Gitte Asmann

Gitte Asmann

Fik du også hund med tanken om, at det ville blive fantastisk at komme ud at gå nogle dejlige ture med den? Det er der mange der gør. Det er desværre bare ikke altid, at drømmen kan blive til virkelighed. Det var nemt nok, da hunden var en lille hvalp. Nu oplever du en hund, der trækker i snor.  Læs her mere om, hvad det skyldes, og hvad du kan gøre ved det. 

Hunden trækker

Hund trækker i snor. Hvad gør jeg ved det?

Der er sket noget. Din hvalp er blevet ældre og den er begyndt at blive lidt for interesseret i sin omverden. Den begynder at få mere fart på og begynder måske at være en hund, der trækker i snor  for at komme frem til det eller dem, som den vil hilse på. Og det er tit i denne alder, at problemerne kan begynde at opstå.

Der kan være adskillige årsager til, at din hund trækker i snor på gåturen. Det kan blive en decideret ond cirkel, hvis din hund bliver en ’ivrig trækker’. For det kan blive en direkte pinefuld oplevelse at gå tur med hunden. Det kan f.eks. gøre ondt i skulderen, især hvis det er en hund med lidt tyngde. Og gør det ondt at gå tur med hunden, har vi ikke lyst til det, derfor går vi mere sjældent med den, hunden bliver understimuleret og trækker endnu mere når den så endelig kommer ud, osv., osv. Kan du se, hvor det bærer hen…? Det bliver en ond cirkel!

Hunden trækker
Hunden trækker

Årsager til, at din hund trækker

  • For det første oplever vi at hunden trækker, fordi vores naturlige tempo er langsommere end hundens. Når en hund bevæger sig over længere strækninger, vil det være mere naturligt for den at bevæge sig fremad i trav eller galop. Nogle mener, at det at lære sin hund at gå pænt i snor i vores tempo, er det mest unaturlige vi kan lære den. Men ikke desto mindre er det en grundfærdighed, som vi er nødt til at prioritere at træne – uanset om din hund bare skal være familiehund eller konkurrencehund.
  • En anden grund til at hunden trækker, er de spændende sansetryk, som hunden møder i omgivelserne. De virker meget belønnende på hunden at komme frem til, og når det går for langsomt, trækker den for at komme hen til dem. Det kan fx være andre hunde, mennesker, steder hvor den kan løbe løs, dufte fra mad eller vildt, som den synes er spændende. Alt dette fungerer som en belønning for hunden at komme frem til.
  • Hunde trækker også af den simple grund, at vi følger efter. Den har lært, at når den trækker, så kommer den derhen hvor det fx dufter så godt eller hvor den får kontakt til en hund. Det vil sige, at vi selv er med til at lære hunden at trække. Én af de ting, som du kan gøre i denne situation, er at stoppe op og stå som en statue, så hunden ikke får succes med at trække afsted med dig. Men du kan selvfølgelig ikke nøjes med dette – fx. skal du også belønne hunden for at linen er løs.
  • Til sidst vil jeg nævne, at hunden også kan være understimuleret, stresset og/eller har smerter, som den forsøger at komme væk fra.

Hvad virker ikke

Rykker du hunden tilbage i linen for at få den til at holde op med at trække, virker det som regel kun kortvarigt. Men det at det virker kortvarigt, kan imidlertid forstærke os i, at det er det rigtige at gøre. Det har dog sjældent nogen effekt, da hunden vænner sig til ubehaget – og det, at vi skælder ud. Og så er det vigtigt at tænke på, at har du linen i halsbåndet, kan du ved at rykke den tilbage, skade dens nakkeregion og skjoldbruskkirtel, ændre dens stofskifte, påvirke dens adfærd samt øge risikoen for grøn stær. Og det er der jo ingen, der ønsker.

Og sidder linen i halsbåndet, kan der faktisk ske det, at hunden trækker for at komme væk fra ubehaget. Måske også det ubehag, du tilføjer situationen, ved at skælde ud. Det er ofte disse hunde, der helt automatisk kommer til at gå pænere i snor bare ved at få en sele på.

Fald heller ikke for fristelsen for at bruge kvælerhalsbånd, pighalsbånd eller anti-trækseler, der påfører hunden smerte, hvis den trækker. Dette udstyr vil måske reducere hundens trækkeadfærd, men som regel vil hunden fortsætte med at trække i et vist omfang, bl.a. fordi adfærden er blevet en vane. Der findes dog gode antitrækseler – spørg dig frem hos eksperter med blød ideologi – og lyt til din mavefornemmelse.

Hvad skal jeg så gøre, når min hund trækker? 

Jeg fristes næsten til at sige, at det som sædvanlig handler det om ro, kontakt samt rigtig belønning & aktivering. Har du prøvet at tage hundens favoritgodbidder med på gåturen og belønne hunden, når linen er løs? Start med at træne 5-10 minutter i slutningen af gåturen, hvor den værste overskudsenergi er væk. I andre blogindlæg vil jeg skrive om nogle af de øvelser, du kan lave. Du kan fx læse om, hvordan du får mere ro på gåturen ved at få ro på ved døren. Du kan her får en god og nyttig øvelse for at lære hunden at gå pænt i snor.

Disse øvelser er en del af mange i på mit online kursus: ‘Fra Frygtelig til Fantastisk Gåtur på 5 uger.’ Du kan dog også få adgang til kurset – og et helt online-univers af andre hundeviden – i ‘Hundeklubben Online‘. 

Relaterede Posts

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn