linen. Vi skal sørge for, at hunden føler sig så fri som muligt. Alt andet lige vil din hund slappe mere af og deraf lave færre udfald, hvis det er noget, som du slås med. Og det er både sundere for dig og din hund at gå på denne måde. 

BAT

BAT-linehåndtering for en langt roligere gåtur

Er gåturen med din hund ikke noget at råbe hurra for? Måske gør din hund og laver udfald eller måske trækker den ‘bare’.

Der er heldigvis en række ting, du kan gøre

  • Du kan skifte udstyret: Måske kan du skifte halsbåndet ud med en sele, hundens sele ud med en bedre sele eller du kan bruge en længere line. 
  • Du kan lære din hund at gå i en løs line og tage mere kontakt til dig. Du kan f.eks. starte med øvelsen ‘Det rå æg‘. 
  • Du kan arbejde på at få nogle bedre færdigheder til din linehåndtering, og her vil jeg anbefale BAT linehåndtering.

BAT står for Behavior Adjustment Training og er udviklet af Grisha Stewart. BAT er en teknik, der kan afhjælpe angst, aggressivitet og frustration hos din hund, men BAT linehåndtering er også bare en rigtig god måde at gå med din hund på, hvis du ønsker nogle roligere gåture, hvor begge parter får deres behov tilfredsstillet. 

Det handler f.eks. om balance

I BAT linehåndtering er linen ikke et redskab, hvor du kan trække i hunden for at få den derhen, hvor du vil, men giver dig derimod mulighed for blid kommunikation med din hund. 

Som du kan se på billederne herunder, så er den ene ejer i balance, mens den anden bestemt ikke er det. Og det er en rigtig god ting at forsøge at arbejde med balancen og et smil på linen, da hunde har en tendens til at tage dårligere beslutninger, når linen er stram. 

BAT
BAT

Dine fordele, når du lærer BAT linehåndtering

  • Ofte vil det afhjælpe en god del af hundens eventuelle trækkeproblem, bl.a. fordi hundens vil føle sig mere fri. Det kan dog ikke altid stå alene og i så fald kan det som sagt være nødvendigt at sætte mere aktivt ind omkring denne problematik ved at melde sig til et kursus, hvor der er fuld fokus på at få kontakt til hunden, lære den ikke at trække, mv.
  • Hunden vil slappe mere af og stresse mindre, hvilket kan betyde mindre reaktivitet, dvs. at den vil lave færre udfald på gåturen.
  • Når du lærer at håndtere linen bedre, vil du som hundeejer få en større følelse af kontrol, sikkerhed og tryghed. Og når du opnår denne følelse, vil det typisk påvirke din hund positivt, så den også slapper mere af. 
  • Du vil få lyst til at gå flere ture, fordi det bliver sjovere, og jeres relation vil blive bedre, når du bliver bedre til at tilfredsstille din hunds behov for frihed, og holder op med at trække den afsted i den modsatte retning.
  • Det bliver sundere for både dig og din hund, at du ikke trækker i den og den ikke trækker i dig, og du vil have mindre ondt i din krop. I BAT linehåndtering lærer du f.eks. at stoppe stoppe din hund mere blødt med et langsomt stop, som i bund og grund primært handler om at glide med hånden hen over linen i stedet for at tage hårdt fat og stoppe den hårdt. 

‘Træningen har for mig åbnet mine øjne for, at den måde jeg håndterer linen under gåturene med min hund, har en stor del af  ‘skylden’ for, at hun er udadreagerende, når vi møder andre hunde. Det er nyt og lidt svært at huske den løse line,  men jeg øver mig, for jeg kan se at jeg reagerer på to forskellige måder afhængig af, om det er på gåtur eller på træningspladsen. Jeg har fået en masse redskaber til at ændre min adfærd, og syntes at jeg allerede er begyndt at slappe noget mere af på vores ture. For min hund har det betydet, at hun selv skal til at vælge, hvilket hun jo aldrig har prøvet før, det er som om hun ikke helt endnu forstår, at hun gerne selv må tage initiativ til hvad hun vil (altså hvilken vej vi skal gå), men hun bliver bedre og bedre til det. At få disse redskaber gør mig i stand til at være på forkant, når vi er ude, således at vi ikke kommer ud i dårlige situationer. Jeg føler at jeg ligesom har mere styr på det hele.Christina Larsen

Dit udstyr til BAT træning

Som udgangspunkt laver vi BAT, hvor hunden er iført sele og lang line. Når vi starter med BAT træning har hunden typisk lært, at den ikke kan bruge sine signaler, når den er i snor. Den har ofte dårlige erfaringer med at se og hilse på andre hunde, når den er i snor. Den har formodentlig oplevet at blive trukket tilbage og holdt i stram snor, fordi man jo som ejer bliver usikker i mødet med hundens triggere, når hunden netop laver udfald mod andre hunde på gåturen.

Så nu skal hunden til at lære, at den faktisk kan bruge sine signaler, selv om den er i snor. Og du skal som ejer lære at håndtere linen bedre – så du ikke påvirker hunden negativt. 

  • En sele kan være en fordel, fordi vi typisk på den måde påvirker hundens mindst muligt. Generelt kan vi komme til at ændre hundens adfærd i den negative retning, hvis den har halsbånd på, bl.a. fordi den kan blive mere stresset. I mit blogindlæg ‘Udstyr på gåturen’ kan du læse meget mere om fordele og ulemper ved en hundesele, hundehalsbånd og anti træk seler.
  • Jeg vil anbefale dig at bruge en line på 3 – 5 meter. Når det er sagt, så er det ikke en absolut nødvendighed. Men det er godt med lidt længde – netop for at hunden skal føle sig mere fri. Du kan købe en ny line, eller du kan eventuelt sætte to mindre liner sammen. Jeg vil dog anbefale dig at undgå at bruge liner, hvor der er ringe mv. på, da det kan gøre det sværere at praktisere et vigtigt element her, nemlig at ’stoppe hunden langsomt’. Derudover er det en fordel, hvis linen er lavet af et materiale, der ikke har tendens til at brænde dine fingre, når du laver det langsomme stop. Dette gælder dog primært hvis din hund er stor og den har tendens til at have høj fart på, når du stopper den. Jeg sælger selv en lækker læderline til mine kursister. 

Til sidst vil jeg nævne, at flexliner ikke er anbefalelsesværdige i BAT træning. Dette skyldes især, at det er svært at lave det langsomme stop, og at linen altid er stram, medmindre den er låst. 

Har du brug for hjælp til din BAT linehåndtering, så kan du få hjælp på flere forskellige måder:
 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn